Eet- en gewichtsproblemen
Eet- en gewichtsproblemen kunnen reeds op jonge leeftijd voorkomen. Zij vormen niet enkel een probleem voor de lichamelijke gezondheid, ook het algemeen welzijn lijdt eronder. Door een tijdige en efficiënte aanpak, kunnen toekomstige gezondheidsproblemen voorkomen worden.
Eetprobleem
Een eetprobleem is een verstoring van gezond eetgedrag, waardoor eten niet meer ontspannen of natuurlijk verloopt.
Eetstoornis
Een eetstoornis is een syndroom en bevat dus verschillende componenten, waarbij verstoord eetgedrag centraal staat. Zo is er bij een eetstoornis niet alleen sprake van een aanhoudende verstoring in het eetgedrag die leidt tot gewijzigde voedselopname (een eetprobleem), maar ook:
- Verstoord lichaamsbeeld: erg veel waarde hechten aan gewicht en lichaamsvormen
- Psychosociale problemen: laag gevoel van zelfwaarde, moeilijk kunnen omgaan met heftige emoties, eenzaamheid
- Lichamelijke problemen: een te laag of te hoog lichaamsgewicht, spijsverteringsproblemen, osteoporose
Gewichtsprobleem
Een gewichtsprobleem gaat over een gewicht buiten de normale grenzen van de Body Mass Index curve, met aanwezigheid van bepaalde gezondheidsrisico’s. Zowel een te hoog als een te laag lichaamsgewicht kan gezondheidsrisico’s inhouden, maar ook een gewicht ‘binnen’ de ‘normale’ grenzen kan gepaard gaan met eetproblemen of een ongezonde leefstijl. In Vlaanderen is overgewicht en obesitas toenemend een probleem, zowel bij kinderen en jongeren als bij volwassenen.
Beleidsinitiatieven en cijfers
Hier vind je informatie over de initiatieven die de Vlaamse overheid neemt met betrekking tot eet-en gewichtsproblemen en waar je terecht kan voor meer informatie of hulp.
De preventie van eet- en gewichtsproblemen, met focus op gezonde leefstijl, zit vervat in de gezondheidsdoelstelling Gezonder Leven ‘De Vlaming Leeft Gezonder in 2025’. Daarnaast zijn er beleidsinitiatieven die specifiek gericht zijn op het voorkomen van gewichts- en eetproblemen.
Voor cijfers doen we beroep op de:
- gezondheidsenquête
- voedselconsumptiepeiling
- Gezondheidsgegevens van Opgroeien en van Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB)
Partners
Meer info
- Preventie en sensibiliseringsinitatieven
- Richtlijnen en methodieken voor zorgprofessionals
Als zorgverlener aan de slag met preventie, detectie en vroeginterventie van eet- en gewichtsproblemen? Er zijn heel wat richtlijnen, methodieken en materialen beschikbaar.
- Vormingen rond preventie en behandeling van eetstoornissen en gewichtsproblemen
Eetexpert biedt vormingen aan voor beginnende en meer ervaren zorgverleners, en ook voor preventiewerkers.