Financiering van de maatregel vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan in de ouderenzorg
Ouderenzorgvoorzieningen - woonzorgcentra, centra voor kortverblijf en centra voor dagverzorging ontvangen in het kader van de sociale akkoorden vanuit de overheid ook financiering voor de maatregel vrijstelling van arbeidsprestatie en eindeloopbaan.
De voorzieningen die recht hebben op een tegemoetkoming dienen de nodige gegevens aan te leveren via de webtoepassing eCalcura.
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2018 tot financiering van sommige sociale akkoordenpdf bestand844.8kb regelt de financiering van een aantal maatregelen uit sociale akkoorden, zoals de vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan. Het geldt voor:
- de revalidatievoorzieningen;
- de woonzorgcentra;
- sommige dagverzorgingscentra;
- de centra voor kortverblijf;
- de psychiatrische verzorgingstehuizen;
- de multidisciplinaire begeleidingsequipes voor palliatieve zorg;
Eindeloopbaanmaatregelen
Eindeloopbaanmaatregelen zijn onderdeel van een sociaal akkoord zodat oudere werknemers langer aan de slag kunnen blijven in de sector (de zogenaamde rimpeldagen). De overheid komt tussen in de loonkost van de vervangers die aangeworven worden om de personeelsleden met vrijstelling van arbeidsprestaties (VAP) te compenseren, of in de kostprijs van de premie.
Voor welke personeelsleden?
Deze eindeloopbaanmaatregelen zijn van toepassing voor:
- het verpleegkundig personeel, met inbegrip van de ziekenhuisassistenten en de sociaal verpleegkundigen
- zorgkundig personeel
- de maatschappelijk assistenten en psychologisch assistenten die in de zorgteams werken of die in het therapeutisch programma geïntegreerd zijn
- de logistiek assistenten
- kinesisten
- ergotherapeuten
- logopedisten
- audiologen
- diëtisten
- psychologen
- orthopedagogen en pedagogen binnen het zorgteam.
- Anderen werknemers in de voorziening: ‘gelijkgestelden’, indien zij minstens 200 uur onregelmatige prestaties gepresteerd hebben gedurende een referentieperiode van 24 maanden die voorafgaat aan de maand waarin ze de leeftijd van 45, 50 of 55 jaar bereiken.
Vrijstelling van arbeidsprestaties
De voltijdse personeelsleden hebben recht op vrijstelling van arbeidsprestaties:
- Het personeelslid dat de leeftijd van 45 jaar heeft bereikt, heeft recht op 96 betaalde uren van vrijstelling van prestaties per jaar (2 uur per week).
- Het personeelslid dat de leeftijd van 50 jaar heeft bereikt, heeft recht op 192 betaalde uren van vrijstelling van prestaties per jaar (4 uur per week).
- Het personeelslid dat de leeftijd van 55 jaar heeft bereikt, heeft recht op 288 betaalde uren van vrijstelling van prestaties per jaar (6 uur per week).
In geval van vrijstelling van arbeidsprestaties is de financiële tegemoetkoming alleen mogelijk als die vrijstelling wordt gecompenseerd met een nieuwe aanwerving of een verhoging van het aantal arbeidsuren van een personeelslid. Er kan nooit dubbele financiering zijn.
Voorwaarden waar een vervanger aan moet voldoen:
- De vervanger eindeloopbaan moet een nieuwe aanwerving zijn of het moet gaan over een verhoging van het aantal arbeidsuren van een personeelslid.
- Personeelsleden die uitgesloten zijn van een vervanging worden vermeld in artikel 4 van het BVR sociale akkoorden van 7 december 2018.
- Uit het contract van het vervangend personeelslid moet blijken dat de nieuwe of bijkomende tewerkstelling het gevolg is van een vervanging eindeloopbaan
Keuze voor premie
Alleen verpleegkundigen hebben het recht om te kiezen tussen de vrijstelling van arbeidsprestaties en een premie.
- Het personeelslid dat de leeftijd van 45 jaar heeft bereikt, heeft recht op een premie gelijk aan 5,26% berekend op zijn voltijds loon.
- Het personeelslid dat de leeftijd van 50 jaar heeft bereikt, heeft recht op een premie gelijk aan 10,52% berekend op zijn voltijds loon.
- Het personeelslid dat de leeftijd van 55 jaar heeft bereikt, heeft recht op een premie gelijk aan 15,78% berekend op zijn voltijds loon.
De optie vrijstelling van arbeidsprestaties is altijd definitief. Het behoud van de prestaties dat gekoppeld is aan een premie, kan daarentegen op elk ogenblik omgezet worden in een vrijstelling van arbeidsprestaties.
De personeelsleden of daaraan gelijkgestelde personen die vóór 1-1-2006 gekozen hebben voor de premie, behouden het recht op de premie.
De deeltijdse personeelsleden hebben recht op een aantal uren van vrijstelling van arbeidsprestaties, of eventueel een equivalente premie, gelijk aan de proportionele toepassing van de vrijstelling van arbeidsprestaties of van de premie.
Personeelsgegevens indienen
De voorziening moetde webtoepassing ‘eCalcura’ gebruiken om personeelsgegevens in te dienen voor de berekening van de tegemoetkoming "vrijstelling van arbeidsprestaties en eindeloopbaan".
- gegevens van de Individuele werknemers en de keuze voor premie of vrijstelling van arbeidsprestaties (VAP)
- gegevens van individuele vervangers die ingeschakeld worden om de vrijstelling van arbeidsprestaties (VAP) binnen de voorziening op te vangen (vervangers genieten niet van de eindeloopbaanmaatregelen.)
Stuur uw personeelsgegevens via het e-loket van het Departement Zorg (e-loket opstarten).
- Gebruik deze handleiding om uw personeelsgegevens in te dienen via het e-loket.
- Om toegang te krijgen tot het e-loket, moet u wel eerst de gebruikers- en toegangsrechten instellen.
De procedure tot indienen van de gegevens en de berekening van de tegemoetkoming van de vrijstelling arbeidsprestaties en eindeloopbaan worden bepaald in artikel 5/1 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2018. Het agentschap dient de elektronische vragenlijst, vermeld in artikel 5, §2, eerste lid, in voor de trimesters waarvoor op 16 oktober die volgt op de referentieperiode geen elektronische vragenlijst is ingediend. Vanaf de referentieperiode 2024-2025 berekent de administratie jaarlijks twee voorlopige berekeningen en een definitieve berekening van de bedragen van de definitieve tegemoetkomingen per personeelslid, vermeld in artikel 8, §1, eerste lid.
De voorziening waarvoor met toepassing van het zevende lid, uitzonderlijk en eenmalig de gegevens worden gewijzigd met het oog op een wijziging van de bedragen van de definitieve tegemoetkomingen per personeelslid, vermeld in artikel 8, §1, eerste lid, ontvangt een uitzonderlijke eenmalige herberekening. Op de bedragen van de definitieve tegemoetkomingen per personeelslid, vermeld in artikel 8, §1, eerste lid, wordt een vermindering toegepast van 6,25%.
Betaling van de tegemoetkoming
De eCalcura webtoepassing berekent twee voorschotten en de eindafrekening waar uw voorziening op basis van haar personeelsgegevens recht op heeft.
Die worden op 2 momenten betaald.
In januari ontvangt u:
- de afrekening eindeloopbaan van het vorige jaar.
- een voorschot voor de periode januari tot en met juni voor eindeloopbaan
Dat gebeurt in één betaling per voorziening. U zal die betaling ten laatste op 31 januari op de rekening van elke voorziening krijgen.
In juli ontvangt u:
- een voorschot voor de periode juli tot en met december voor eindeloopbaan
Dat gebeurt in één betaling per voorziening. U zal die betaling ten laatste op 31 juli op de rekening van elke voorziening krijgen.
- Sector(en)
- Woonzorg