Gezondheid en preventie
Gezond binnen
De lucht en de omgeving binnen noemen we 'het binnenmilieu'. De kwaliteit van het binnenmilieu is belangrijk, zeker als je bedenkt dat we tot 85% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, driekwart daarvan in de eigen woning.
Het binnenmilieu is meestal ongezonder dan de omgeving buiten
Een ongezond binnenmilieu kan gezondheidsklachten zoals luchtwegklachten, allergieën, irritatie van neus- en keelslijmvlies, vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. De meest gevoelige personen zijn jonge kinderen, ouderen of zieken. Zij brengen ook de meeste tijd binnenshuis door.
3 vuistregels voor een gezonde binnenlucht
Er zijn 3 vuistregels om de lucht in je huis gezond te houden:
- Beperk vervuilende stoffen
- Vermijd CO-vergiftiging
- Zorg elke dag voor verse lucht in je huis
Voor organisaties en professionals
Materialen rond het thema Gezond binnen
CO2
Het meten van CO2 in een ruimte waar veel mensen aanwezig zijn kan ons op een goedkope manier iets vertellen over de binnenluchtkwaliteit en de mate van luchtverversing. Lees hier meer over CO2 en CO2-meters
Wetgeving
Het binnenmilieubesluit bevat richtlijnen die een gezond binnenmilieu omschrijven, inclusief richtwaarden en interventiewaarden.
Aanvraag van een onderzoek van het binnenmilieu
Wanneer een bewoner of gebruiker gezondheidsklachten heeft die vermoedelijk te verklaren zijn door een ongezond binnenmilieu in de woning, kan er een onderzoek van die woning gebeuren.
Vragen rond binnenmilieu?