Eenheidsprijs en E-loket voor revalidatievoorzieningen
Voorzieningen met een revalidatieovereenkomst ontvangen via het Departement Zorg vergoedingen voor hun revalidatiediensten, die ze aan de zorgkas van de zorggebruiker factureren.
Voorzieningen met een revalidatieovereenkomst ontvangen via het Departement Zorg vergoedingen voor hun revalidatiediensten, die ze aan de zorgkas van de zorggebruiker factureren. Deze vergoeding is vastgelegd in hun revalidatieovereenkomst met de Vlaamse overheid. Per zorggebruiker dient de voorziening hiervoor een aanvraag in te dienen bij de zorgkas.
Minderjarigen en rolstoelgebruikers kunnen reiskosten vergoed krijgen. Daarnaast krijgen de voorzieningen ook financiering voor de eindeloopbaan van hun personeel via sociale akkoorden.
Eenheidsprijs voor tegemoetkoming voor revalidatieverstrekkingen
De eenheidsprijs
Revalidatievoorzieningen ontvangen een tegemoetkoming voor de revalidatieverstrekkingen die ze bieden. Hun revalidatieovereenkomst bepaalt hoeveel de tegemoetkomingen voor hun revalidatieverstrekkingen bedragen en de berekeningswijze ervan.
Het Departement Zorg berekent de eenheidsprijs voor de tegemoetkoming en herberekent dit bij indexering. De voorziening kan zelf een herberekening aanvragen bij een stijging van de personeelskosten door anciënniteit.
Berekening van de eenheidsprijs
Meer informatie over de berekeningswijze van de eenheidsprijs kan u terugvinden in de handleiding van het e-loket.pdf bestand2.2mb
Volgende bijkomende personeelskosten berekent het Departement Zorg op basis van de totale personeelsequipe:
- vakantiegeld
- eindejaars- en attractiviteitspremie
- RSZ
- sociaal secretariaat
- wetsverzekering
- syndicale premie.
Raadpleeg hier de formules en bedragen van deze bijkomende personeelskosten.
Herberekenen van de eenheidsprijs: indexatie en anciënniteitsstijging
Bij indexering
Wanneer de spilindex wordt overschreden, herberekent Departement Zorg automatisch de eenheidsprijs en communiceert de nieuwe prijzen aan de revalidatievoorziening en zorgkassen.
Bij stijging van de loonkosten door anciënniteit
Als de loonkosten door anciënniteit met minstens 1% stijgen ten opzichte van het aandeel van de personeelskosten dat opgenomen is in de eenheidsprijs, kan u via het e-loket een aanvraag indienen voor herberekening van de eenheidsprijs.
Vanaf januari 2024 gebeurt dit voor alle revalidatiesectoren via een dossier in het e-loket.
- Bezorg een 'aanvraag forfaitberekening' via het e-loket aan Departement Zorg, met een overzicht van uw personeelskosten. Een overzicht van de aan te leveren stukken kan u verder op deze pagina onder e-loket vinden.
- Departement Zorg berekent dan uw nieuwe eenheidsprijs en past de revalidatieovereenkomst aan.
Tegemoetkoming aanvragen
Revalidatievoorzieningen ontvangen tegemoetkomingen voor de revalidatieverstrekkingen die zij bieden, zoals vastgelegd in hun revalidatieovereenkomst met de Vlaamse overheid.
- Departement Zorg berekent de eenheidsprijs en herberekent dit bij indexering. Bij een stijging van personeelskosten door anciënniteit kan de voorziening zelf een herberekening aanvragen.
- Voor behandeling vraagt de voorziening een tegemoetkoming aan bij de zorgkassen.
- Na goedkeuring kan de voorziening de verstrekkingen factureren aan de zorgkas met de juiste pseudo-nomenclatuurcodes.
Minderjarigen en rolstoelafhankelijke zorggebruikers kunnen reiskosten vergoed krijgen.
De procedures om een tegemoetkoming aan te vragen, kan u terugvinden in de handleiding van VSB.
E-loket voor revalidatieovereenkomsten
Via het e-loket kunnen voorzieningen met een revalidatieovereenkomst:
- de jaarlijkse verantwoordingsstukken indienen
- forfaitprijsberekening aanvragen
- personeelsgegevens in het kader van de tegemoetkoming eindeloopbaan indienen (eCalcura)
Met de module “overeenkomst” binnen het e-loket kunnen Vlaamse voorzieningen met een revalidatieovereenkomst deze informatie meedelen. Meer informatie hierover vindt u in de handleiding.
Indienen jaarlijkse verantwoordingsstukken
Jaarlijks personeelsoverzicht
Hoe opmaken en indienen?
Via het e-loket kunnen voorzieningen met een revalidatieovereenkomst hun personeelsoverzicht opmaken en indienen.
Het gaat om gegevens over:
- Personeelsleden in loondienst;
- Zelfstandigen verbonden aan uw revalidatieovereenkomst;
- Personeelsleden werkzaam binnen uw voorziening maar die niet gefinancierd worden door de revalidatieovereenkomst met Vlaanderen.
Wanneer indienen?
De deadline voor het indienen van het personeelsoverzicht is 31 juli. Deze gegevens hebben betrekking op de toestand op 31 december van het voorafgaande jaar.
Financiële verantwoordingsstukken
De financiële verantwoordingsstukken kan u via een bericht in het e-loket indienen. De deadline voor het indienen is 31 juli.
Jaarverslag indienen
In sommige revalidatieovereenkomsten is bepaald dat de voorziening een een jaarverslag moet opmaken en indienen via het e-loket voor 31 juli.
Aanvraag forfaitprijsberekening
Als de personeelskosten omwille van anciënniteit met meer dan 1% gestegen zijn, kunnen revalidatievoorzieningen een herberekening van de eenheidsprijs aanvragen. Ook bij uitbreiding of integratie van andere middelen en doelstellingen in de revalidatieovereenkomst kan de eenheidsprijs opnieuw berekend worden.
Via het thema 'overeenkomsten' in het e-loket kunnen de voorzieningen een forfaitprijsberekening aanvragen. De aanvraag vertrekt van de meest recente info per personeelslid dat in het e-loket beschikbaar is. Deze info moet gecontroleerd en aangepast worden aan de effectieve situatie zoals bepaald in de revalidatieovereenkomst.
Aan te leveren bewijsstukken voor het personeelskostendossier.
Voor ieder nieuw personeelslid van wie de loonkosten moeten worden opgenomen in de berekening van de tegemoetkomingen voor revalidatieverstrekkingen, moet u volgende documenten meesturen:
- een kopie van het diploma;
- een kopie van de (meest recente) arbeidsovereenkomst met het personeelslid. In de arbeidsovereenkomst wordt het volgende vermeld (ter verificatie van de meldingen in het excelbestand):
- De loonschaal / het loonbarema;
- Het tewerkstellingsequivalent;
- De startdatum van aanwerving.
- de anciënniteit, op het moment van de berekening, uitgedrukt in jaren en maanden: dit wordt gestaafd via enerzijds de tewerkstellingsattesten in voorgaande voorzieningen en anderzijds de datum van in dienst treden in de revalidatievoorziening, zoals vermeld in de arbeidsovereenkomst);
Als bijkomende informatie nodig is, stuur dan een beschrijvende nota mee waarin u:
- onregelmatige prestaties onderbouwt. U moet minstens op weekbasis de uren buiten normale kantooruren en de personeelsbezetting tijdens die uren vermelden.
- Indien nodig of wenselijk bepaalde toelichtingen vermeldt bij de aangeleverde data.
Betoelagingen die invloed hebben op de prijsberekening moet u meedelen (bv. onderhoudstoelage VAPH, geïntegreerde subsidies, co-financiering die opgenomen is in de revalidatieovereenkomst...).
Meer informatie over de forfaitprijsberekening kan u terugvinden op de webpagina het forfait voor de tegemoetkoming voor revalidatieverstrekkingen.
Indienen personeelsgegevens tegemoetkoming eindeloopbaan (eCalcura)
De voorzieningen met een revalidatieovereenkomst ontvangen financiering voor de eindeloopbaan van hun personeel via het Departement Zorg. Voorzieningen moeten personeelsgegevens via eCalcura doorsturen voor de berekening van deze eindeloopbaanfinanciering. De toepassing eCalcura is ingebed in het e-loket van het Departement Zorg.
Alle stappen en meer informatie over eCalcura en eindeloopbaan kan u hier terugvinden.
Nuttige linken
Financiering van revalidatievoorzieningen
Informatie over: het forfait voor revalidatieverstrekkingen, verantwoordingsstukken en tegemoetkoming eindeloopbaan via het e-loket en eCalcura, aanvragen tot tegemoetkoming en facturatie in VSB, vergoeding van reiskosten.
Financiering van reiskosten in VSB in het kader van revalidatie
Een zorggebruiker kan onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de vergoeding van de reiskosten naar en van een revalidatievoorziening en een (gespecialiseerd) rolstoeladviesteam.
- Sector(en)
- Geestelijke GezondheidszorgRevalidatieZiekenhuizen