Welke mobiliteitshulpmiddelen kunt u krijgen?
De verstrekker (bandagist) bij wie u een mobiliteitshulpmiddel gaat halen, kan u verschillende types mobiliteitshulpmiddelen voorstellen: (elektrische) rolstoelen, scooters, drie- of vierwielfietsen, loop- en stahulpmiddelen.
Verschillende types mobiliteitshulpmiddelen
De verstrekker (bandagist) bij wie u een mobiliteitshulpmiddel gaat halen, kan u verschillende types mobiliteitshulpmiddelen voorstellen:
- Een manuele rolstoel. Er zijn standaard rolstoelen, meer aanpasbare "modulaire" rolstoelen, verzorgingsrolstoelen en types voor kinderen zoals duwwandelwagens en kinderrolstoelen.
- Een elektronische rolstoel. Het zijn rolstoelen met elektromotoren, die u bedient met een joystick en bedieningsknoppen. Er zijn types voor binnen en buiten, en voor kinderen.
- Een elektronische scooter. Dit zijn zitscooters of wagentjes met drie of vier wielen waarmee u zowel binnen als buiten afstanden kunt afleggen.
- Een drie- of vierwielfiets en zitdriewielfiets. Het zijn fietsen voor verplaatsingen buiten en voor wie niet met een gewone tweewieler kan fietsen.
- Een loophulpmiddel. Dit biedt ondersteuning bij het staan of stappen. Er zijn ook weer verschillende types, bv. met en zonder wieltjes.
- Een stasysteem. Dit is een elektrisch instelbare statafel, die iemand ondersteunt bij het rechtstaan.
Alle mobiliteitshulpmiddelen die beschikbaar zijn, worden opgenomen in een productenlijst mobiliteitshulpmiddelenpdf bestand1.9mb (1 december 2024). Ook alle mogelijke aanpassingen die de verstrekker aan een hulpmiddel kan doen, zijn opgenomen in een lijst met aanpassingen voor mobiliteitshulpmiddelenpdf bestand823.7kb (1 december 2024).
Ook de prijs staat hierin vermeld (wat de Vlaamse sociale bescherming betaalt en wat u evt. nog zelf moet betalen).
Maandelijks worden nieuwe mobiliteitshulpmiddelen en mogelijke aanpassingen aan deze overzichtslijsten toegevoegd na advies van de Adviescommissie Mobiliteitshulpmiddelen en beslissing van de leidend ambtenaar van het agentschap Vlaamse sociale bescherming.
De volgende aanpassingen zijn doorgevoerd aan de overzichtslijsten:
Bijlage 1 bij het besluit van 22 november 2024 - nieuwe mobiliteitshulpmiddelenpdf bestand1.5mb
Bijlage 3 bij het besluit van 22 november 2024 - prijswijzigingenpdf bestand1.6mb
Bijlage 4 bij het besluit van 22 november 2024 - geschrapte mobiliteitshulpmiddelenpdf bestand1.5mb
De verstrekker zal u een type voorstellen op basis van het medisch voorschrift dat u van uw arts gekregen heeft of op basis van het Rolstoel advies rapport dat u van een rolstoel advies team hebt gekregen. Hij zal u dus het type voorstellen waarmee u het best geholpen bent om u verplaatsen. Het kan ook dat uw verstrekker u meerdere mobiliteitshulpmiddelen zal aanbieden.
Niet voor tijdelijk gebruik
Het gaat om hulpmiddelen die iemand heel zijn leven (of toch lange tijd) nodig heeft. Het zijn dus geen krukken of rolstoelen die u tijdelijk uitleent na een kwetsuur, bijvoorbeeld een beenbreuk.
Andere hulpmiddelen bij het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap
Mensen met een erkende handicap kunnen bij het Vlaams agentschap voor personen met een handicap (VAPH) nog tegemoetkomingen voor andere hulpmiddelen krijgen, zoals aanpassingen aan tweewielfietsen en handbikes, aanpassingen aan de auto of aanpassingen aan de woning.
Het VAPH blijft bevoegd voor een aantal hulpmiddelen voor verplaatsing over middellange afstand (vergelijkbaar met fietsen):
- Aankoppelwielen voor manuele rolstoel
- Ombouwpakket elektrische ondersteuning voor manueel aankoppelwiel
- Elektrische aankoppeleenheid/trekeenheid voor manuele (hoepel)rolstoel
- Driewiel(lig)fietsen enkel met handtrappers (niet met dubbel aandrijfsysteem: voet- en handtrappers!)
- Rolstoelfiets
- Rolstoelplateaufiets
- Rolstoel-fietsverbinding
- Tandems, duofietsen, aanhangfietsen
- Rolstoelhulpmotor voor de begeleider
Aanpassingen en maatwerk mogelijk
Bij de meeste mobiliteitshulpmiddelen kan de verstrekker nog aanpassingen doen om het toestel nog meer af te stemmen op wat u nodig heeft. Het zijn aanpassingen zoals extra steunen, riemen, remmen, een antidecubituskussen, een aangepaste zitschelp enz. Uw verstrekker zal dat met u bespreken.
Als dat nodig is, kan uw verstrekker ook een mobiliteitshulpmiddel op maat laten maken, bijvoorbeeld een grotere of kleinere rolstoel. Weet wel dat hij daarvoor ook goedkeuring moet vragen bij een controlecommissie en dat niet op eigen houtje kan beslissen.
Uw verstrekker kiest het type
U kiest niet zelf welk type mobiliteitshulpmiddel u nodig heeft. Het is uw verstrekker die u een type mobiliteitshulpmiddel zal voorstellen. Hij zal de mogelijkheden met u bespreken en uw akkoord vragen. Uw verstrekker is daarbij gebonden aan regels. Hij mag u niet om het even welk hulpmiddel aanbieden. Uw verstrekker moet zijn keuze baseren op het medisch voorschrift van uw arts of op het rolstoel advies rapport van uw rolstoel advies team, waarin staat voor welke gezondheidsproblemen u een hulpmiddel nodig hebt.
Uw verstrekker moet zelf ook goedkeuring vragen bij controle-organen over het hulpmiddel dat hij u wil aanbieden. Hoe geavanceerder (en duurder) het hulpmiddel, hoe uitgebreider de goedkeuring die hij daarvoor moet vragen.
U kan dan zelf samen met uw verstrekker nog kiezen welk model, welk merk of welke uitvoering van dat type mobiliteitshulpmiddel u wil.
Wil u toch een meer geavanceerd type dan wat u nodig heeft volgens uw medisch voorschrift? Dat kan, maar dan zal u de meerkost zelf moeten betalen. Enkel de waarde van het hulpmiddel waar u volgens uw medische toestand nood aan hebt, zal door de Vlaamse sociale bescherming betaald worden. De rest legt u zelf op.
Officiële product- en prijslijsten
De verstrekker heeft een officiële lijst waarop alle types hulpmiddelen beschreven staan die u via de Vlaamse sociale bescherming kan krijgen.
Hij heeft ook een lijst met per type hulpmiddelen:
- alle beschikbare merken van dat hulpmiddel, van de verschillende fabrikanten die dat hulpmiddel op de markt brengen;
- de prijs van het hulpmiddel, en de meerprijs van mogelijke aanpassingen of extra's die eraan kunnen gebeuren.
- hoeveel de Vlaamse sociale bescherming aan de verstrekker zal betalen voor dat hulpmiddel en de eventuele aanpassingen (de "terugbetaling"). Dat hoeft u dus niet zelf te betalen.
- het supplement dat u zelf zal moeten betalen. Dat is het verschil tussen de prijs voor het hulpmiddel en de aanpassingen en de terugbetaling die de Vlaamse sociale bescherming voorziet.
Innovatief hulpmiddel of niet op de lijst?
Uw verstrekker kan u ook nog een mobiliteitshulpmiddel voorstellen dat niet op zijn officiële lijst staat, bijvoorbeeld een nieuw soort of innovatief type mobiliteitshulpmiddel. Hij zal daarvoor wel een uitgebreidere aanvraag en controle moeten doen.
Meer informatie
Historiek productenlijst mobiliteitshulpmiddelen en aanpassingen aan de overzichtslijsten
Hier vindt u de volledige historiek van de productenlijst, de nieuwe producten, aanpassingen en schrappingen