Zorgaanbod
Onderzoek, cijfers en innovatie

Cijfers Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg

Hier vindt u de cijfers van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) in een dynamisch overzicht. U kan elke tabel zelf aanpassen. De standaardweergave kan aangepast worden, zodat u ook als detailzoeker een antwoord vindt op uw vragen. ​

In het rapport kan u kiezen voor:​

  • een weergave in absolute aantallen of in procenten
  • een weergave per registratiejaar of een evolutie over meerdere jaren​
  • verschillende overzichten per geslacht, per leeftijd, per zorgsoort, per verwijzer, per type bijdrage, per diagnose en per problematiek.

Op die manier kan u meer te weten komen over de kenmerken van de zorgperiodes, de zorggebruiker, de zorgactiviteiten en de duurtijden binnen het zorgtraject. Meer info over deze begrippen vindt u onder het dynamische rapport.

ZorgAtlas

Departement Zorg heeft de afgelopen jaren ingezet op de ontwikkeling van de ZorgAtlas. Via dat platform zullen we de volgende jaren met u communiceren over onze data. ​

Vanaf 2022 zijn de EPD-data van de Centra Geestelijke gezondheidszorg (CGG) beschikbaar in de ZorgAtlas, dit voor de periode 2016 t.e.m. 2023. De EPD-data zijn een selectie van data die anoniem uit de elektronische patiëntendossiers van de CGG aan Zorg en Gezondheid worden bezorgd. Dat betekent concreet dat de EPD-data van de sector CGG als geheel ter beschikking worden gesteld in de vorm van een dynamisch dashboard.

Legende bij de overzichten

BegripOmschrijving
RegistratiejaarWanneer u de cijfers per jaar selecteert, ziet u de informatie over het jaar waarin de zorggebruiker een zorgactiviteit had op een CGG.
ZorgperiodeEen zorgperiode is de periode van aanmelding tot laatste behandelcontact. De periode waarin een zorggebruiker in zorg was op een CGG.
Nieuwe zorgperiodeZijn de zorgperiodes die in dat betreffende registratiejaar zijn opgestart.
Afgesloten zorgperiodeZijn de zorgperiodes die in dat betreffende registratiejaar zijn afgerond.
ZorgactiviteitEen zorgperiode bestaat uit meerdere zorgactiviteiten. Een zorgactiviteit is letterlijk een activiteit tussen de zorgverstrekker en zorggebruiker.
Indirecte activiteitDit zijn activiteiten gebonden aan zorggebruikers maar waar de zorggebruiker zelf niet bij aanwezig is. Denk hierbij aan een overlegtafel.
ZorggebruikerZijn de fysieke personen die zorg geboden worden op een CGG. Eén zorggebruiker kan meerdere zorgperiodes per registratiejaar hebben.
FTF

Is de afkorting voor een Face-to-Face-contact. Met andere woorden een activiteit waarin zorggebruiker en zorgverstrekker elkaar ontmoeten. 

  • FTF1 is dan de eerste directe zorgactiviteit
  • FTF2 een tweede directe zorgactiviteit. 
  • Laatste FTF is dan de laatste zorgactiviteit.
Ontvangen zorg

Zijn de zorgactiviteiten vanuit het perspectief van de zorggebruiker. 

Bijvoorbeeld 1 groepstherapie met 5 zorggebruikers, zijn 5 zorgactiviteiten.

Geboden zorg

Zijn de zorgactiviteiten vanuit het perspectief van de zorgverstrekker. 

Bijvoorbeeld 1 groepstherapie met 2 zorgverstrekkers aan 5 zorggebruikers, zijn 2 zorgactiviteiten.

Zorgsoort

De CGG zijn door hun opdracht gebonden aan het bieden van zorg aan o.a. verschillende specifieke doelgroepen: 

  • kinder- en jeugdzorg,
  • volwassenzorg, 
  • ouderenzorg, 
  • forensische zorg, 
  • verslavingszorg, 
  • zorg voor mensen met mentale beperkingen,
  • ...
Type bijdrageDe CGG zijn door hun opdracht gebonden aan het bieden van toegankelijke zorg aan alle burgers. De financiële bijdrage dient te worden aangepast om iedere financiële drempel te verlagen.
Diagnose en problematiekEr wordt een onderscheid gemaakt tussen de klacht zoals die omschreven wordt door de verwijzer en/of zorggebruiker (problematiek) en de diagnose zoals die door de zorgprofessional wordt gesteld.

Interactief rapport

Sector(en)
Geestelijke Gezondheidszorg