Zorgaanbod
Vlaamse Sociale Bescherming

Financiering van reiskosten in VSB in het kader van revalidatie

Een zorggebruiker kan onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de vergoeding van de reiskosten naar en van een revalidatievoorziening en een (gespecialiseerd) rolstoeladviesteam. Sinds de integratie van de revalidatieovereenkomsten sinds 1/10/2023 en de (gespecialiseerde) rolstoeladviesteams ((G)RAT) sinds 1/01/2024 in de Vlaamse sociale bescherming (VSB), gebeurt de uitbetaling van de reiskosten door de zorgkas van de zorggebruiker.

Wie heeft recht op een vergoeding?

  • minderjarige zorggebruikers (< 18 jaar) die gerevalideerd worden in een referentiecentrum voor autisme of een centrum voor visuele revalidatie
  • rolstoelafhankelijke zorggebruikers die gerevalideerd worden in een revalidatievoorziening of zich wenden naar een (gespecialiseerd) rolstoeladviesteam ((G)RAT)

Reiskostenvergoeding voor minderjarige zorggebruikers (< 18 jaar)

Voorwaarden

  • voor minderjarige zorggebruikers (< 18 jaar) die een beroep doen op een revalidatievoorziening voor autisme of visuele beperkingen (voorzieningen met nr. 7.74.6 of 9.69)
    • uitzondering: Minderjarige zorggebruikers die rolstoelafhankelijk zijn en een beroep doen op een professionele vervoerder, krijgen de reisvergoeding voor rolstoelafhankelijke zorggebruikers.
  • uiteraard wanneer het gaat om ambulante revalidatie (niet bij de zorggebruiker thuis)
  • De reiskostenvergoeding is een vast bedrag of forfait, onafhankelijk van afstand of vervoerstype. Het bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

Toekenning

De tegemoetkoming wordt door de zorgkas van de zorggebruiker automatisch betaald op basis van de dagen waarvoor de revalidatievoorziening een revalidatieprestatie heeft gefactureerd, behalve als de zorggebruiker binnen dertig dagen uitdrukkelijk opteert voor de tegemoetkoming voor rolstoelafhankelijk vervoer.

In uitzonderlijke gevallen wordt de tegemoetkoming niet automatisch toegekend en is een aanwezigheidsattestdoc bestand964.4kb noodzakelijk. De voorziening zal dat attest afleveren aan de zorggebruiker. De zorggebruiker bezorgt zelf het attest aan de zorgkas, die dan de tegemoetkoming zal uitbetalen.

Reiskostenvergoeding voor rolstoelafhankelijke zorggebruikers

Voorwaarden

Voor de rolstoelafhankelijke zorggebruikers die: 

  • wegens de aard en de ernst van hun aandoening alleen kunnen vervoerd worden in een rolstoel in een voertuig dat is aangepast voor het vervoer in een rolstoel
  • behandeld worden in een revalidatievoorziening of een (G)RAT die door Vlaanderen erkend wordt
  • In geval van revalidatie in een revalidatievoorziening moet het gaan om ambulante revalidatie (niet bij de zorggebruiker thuis).

Toekenning

De reiskostenvergoeding moet vooraf goedgekeurd worden door de zorgkas. De revalidatievoorziening of het (G)RAT doet een aanvraag tot tegemoetkoming voor reiskosten bij de zorgkas van de zorggebruiker via hun software. 

Bij een aanvraag voor een verlenging van een behandeling, wordt een eerder toegekende reiskostenvergoeding automatisch mee verlengd. Zo vermijden we dat een zorggebruiker zijn reiskostenvergoeding zou kunnen verliezen bij een succesvolle behandeling. 

De zorggebruiker maakt gebruik van eigen (niet-professioneel) vervoer

(Gespecialiseerde) Rolstoeladviesteams

Wanneer de zorggebruiker zich met een eigen aangepast vervoersmiddel naar een (G)RAT verplaatst:

  • Als de zorggebruiker in aanmerking komt voor de vergoeding van reiskosten, zal het (G)RAT dat meedelen aan de zorgkas van aansluiting
  • De zorggebruiker moet zelf niets doen of bezorgen aan de zorgkas.
  • De zorgkas betaalt automatisch de reiskostenvergoeding aan de zorggebruiker.

Revalidatievoorzieningen

Wanneer de zorggebruiker zich met een eigen aangepast vervoermiddel naar de revalidatievoorziening verplaatst:

  • De revalidatievoorziening levert een attest voor reiskosten met eigen vervoerpdf bestand499.1kb af aan de zorggebruiker.
  • De zorggebruiker bezorgt dat attest zelf aan zijn zorgkas.
  • De zorgkas betaalt op basis van dat attest de reiskostenvergoeding aan de zorggebruiker.

De zorggebruiker maakt gebruik van een professionele vervoerder

De professionele vervoerder factureert het vervoer aan de zorgkas van de zorggebruiker (derdebetalersregeling).

  • De professionele vervoerder maakt zijn factuur voor de zorgkas met het modelfactuur voor reiskosten met professioneel vervoer.
  • De zorgkas betaalt op basis van die factuur de reiskostenvergoeding aan de professioneel vervoerder.

Prijzen

De actuele tegemoetkomingen van de reiskosten voor professioneel vervoerders, geldig sinds 1 januari 2024:

Instructies voor voorzieningen

Bijkomende toelichting voor de revalidatievoorzieningen welke aanvragen moeten of kunnen gebeuren voor de tegemoetkoming voor reiskosten van zorggebruikers.

Contact

Nuttige linken

Financiering van revalidatievoorzieningen

Informatie over: het forfait voor revalidatieverstrekkingen, verantwoordingsstukken en tegemoetkoming eindeloopbaan via het e-loket en eCalcura, aanvragen tot tegemoetkoming en facturatie in VSB, vergoeding van reiskosten.

Financiering van zorg in VSB

Welke zorg wordt gefinancierd door VSB? Wat zijn de voorwaarden? Instructies voor zorgverleners en zorgvoorzieningen.

Ambulante fysieke revalidatie

Revalidatieovereenkomsten met instellingen voor ambulante fysieke revalidatie.

Voorzieningen geestelijke gezondheid met een revalidatieovereenkomst

Het Departement Zorg sluit revalidatieovereenkomsten af met verschillende voorzieningen voor geestelijke gezondheid. Deze voorzieningen richten zich op zorggebruikers met een ernstige psychische zorgnood en hebben als doel het dagelijks functioneren van zorggebruikers te verbeteren, autonomie te herstellen en/of maatschappelijke participatie te bevorderen.

Rolstoeladviesteams en gespecialiseerde rolstoeladviesteams

Een rolstoeladviesteam is een erkend team van zorgverleners dat gespecialiseerd is in mobiliteitshulpmiddelen. Bij zo'n rolstoeladviesteam ga je als je een meer geavanceerd (en duurder) mobiliteitshulpmiddel nodig hebt.

Sector(en)
Revalidatie