Hoeveel kost uw mobiliteitshulpmiddel?
Hoeveel moet u zelf nog betalen?
Supplement bij duurdere merken of uitvoeringen
Er zijn merken of uitvoeringen van mobiliteitshulpmiddelen die duurder zijn dat wat de Vlaamse sociale bescherming ervoor betaalt. Kiest u zo'n merk of uitvoering, dan zal u dat verschil of "supplement" zelf moeten betalen. In de officiële productenlijst mobiliteitshulpmiddelenpdf bestand1.9mb (1 december 2024) ziet u per type hulpmiddelen hoeveel elk merk kost, hoeveel de Vlaamse sociale bescherming ervoor tussenkomt en wat u dus zelf nog moet opleggen.
Meerprijs voor een geavanceerder hulpmiddel dan wat u nodig hebt
Op basis van het voorschrift van uw arts, stelt uw verstrekker u een mobiliteitshulpmiddel voor dat daarbij past. Wil u toch een meer geavanceerd (en dus duurder) mobiliteitshulpmiddel dan wat u strikt nodig heeft, dan zal u het supplement daarvoor zelf moeten betalen. De Vlaamse sociale bescherming komt wel tussen voor de waarde van het hulpmiddel dat u echt nodig had. Heeft u volgens uw verstrekker (en uw voorschrift) bijvoorbeeld een standaard rolstoel nodig, maar wil uw een elektrische rolstoel? Dan zal de Vlaamse sociale bescherming tussenkomen voor wat ze normaal betaalt voor een standaard rolstoel. De meerkost voor de elektrische rolstoel betaalt u zelf aan de verstrekker.
Aanpassingen aan uw hulpmiddel die niet noodzakelijk zijn
Aan de meeste hulpmiddelen zijn tal van aanpassingen mogelijk, zoals extra steunen etc. Op basis van het voorschrift van uw arts, zal de verstrekker van uw mobiliteitshulpmiddel voorstellen welke aanpassingen nodig zijn. Daarvoor voorziet de Vlaamse sociale bescherming een tussenkomst. Andere, extra aanpassingen zal u zelf moeten betalen.
Kosten voor onderhoud en herstellingen boven uw "forfait"
De Vlaamse sociale bescherming neemt een vast deel van de kosten op zich voor onderhoud en herstellingen (zie boven). Is dat vaste bedrag opgebruikt, dan moet u zelf het onderhoud en de herstellingen voorzien (tenzij uw verstrekker nog een extra bedrag kan aanvragen of u uw hulpmiddel kan hernieuwen).
De aankoop van meerdere mobiliteitshulpmiddelen
In een aantal gevallen komt de Vlaamse sociale bescherming tussenbeide als u meerdere mobiliteitshulpmiddelen moet aankopen, bijvoorbeeld een tweede rolstoel of een combinatie van verschillende hulpmiddelen. Maar als u niet voldoet aan de voorwaarden om meerdere hulpmiddelen terugbetaald te krijgen, dan zal u de aankoop van extra hulpmiddelen zelf moeten betalen.
Waarborg, transport en schade bij verhuur
Moet u een mobiliteitshulpmiddel huren, dan betaalt de Vlaamse sociale bescherming de maandelijkse huurkost.
De verstrekker van uw hulpmiddel mag u wel een waarborg aanrekenen. Die bedraagt maximaal 1 maand huur. U moet deze waarborg niet betalen als u het statuut heeft van verhoogde tegemoetkoming of als u in een behartenswaardige situatie verkeert. U krijgt het bedrag van de waarborg terug als de huur stopt, ten minste als u uw mobiliteitshulpmiddel normaal gebruikt en onderhouden hebt.
Beschadigt u uw gehuurde mobiliteitshulpmiddel, dan kan de verstrekker u daarvoor een schadevergoeding vragen. Die bedraagt maximaal de aankoopwaarde van het hulpmiddel, en wordt verminderd afhankelijk van hoe oud het hulpmiddel al is. Betwist u de schade? Contacteer dan uw zorgkas.
Huurt u een mobiliteitshulpmiddel van een verstrekker die meer dan 30 km van u af woont? Dan mag die verstrekker transportkosten aanrekenen van 0,346 euro per kilometer als hij voor uw hulpmiddel tot bij u moet komen. Die transportkosten moeten wel uitdrukkelijk vermeld staan in het aanvraagdocument dat u samen met de verstrekker invult bij het aanvragen van uw hulpmiddel.