Zorgaanbod

Erkenningsprocedures voor een dienst voor oppashulp

Waarom een erkenning aanvragen?

U bent vrij om een dienst voor oppashulp op te richten en uit te baten. Een erkenning door de Vlaamse overheid is niet verplicht.

Opgelet

Indien u de erkende benaming “dienst voor oppashulp” wenst te gebruiken, moet u erkend zijn. 
Erkende diensten voor oppashulp ontvangen ook subsidies.
 

Wanneer een erkenning aanvragen?

U kan op ieder moment een erkenning voor een dienst voor oppashulp aanvragen, maar erkenningsaanvragen die wij ontvangen voor 1 september, worden mee in aanmerking genomen voor erkenning vanaf 1 januari het jaar nadien.

Een erkenning aanvragen

Opgelet

Een nieuwe dienst voor oppashulp kan alleen maar erkend worden als in de begroting de nodige budgetten beschikbaar zijn om aan die dienst een urencontingent van 7000 uur te kunnen toekennen. Omdat er op dit ogenblik geen budget voor uitbreiding beschikbaar is, wordt het formulier voor het aanvragen van een erkenning als dienst voor oppashulp niet op de website gepubliceerd, om te vermijden dat organisaties een aanvraag zouden indienen die dan toch geweigerd zal moeten worden. U kunt op dit ogenblik dus geen erkenning aanvragen.

1. Een erkenningsaanvraag indienen doet u met deze documenten:

  • een volledig ingevuld en rechtsgeldig ondertekend formulier ‘aanvraag van erkenning als dienst voor oppashulp’ (pas beschikbaar op het ogenblik dat de begroting budget voor uitbreiding bevat), aangevuld met:
    • een stappenplan waaruit blijkt op welke wijze, in welke fasen en met welke middelen uw voorziening binnen de termijn die gesteld wordt, aan de erkenningsvoorwaarden zal voldoen;
    • alle daarin opgesomde bijlagen.
  • de rechtsgeldige beslissing om de erkenning aan te vragen en een dienst voor oppashulp uit te baten (u bent vrij om de vorm te bepalen van dit document, er wordt geen sjabloon voorzien);
  • uw statuten en eventuele wijzigingen ervan in een gecoördineerde versie, tenzij u een openbaar bestuur bent;
  • de samenwerkingsovereenkomsten met relevante welzijns- en gezondheidsvoorzieningen uit de regio;
  • bij een eerste erkenning: een financieel plan voor minstens drie jaar.

Bezorg ons het volledig ingevuld aanvraagformulier en alle bijhorende dossierstukken via onderstaande contactgegevens.

2. Bericht van onontvankelijkheid binnen 30 dagen

Als uw aanvraag tot erkenning onontvankelijk is, melden wij u dat binnen 30 dagen nadat we de aanvraag hebben ontvangen, of verlengen we onze termijn met maximaal zestig dagen. U wordt daar dan van op de hoogte gebracht. 

Indien nodig zullen we u om aanvullende informatie verzoeken. U heeft dan twee mogelijkheden:

  1. U bezorgt ons de gevraagde informatie binnen 30 dagen na de datum van de verzending van het verzoek. Na ontvangst van die informatie volgt er opnieuw een termijn van 30 dagen (verlengbaar met maximaal 60 dagen) waarbinnen we u melden of de aanvraag nu wel ontvankelijk is;
  2. U bezorgt ons de gevraagde informatie niet, of later, dan 30 dagen na de datum van de verzending van het verzoek. Op dat moment wordt uw erkenningsaanvraag onontvankelijk verklaard, tenzij u een verlenging van de termijn verzoekt in een gemotiveerde aanvraag.

3. Toekenning of voornemen tot weigering van de erkenning

Een dienst voor oppashulp wordt steeds erkend voor onbepaalde duur én op voorwaarde dat er 7000 subsidiabele uren oppashulp aan de dienst kunnen worden toegekend. De erkenning wordt op zijn vroegst toegekend vanaf 1 januari van het jaar dat volgt op het jaar waarin de ontvankelijke aanvraag is ingediend en uiterlijk 30 dagen nadat de minister de subsidiabele uren oppashulp heeft toegekend aan de erkende diensten voor oppashulp. De aanvraag moet dan vóór 1 september worden ingediend.

Deze erkenningsbeslissing bevat:

  • de naam van de initiatiefnemer (beheersinstantie);
  • het ondernemingsnummer van de initiatiefnemer;
  • de naam van de dienst voor oppashulp;
  • het adres van de dienst voor oppashulp;
  • het erkenningsnummer;
  • de ingangsdatum van de erkenning;
  • de regio of het werkingsgebied. 

Vervolgens moet u binnen één jaar aan alle erkenningsvoorwaarden voor een dienst voor oppashulp voldoen. Die voorwaarden vindt u in het woonzorgdecreet en uitvoeringsbesluiten. 

De secretaris-generaal kan echter ook voornemen de erkenning te weigeren. In dat geval wordt u daarvan binnen 120 dagen na de dag waarop wij de ontvankelijke erkenningsaanvraag hebben ontvangen, aangetekend met kennisgeving van ontvangst op de hoogte gebracht. Dat voornemen bevat ook uitleg over de mogelijkheid, de voorwaarden en de procedure om, indien u dat wenst, een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen. Indien u geen bezwaarschrift indient binnen 30 dagen nadat u de aangetekende zending heeft ontvangen, wordt het voornemen van rechtswege geacht een definitieve weigeringsbeslissing van de secretaris-generaal te zijn. Wij brengen u daarvan binnen 30 dagen aangetekend met kennisgeving van ontvangst op de hoogte. 

Het Departement Zorg kan uw erkenning wijzigen, schorsen of intrekken als u niet meer aan de erkenningsvoorwaarden voldoet. 

Een erkenning wijzigen

Als erkende dienst voor oppashulp bent u verplicht om de wijziging van de naam en het adres van uw dienst voor oppashulp te melden, alsook een wijziging in de regio en het werkingsgebied. Vraag die aanpassing aan via een rechtsgeldig ondertekend document via onderstaande contactgegevens.

Voorlopig bent u vrij in de opmaak van het rechtsgeldig ondertekend document waarmee u de wijziging aanvraagt. Weldra zal er op deze pagina hiervoor een specifiek formulier ter beschikking worden gesteld.

Als de aanvraag tot wijziging van de erkenning van een dienst voor oppashulp gevolgen heeft voor de subsidiëring van die dienst, wordt die wijziging doorgevoerd met ingang van 1 januari van het jaar dat volgt op het jaar waarin de ontvankelijke aanvraag tot wijziging van de erkenning is ingediend. De aanvraag wordt voor 1 september ingediend.

Een erkenning overdragen

De erkenning van uw dienst voor oppashulp die aan de erkenningsvoorwaarden voldoet, kan op 1 januari, samen met het aantal subsidiabele uren oppashulp dat aan die dienst is toegewezen, worden overgedragen als beide betrokken initiatiefnemers een afschrift van de overeenkomst tot overdracht van de dienst voor oppashulp aan het Departement Zorg bezorgen. Uit deze overeenkomst, moet blijken dat de volgende voorwaarden zijn vervuld:

  1. Na de overdracht blijft de continuïteit verzekerd van de zorg en ondersteuning die de overgedragen dienst voor oppashulp heeft verstrekt;
  2. Het aantal subsidiabele uren oppashulp dat aan de dienst is toegewezen, wordt volledig overgedragen aan de overnemer;
  3. De dienst voor oppashulp blijft aan alle erkenningsvoorwaarden voldoen.

Op het moment van de indiening van het afschrift van de overeenkomst moet de rechtspersoon aan wie de erkenning wordt overgedragen, rechtsgeldig zijn opgericht.

Bijkomende procedure voor initiatiefnemers van diensten voor oppashulp die hun erkenning willen overdragen, en die geen lid zijn van de rechtspersoon waaraan de erkenning wordt overgedragen en niet vertegenwoordigd zijn in het bestuur van die rechtspersoon: 

De overdracht van een erkenning van een dienst voor oppashulp is alleen mogelijk als de dienst voor oppashulp de intentie om zijn erkenning over te dragen bekendmaakt aan alle erkende diensten voor oppashulp die hulp- en dienstverlening aanbieden in een van de gemeenten van het werkingsgebied van die dienst. 

Nadat de intentie is bekendgemaakt, hebben geïnteresseerde diensten minstens 30 dagen de tijd om daarover in overleg te gaan met de dienst. De dienst bezorgt vervolgens zijn gemotiveerde beslissing tot overdracht van de erkenning aan alle diensten die interesse betoonden. De dienst voegt bij het afschrift van de overeenkomst de bewijsstukken die aantonen dat deze procedure is gevolgd. 

De aanvraag tot overdracht van de erkenning is pas ontvankelijk als ze alle elementen voor de aangevraagde overdracht bevat. 
In de behandeling van een overdrachtsdossier worden dezelfde termijnen gehanteerd als voor de aanvraag erkenning.

Een erkenning vrijwillig stopzetten

U kan beslissen om uw erkenning stop te zetten. In dat geval brengt u ons daar minstens 90 dagen vóór de uitwerking van op de hoogte. U doet dit door middel van een rechtsgeldig ondertekend document te bezorgen via onderstaande contactgegevens, waaruit duidelijk de beslissing tot stopzetting en de datum waarop die beslissing uitwerking heeft, blijkt. De opmaak van het rechtsgeldig ondertekend document waarmee u de wijziging aanvraagt, is vrij te bepalen.

U ontvangt de beslissing van de secretaris-generaal over de vrijwillige stopzetting binnen 90 dagen na de indiening van uw verzoek.

Opgelet

Uw verzoek om de erkenning te laten intrekken, heeft de onmiddellijke verdwijning uit de programmatie tot gevolg, en betekent dat u de erkende benaming niet langer kan gebruiken. Bovendien heeft de verdwijning uit de programmatie het verlies van het urencontingent oppashulp dat aan die dienst is toegekend tot gevolg. Het voormelde urencontingent wordt gevoegd bij het totale urencontingent dat jaarlijks door de minister wordt verdeeld over de diensten. 

Toepasselijke regelgeving

Procedurebesluit 

De aanvraagprocedure staat in het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2024 over de procedures voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers.

Uitvoeringsbesluit of stambesluit

Dit "stambesluit" met 14 bijlagen bevat regels inzake programmatie, erkenningsvoorwaarden en subsidies (buiten de Vlaamse sociale bescherming. Het omvat algemene bepalingen die gelden voor alle of de meeste woonzorgvoorzieningen en de bijlagen bevatten regels inzake specifieke woonzorgvoorzieningen of verenigingen. 

Bijlage 3 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers.

Contactgegevens thuiszorg

Sector(en)
Thuiszorg