Mobiliteitshulpmiddelen
Wie door een chronische ziekte, ouderdom of een beperking een hulpmiddel nodig heeft om zich te verplaatsen, kan via de Vlaamse sociale bescherming een mobiliteitshulpmiddel kopen of huren. Het gaat om hulpmiddelen die iemand heel zijn leven of toch lange tijd nodig heeft. Het zijn dus geen krukken of rolstoelen die u tijdelijk uitleent na een kwetsuur, bijvoorbeeld een beenbreuk.
U wilt een mobiliteitshulpmiddel aanvragen
Hoe vraagt u een mobiliteitshulpmiddel aan?
Om een mobiliteitshulpmiddel te huren of kopen via de Vlaamse sociale bescherming, moet u een aanvraagprocedure doorlopen.
Voorwaarden om een mobiliteitshulpmiddel te krijgen
Hiervoor moet u voldoen aan bepaalde medische voorwaarden (op voorschrift) en administratieve voorwaarden (lid zijn van een zorgkas).
Welke mobiliteitshulpmiddelen kunt u krijgen?
De verstrekker (bandagist) bij wie u een mobiliteitshulpmiddel gaat halen, kan u verschillende types mobiliteitshulpmiddelen voorstellen.
Hoeveel kost uw mobiliteitshulpmiddel?
De Vlaamse sociale bescherming betaalt voor een groot stuk de kosten voor de aankoop of huur, en de kosten voor het onderhoud en de herstellingen.
Huren in plaats van kopen
In bepaalde gevallen kan (en moet) u uw mobiliteitshulpmiddel huren in plaats van kopen.
Meerdere mobiliteitshulpmiddelen kopen
Soms kan u meer dan één mobiliteitshulpmiddel kopen en betaalt de Vlaamse sociale bescherming voor die verschillende hulpmiddelen.
Beroep indienen over uw mobiliteitshulpmiddel
Tegen de beslissing van uw zorgkas over uw mobiliteitshulpmiddel kunt u een beroep instellen bij de arbeidsrechtbank.
Meer informatie
Formulieren en documenten over mobiliteitshulpmiddelen
Formulieren en technische info voor de verstrekkers van mobiliteitshulmiddelen, en uitleg voor de artsen en rolstoeladviesteams die de mobiliteitshulpmiddelen voorschrijven.