Gezond binnen in voorzieningen voor personen met een handicap
Ongezonde binnenlucht kan een invloed hebben op de gezondheid en zorgt voor een grotere kans op virusverspreiding. Zorg daarom altijd voor een gezonde binnenlucht in jouw voorziening.
Om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er drie manieren:
- Bronbeperking
- Ventileren en verluchten
- Luchtzuivering
Bronbeperking
Een gezonde binnenlucht begint bij het beperken van bronnen van schadelijke stoffen. Denk hierbij aan bouwmaterialen, meubelen en schoonmaakmiddelen. Lees meer op www.emissielabels.be.
Ventileren en verluchten
Voor een goede ventilatie in jouw voorziening is een gerichte aanpak nodig. De maatregelen moeten op maat zijn, binnen aanvaardbare comfortgrenzen én met een minimale impact op de energiekost. Om je daarbij te helpen is het kwaliteitskader voor ventilatie in welzijns- en zorgvoorzieningen opgestart. Dit kwaliteitskader is gebaseerd op vier pijlers:
Kwaliteitshandboek voor ventilatie
Het kwaliteitshandboek bundelt alle relevante informatie en tips over ventilatie in voorzieningen voor personen met een handicap en is het referentiedocument voor de sector voor een kwaliteitsvolle ventilatie voor een gezonde binnenlucht.
Kwaliteitshandboek voor ventilatie in voorzieningen voor personen met een handicap_apartpdf bestand16.4mb
Een risicoanalyse om de luchtkwaliteit binnen een voorziening te bepalen.
Met een risicoanalyse op basis van CO2-metingen breng je zelf de mogelijke tekorten op vlak van ventilatie in kaart. In het kwaliteitshandboek en de leidraad voor het ventilatieplan vind je tips om een risicoanalyse uit te voeren.
Wie zijn huidige ventilatieaanpak wil laten beoordelen, kan een professionele audit van de aanwezige ventilatievoorzieningen aanvragen. Lees meer over de ventilatieaudit op de website van het VIPA.
Een ventilatieplan op maat van de voorziening
Gebruik na je risicoanalyse onze leidraad om een ventilatieplan op te stellen voor jouw voorziening. De leidraad wordt nog ontwikkeld.
Een ventilatierapport ter evaluatie
Met het ventilatierapport volg je eenvoudig je ventilatieplan op en kan je regelmatig evalueren en bijsturen waar nodig.
Luchtzuivering
Een gezonde binnenlucht begint bij het beperken van bronnen van schadelijke stoffen, aangevuld met ventileren en verluchten. Maar soms is het in een ruimte niet mogelijk de bovengrens van 900 ppm CO2 te halen. Luchtzuivering kan dan een bijkomende oplossing zijn om het infectierisico in zorgvoorzieningen verder te doen dalen.