Gezond en veilig watergebruik
Gezond en veilig watergebruik is essentieel voor ons dagelijks leven. Of het nu gaat om drinken, koken of persoonlijke hygiëne, de kwaliteit van het water speelt een cruciale rol in onze gezondheid. Verschillende soorten water, zoals leidingwater, putwater en regenwater, hebben elk hun eigen toepassingen en vereisen specifieke aandacht om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan water op een verantwoorde en veilige manier worden gebruikt in en om het huis.
Drinkwater en gezondheid
De kwaliteit van ons drinkwater is van essentieel belang voor onze gezondheid. Het mag niet besmet zijn en mag geen verontreinigende stoffen bevatten. Door besmet drinkwater te gebruiken, kunnen immers ziekteverwekkende micro-organismen ingenomen worden. Die kunnen infecties veroorzaken, bv. van het maag-darmkanaal.
Ook de chemische kwaliteit van drinkwater is belangrijk. Stoffen zoals lood kunnen op lange termijn de gezondheid schaden wanneer ze in te grote hoeveelheden aanwezig zijn in het water dat u drinkt. De bestaande Vlaamse drinkwaterwetgeving legt daarom wettelijke normen op voor stoffen die in het drinkwater kunnen voorkomen. Departement Zorg geeft advies over de gezondheidsrisico’s wanneer een wettelijke norm wordt overschreven.
Welk water komt er uit de kraan?
Uit uw kraan kan verschillende soorten water komen: leidingwater, putwater of ander water zoals bronwater of regenwater.
- Leidingwater is water dat aangeboden wordt door de drinkwaterbedrijven. Dit water wordt streng gecontroleerd op de waterkwaliteit en staat onder toezicht van de Vlaamse Milieumaatschappij.
- Putwater is water dat u zelf uit de grond oppompt. U staat zelf in voor de kwaliteit van het water. Het putwater dient voor ingebruikname gecontroleerd te worden. Ook daarna is een regelmatige controle verplicht.
- Ook ander water zoals bronwater en regenwater kan uit uw kraan komen. Dit water wordt doorgaans niet als drinkwater gebruikt maar kan voor andere toepassingen ingezet worden.