Vlaamse Sociale Bescherming
Bij wie kan u terecht voor uw mobiliteitshulpmiddel?
- Uw huisarts: bij uw huisarts vraagt u een medisch voorschrift voor een mobiliteitshulpmiddel. Dat is de eerste stap om er een te kunnen kopen of huren. Soms hebt u geen voorschrift van uw huisarts nodig, maar zal uw huisarts of uw verstrekker u doorverwijzen naar een rolstoeladviesteam of neuroloog.
- Uw verstrekker: ook wel bandagist genoemd. Dat zijn de officiële verstrekkers van de mobiliteitshulpmiddelen. Er zijn er zo’n 300 in Vlaanderen. Ze doen in samenspraak met u de aanvraag van uw hulpmiddel en bezorgen het u als uw aanvraag is goedgekeurd en afgerond.
- Uw zorgkas: voor al uw vragen kunt u terecht bij uw zorgkas. Uw zorgkas begeleidt u bij een aanvraag, geeft advies, int uw zorgpremie en betaalt uw verstrekker. Een zorgkas organiseert in opdracht van de Vlaamse overheid de Vlaamse sociale bescherming. Er is een zorgkas bij elk Vlaams ziekenfonds en een bij de Vlaamse overheid.
- Een rolstoeladviesteam: Een erkend team van verschillende zorgverleners gespecialiseerd in onder meer mobiliteitshulpmiddelen. Ze zijn meestal verbonden aan een (revalidatie)ziekenhuis. Bij zo'n team gaat u als u een meer specifiek mobiliteitshulpmiddel nodig hebt, zoals een elektronische rolstoel of scooter. Uw huisarts of verstrekker zal u ernaar doorverwijzen.
In beroep gaan tegen een beslissing
Kreeg u een brief van uw zorgkas waarin staat dat u geen tegemoetkoming krijgt voor uw mobiliteitshulpmiddel, of voor een ander mobiliteitshulpmiddel dan u had gehoopt? U kunt tegen die beslissing eventueel in beroep gaan. Dat doet u bij de arbeidsrechtsbank.