Financiering van revalidatievoorzieningen
Het Departement Zorg sluit overeenkomsten met verschillende revalidatievoorzieningen voor psychosociale en fysieke revalidatie. Voorzieningen met een revalidatieovereenkomst ontvangen tegemoetkomingen voor de revalidatieverstrekkingen die ze bieden aan hun zorggebruikers. Hoeveel die tegemoetkomingen bedragen, is opgenomen in de revalidatieovereenkomst die ze afsluiten met de Vlaamse overheid (het Departement Zorg). Het Departement Zorg staat in voor de berekening van het forfait voor die tegemoetkoming.
Vanaf 1 oktober 2022 zijn de 7.72-revalidatievoorzieningen geïntegreerd in de Vlaamse sociale bescherming (VSB) en op 1 oktober 2023 zijn ook de andere types van revalidatievoorzieningen geïntegreerd in de VSB. Dat wil zeggen dat de revalidatievoorzieningen tegemoetkomingen ontvangen van Vlaanderen voor de revalidatieverstrekkingen die ze bieden aan hun zorggebruikers. De aanvraag, facturatie en uitbetaling van die tegemoetkomingen gebeurt via de zorgkassen.
Eenheidsprijs en E-loket voor revalidatievoorzieningen
Revalidatievoorzieningen ontvangen een tegemoetkoming voor de revalidatieverstrekkingen die ze bieden. Hun revalidatieovereenkomst bepaalt hoeveel de tegemoetkomingen voor hun revalidatieverstrekkingen bedragen en de berekeningswijze ervan. Het Departement Zorg berekent de eenheidsprijs voor de tegemoetkoming en herberekent dit bij indexering. De voorziening kan zelf een herberekening aanvragen bij een stijging van de personeelskosten door anciënniteit.
Via het e-loket kunnen voorzieningen met een revalidatieovereenkomst:
- de jaarlijkse verantwoordingsstukken indienen
- forfaitprijsberekening aanvragen
- personeelsgegevens in het kader van de tegemoetkoming eindeloopbaan indienen (eCalcura)
Aanvragen tot tegemoetkoming en facturatie in VSB
De integratie van de revalidatievoorzieningen in de Vlaamse sociale bescherming (VSB) werd vastgelegd in het besluiten van de Vlaamse regering van 10 juni 2022 en 8 september 2023. Door de integratie in VSB moeten alle revalidatievoorzieningen voldoen aan specifieke voorwaarden. De aanvraag tot tegemoetkoming voor revalidatie en de facturatie gebeuren rechtstreeks aan de zorgkas van de zorggebruiker. Dat proces verloopt volledig digitaal via het digitale platform Vlaamse sociale bescherming en de (aangepaste) software van de revalidatievoorziening.
Vergoeding van reiskosten naar revalidatievoorzieningen
Een zorggebruiker kan onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de vergoeding van de reiskosten naar en van een revalidatievoorziening en een (gespecialiseerd) rolstoeladviesteam. Sinds de integratie van de revalidatieovereenkomsten sinds 1/10/2023 en de (gespecialiseerde) rolstoeladviesteams ((G)RAT) sinds 1/01/2024 in de Vlaamse sociale bescherming (VSB), gebeurt de uitbetaling van de reiskosten door de zorgkas van de zorggebruiker.
Regelgeving
Decreet houdende de Vlaamse sociale bescherming
Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 18 mei 2018 houdende de Vlaamse sociale bescherming – Boek 3/6, artikels 534/89/1 t.e.m. 534/138
Nuttige linken
Vlaamse Sociale Bescherming
Alles over de zorgpremie, het zorgbudget en de hulp bij aankoop of huur van mobiliteitshulpmiddelen.
Ambulante fysieke revalidatie
Revalidatieovereenkomsten met instellingen voor ambulante fysieke revalidatie.
Financiering van zorg in VSB
Welke zorg wordt gefinancierd door VSB? Wat zijn de voorwaarden? Instructies voor zorgverleners en zorgvoorzieningen.
Voorzieningen geestelijke gezondheid met een revalidatieovereenkomst
Het Departement Zorg sluit revalidatieovereenkomsten af met verschillende voorzieningen voor geestelijke gezondheid. Deze voorzieningen richten zich op zorggebruikers met een ernstige psychische zorgnood en hebben als doel het dagelijks functioneren van zorggebruikers te verbeteren, autonomie te herstellen en/of maatschappelijke participatie te bevorderen.
Aanvragen, stopzetten en wijzigen van revalidatieovereenkomsten
Revalidatievoorzieningen kunnen een aanvraag indienen om een overeenkomst inhoudelijk te wijzigen (bijv. nieuwe doelgroep of behandeltypes toevoegen), een nieuwe overeenkomst af te sluiten, of een overeenkomst stop te zetten. Ook de Vlaamse overheid kan een overeenkomst beëindigen.
- Sector(en)
- Revalidatie