Gezondheid en preventie

Hitte en sterfte

Hittegolven zijn het meest dodelijke weerfenomeen in Europa. Desondanks hittegolven maar 5% van alle natuurrampen bedragen, zorgen ze wel voor 89% van het aantal doden veroorzaakt door natuurrampen.

Sinds de zomer van 2003, waarbij heel wat hitteslachtoffers vielen, worden de sterftecijfers tijdens de zomerperiode opgevolgd door Sciensano (Belgische Instituut voor Volksgezondheid). Op die manier kan er gekeken worden of er een oversterfte werd waargenomen. Deze zomerrapporten kunnen teruggevonden worden op de website van Sciensano.

 

Een verborgen gezondheidseffect

Uit een rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA) blijkt dat hoewel mensen zich wel bewust zijn van de hitte, ze er toch nog te weinig de risico’s van inzien. De problemen van hitte vallen dan ook niet direct op. In tegenstelling tot stormen of overstromingen, waar het meteen duidelijk is of er slachtoffers zijn, zijn de slachtoffers van hitte stil en onzichtbaar. Wat het net gevaarlijk maakt. De oversterfte door hittegolven is een ‘verborgen’ gezondheidseffect. De oversterfte blijkt pas na het analyseren van de sterftegegevens.

Sector(en)
Armoede-organisaties
Eerste lijn
Geestelijke Gezondheidszorg
Gehandicaptenzorg
Jeugdhulp
Kinderopvang
Residentiële ouderenzorg
Revalidatie
Thuiszorg
Vrijwilligerswerk
Welzijnsvoorzieningen
Woonzorg
Ziekenhuizen