Gezonde omgeving & levensstijl
Gezondheid en preventie

Gezond binnen voor artsen

Brochure voor patiënten met gevoelige luchtwegen

Heeft u patiënten met luchtwegklachten die gelinkt kunnen worden aan hun woning? Het Departement Zorg ontwikkelde een brochure met praktische, haalbare tips in eenvoudige taal waarmee patiënten zelf aan de slag kunnen om hun woning gezonder te maken. De tips omvatten het voorkomen van vocht, schimmel en huisstofmijt, het vermijden van irriterende stoffen en huisdieren bij allergieën, het zorgen voor goede ventilatie, … De overzichtelijke en visueel aantrekkelijke lay-out, met figuren en schema’s, maakt de informatie gemakkelijk te begrijpen en toe te passen. 


De informatie is relevant voor mensen met verschillende luchtwegaandoeningen, zoals astma, COPD en allergieën. Hoewel de brochure geen medische behandeling vervangt, kan ze wel helpen om klachten te verminderen.

Gezondheid en binnenmilieu, een hot item in de huisartsenpraktijk?

We brengen allemaal veel tijd binnen door, ook jouw patiënten. Vermoed je dat het binnenmilieu een rol speelt bij de klachten van je patiënt, dan kan een advies door de medisch milieukundige (eventueel aangevuld door een woningonderzoek) de patiënt vooruithelpen. Met een woningonderzoek gaan we ter plaatse na of het binnenmilieu een rol kan spelen in de gezondheidsklachten van de patiënt.  

Een woningonderzoek aanvragen? Lees hieronder meer over de voorwaarden en de aanvraag van een woningonderzoek.

Wil je daarnaast het belang van een gezond binnenmilieu in de kijker zetten in jouw praktijk? Bestel dan hier materiaal om te sensibiliseren. Zo leer je patiënten de lucht in de woning gezond te houden door (1) vervuilende stoffen te beperken, (2) hun verwarmingstoestel regelmatig te laten nakijken, en (3) elke dag te zorgen voor verse lucht in huis.  

Ben je geïnteresseerd in een vorming rond de impact van de fysieke leefomgeving op de gezondheid? Dan kan een huisartsenkring of LOK een voordracht organiseren over dit onderwerp.  

Een woningonderzoek aanvragen

Wat houdt een gemotiveerde aanvraag in? 

Op basis van de gemotiveerde aanvraag wordt een eerste inschatting gemaakt van de situatie. Op dat formulier vul je volgende gegevens in:

  • Jouw contactgegevens
  • Contactgegevens van de patiënt
  • De gezondheidsklachten die het gevolg zijn van het probleem in de woning of het gebouw
  • Eventuele allergeentesten
  • De problemen in de woning of het gebouw waar de gezondheidsklachten vermoedelijk aan gelinkt zijn
  • De maatregelen die al genomen zijn.

Hoe verloopt een woningonderzoek door de MMK?

  1. Na het ontvangen van de gemotiveerde aanvraag, zal de MMK de patiënt contacteren voor verdere inlichtingen. 
  2. De MMK beslist of een woningonderzoek kan helpen. Indien niet, kan de MMK nog informeren, adviseren of doorverwijzen. Wanneer een woningonderzoek wel kan helpen, zal de MMK samen met de patiënt een afspraak inplannen voor een onderzoek. Bij een eerste bezoek worden nooit binnenluchtmetingen uitgevoerd. 
  3. Na het woningonderzoek maakt de MMK een verslag op. In dit verslag beschrijft de MMK zijn of haar vaststellingen, maakt een gezondheidskundige risico-inschatting en geeft aanbevelingen.

Wat kost een woningonderzoek?

Het onderzoek is gratis.

Wat zijn de voorwaarden?

  1. Er zijn gezondheidsklachten of er is een potentieel gezondheidsrisico;
  2. Er is een sterk vermoeden dat de oorzaak van de klachten bij de woning of publiek toegankelijk gebouw ligt.

Heb je vragen of twijfel je of een woningonderzoek een meerwaarde is? 

Filmpje over de drie vuistregels voor een gezonde binnenlucht voor jouw wachtzaalschermen