Hitte
In Vlaanderen zal de klimaatverandering vooral invloed hebben op de gezondheid door de hitte. Europa warmt sneller op dan andere delen van de wereld. Hittegolven kunnen dan voor veel problemen zorgen. Wetenschappers denken dat er in de toekomst meer en langere hittegolven zullen zijn. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zegt dat er nu gemiddeld 4 dagen per jaar een hittegolf is, maar dat dit in 2050 kan stijgen naar 18 dagen en in 2100 zelfs naar 50 dagen per jaar.
In steden is het nog erger door het “stedelijk hitte-eiland effect”. Dit betekent dat steden tijdens hittegolven nog warmer worden dan het platteland. Mensen kunnen zich dan erg ongemakkelijk voelen en het kan zelfs gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Vooral ouderen, kinderen en zieken hebben hier last van. Jaarlijks sterven er gemiddeld een 400-tal mensen door hitte. Dat maakt dat van alle weerfenomenen hittegolven het meeste slachtoffers eisen in ons land. Tegen 2050 verwachten we dat het aantal slachtoffers kan oplopen tot 2.900 extra overlijdens tijdens een gemiddelde zomer.
- Sector(en)
- Armoede-organisatiesEerste lijnGeestelijke GezondheidszorgGehandicaptenzorgJeugdhulpKinderopvangResidentiële ouderenzorgRevalidatieThuiszorgVrijwilligerswerkWelzijnsvoorzieningenWoonzorgZiekenhuizen