Gezondheid en preventie
Gezondheid en preventie
Het Departement Zorg werkt aan een betere gezondheid en meer levenskwaliteit voor de hele Vlaamse bevolking en daarbij is de rol van preventie cruciaal.
Het Departement Zorg wil mensen informeren en motiveren om keuzes te maken of gewoontes aan te nemen die hun mentale en fysieke gezondheid versterken en hun risico op ziekte of gezondheidsschade verkleinen. Daarnaast streven we naar een omgeving met zo weinig mogelijk factoren die de gezondheid schaden. Indien nodig, zullen we schadelijke factoren monitoren, maatregelen nemen adviseren hoe er best mee kan worden omgegaan.
Gezond leven
Het preventief gezondheidsbeleid zet in op veel verschillende factoren die de leefstijl en de gezondheid van alle burgers positief beïnvloeden zoals gezonde voeding, voldoende beweging, gebruik van alcohol, drugs en tabak vermijden, seksuele gezondheid, versterken van veerkracht, goede mondgezondheid, adequaat medicatiegebruik, … .
Milieu en gezondheid
Zowel in de woning van mensen als in de publieke omgeving (binnen en buiten) of in de natuur kunnen er stoffen of omstandigheden zijn die een risico vormen voor de gezondheid. Op basis van onderzoek adviseert het Departement Zorg hoe u er het best mee kan omgaan en worden de verantwoordelijken aangemaand om de uitstoot te vermijden of tenminste zoveel mogelijk te beperken. Ook worden instrumenten en advies gegeven om een omgeving te scheppen die gezonde keuzes stimuleert.
Ziektepreventie
Wanneer een besmettelijke ziekte zoals mazelen of hepatitis ergens in Vlaanderen opduikt, neemt het Departement Zorg maatregelen om verdere verspreiding in te perken of te verhinderen. Beter nog is voorkomen dat deze ziekten uitbreken. Daarom worden gratis vaccins tegen heel wat ziektes verdeeld naar artsen en andere vaccinatoren.