Gezonde omgeving & levensstijl
Gezondheid en preventie

Preventie van dikkedarmkanker

Elk jaar krijgen 4.500 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Bij vrouwen is dit de tweede meest voorkomende kanker, na borstkanker. Bij mannen staat het op de derde plaats, na prostaat- en longkanker. Dikkedarmkanker kan een grote impact hebben op je gezondheid en levenskwaliteit, en is ernstig, vooral als het pas in een laat stadium wordt ontdekt. In Vlaanderen sterven jaarlijks nog ongeveer 1.400mensen aan deze ziekte. Daarom is preventie, gezonde leefstijl en deelname aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker, belangrijk.

Uitnodiging voor Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Belang van een gezonde leefstijl

De preventie van kanker start met een gezonde leefstijl: gezonde voedingsgewoonten, voldoende bewegen, geen alcohol drinken, niet roken, enz., verlagen het risico op het ontstaan van kanker.

Omdat een gezonde leefstijl soms toch niet volstaat om kanker te voorkomen, kan het zinvol zijn om kanker gericht op te sporen. In sommige gevallen beslist de overheid om een screeningsprogramma, d.i. een bevolkingsonderzoek, te organiseren.

Tijdig opsporen: wat is het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Dikkedarmkanker ontstaat meestal langzaam. Het begint vaak met een kleine zwelling in de darmwand, een zogenaamde poliep. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar sommige kunnen zich ontwikkelen tot kanker. Het kan wel 10 jaar duren voordat een poliep kwaadaardig wordt. Omdat dikkedarmkanker in het begin vaak geen klachten geeft, wordt de ziekte soms pas laat ontdekt.

Tijdig opsporen is mogelijk en en een vroege diagnose verhoogt de kans op een succesvolle behandeling aanzienlijk. In Vlaanderen organiseert de overheid daarom sinds 2013 het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker voor mannen en vrouwen tussen 50 en 74 jaar. Deelname aan dit bevolkingsonderzoek is eenvoudig, kosteloos voor de doelgroep en kan levens redden.

Als je tot deze doelgroep behoort en in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek, ontvang je automatisch een uitnodigingspakket van het Centrum voor Kankeropsporing. Dit bestaat uit:

Je stuurt het ingevulde deelnameformulier samen met het staal naar het laboratorium. Dit staal wordt onderzocht op bloedsporen, die kunnen wijzen op poliepen of dikkedarmkanker.

Enkele weken later ontvang je het resultaat van de screeningstest thuis

Beleidsinitiatieven en cijfers

De Vlaamse overheid heeft met de gezondheidsdoelstelling  ‘Bevolkingsonderzoeken naar kanker’ enkele concrete beleidsdoelstellingen vooropgesteld, o.a. wat betreft kwaliteit en participatie.

De preventie van kanker start met een gezonde leefstijl: gezonde voedingsgewoonten, voldoende bewegen, geen alcohol drinken, niet roken verlagen het risico op het ontstaan van kanker.
 
Omdat een gezonde leefstijl soms toch niet volstaat om kanker te voorkomen, kan het zinvol zijn om kanker gericht op te sporen. Je behandelend arts kan je hierover informeren op basis van jouw concrete gezondheidssituatie. In sommige gevallen beslist de overheid een screeningsprogramma, d.i. een bevolkingsonderzoek, te organiseren. 

Maand van de dikkedarmkanker

Elk jaar wordt in maart een campagnemaand georganiseerd over het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Deze campagneweek sensibiliseert en informeert burgers en alle gezondheidswerkers in Vlaanderen over het bevolkingsonderzoek.

Partners

  • Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) voert het Bevolkingsonderzoek Borstkanker uit in opdracht van de Vlaamse overheid.
  • Belgisch Kankerregister
  • Logo's
  • Landsbonden van de ziekenfondsen
  • IMA