Gezond binnen op school
Een gezonde binnenlucht is belangrijk voor iedereen op school. Ontdek hoe je samen met je leerlingen de lucht in de klas gezond houdt en hoe je een beleid rond binnenlucht kunt opzetten voor jouw school.
Lespakketten
Als leerkracht kun je samen met je leerlingen ontdekken hoe je de lucht in de klas gezond houdt. Er zijn lespakketten beschikbaar voor zowel het lager als het secundair onderwijs.
Lespakket lager onderwijs: De Binnenluchtbrigade
- De Binnenluchtbrigade is een coöperatief spel voor het lager onderwijs waarin leerlingen samen werken aan gezonde lucht in de klas.
- De leerlingen bouwen een school met grondplaten en ontdekken waar in het gebouw vervuiling kan optreden die de luchtkwaliteit verslechtert.
- Teams gaan de strijd aan tegen vervuilde binnenlucht door vragen te beantwoorden en leuke opdrachten te volbrengen. Deze zijn afgestemd op de verschillende leerjaren.
Lespakket secundair onderwijs: Air@school
- Air@school laat leerlingen uit het secundair onderwijs ontdekken hoe belangrijk gezonde binnenlucht is.
- Leerlingen zoeken informatie, beantwoorden onderzoeksvragen, meten met een CO₂-meter het CO₂-gehalte in verschillende lokalen, brengen de resultaten in kaart en trekken conclusies.
Werken aan een beleid rond gezonde binnenlucht
Activiteiten zoals een CO₂-meter in de klas en lessen over binnenlucht zijn goede initiatieven, maar vormen op zichzelf nog geen samenhangend gezondheidsbeleid. Voor gezonde lucht op school is een integrale aanpak nodig.
Een preventief gezondheidsbeleid ontwikkelen
Een sterk gezondheidsbeleid bestaat uit verschillende strategieën:
- Educatie
- Omgevingsinterventies
- Afspraken en regels
- Zorg en begeleiding
Pas deze strategieën toe op vier niveaus: leerling, klas, school en omgeving buiten de school.
Gezondheidsmatrix als hulpmiddel
De gezondheidsmatrix helpt om losse initiatieven samen te brengen in een beleid.
- Beginsituatie in kaart brengen: Start met een lege matrix om te zien wat de school al doet. De checklist binnenmilieu op school kan hierbij helpen.
- Open vakjes invullen: Kijk waar nog verbeterpunten liggen en vul de matrix verder aan.
Bekijk de voorbeeldmatrix gezonde binnenlucht op schoolxls bestand1.8mb om inspiratie op te doen: