Hoe lees ik een inspectierapport kinderopvang?
Het inspectierapport is een beknopte versie van het inspectieverslag en bevat alle relevante informatie, maar zonder privacygevoelige beschrijvingen.
Leest u het inspectierapport omdat u zelf op zoek bent naar een geschikte voorziening? Baseer u in dat geval niet alléén op de inspectierapporten maar ga ook in gesprek met de kinderopvanglocatie. Een inspectieverslag is steeds de weergave van een momentopname. De kans is dus groot dat een kinderopvanglocatie al verbeteringen heeft aangebracht waardoor de situatie ter plaatse niet meer overeenstemt met de vaststellingen uit het inspectierapport. Het is belangrijk een inspectie te zien als een leermoment, waarbij de organisator na een inspectiebezoek de minpunten aanpakt en de goede punten voortzet.
Wat vindt u in een inspectierapport?
Op het voorblad vindt u een aantal gegevens over de kinderopvanglocatie, het inspectiebezoek en de reden van het inspectiebezoek. Verder bestaat het inspectierapport uit 3 onderdelen:
Toezicht op de pedagogische kwaliteit via een afname van het monitoringsinstrument MeMoQ
Naast het toezicht op de vergunningsvoorwaarden en de subsidiëringsvoorwaarden volgt Zorginspectie de pedagogische kwaliteit in de kinderopvang op. Dat doet ze onder andere met het monitoringsinstrument MeMoQ, een wetenschappelijk instrument dat speciaal voor Zorginspectie werd ontwikkeld om de pedagogische kwaliteit te meten. Meer informatie over MeMoQ vindt u op de website van Kind en Gezin.
In het monitoringsinstrument MeMoQ komen 6 dimensies van pedagogische kwaliteit aan bod. Tijdens een eerste bezoek observeert de inspecteur de dimensies welbevinden en betrokkenheid, emotionele ondersteuning, educatieve ondersteuning en omgeving. Tijdens een tweede bezoek bevraagt de inspecteur de medewerkers over de dimensie diversiteit en omgaan met gezinnen.
Als de inspecteur het monitoringsinstrument MeMoQ tijdens de inspectie afnam, vindt u in het inspectierapport per dimensie een score met informatie over de betekenis van die score. Aangezien een goede pedagogische kwaliteit erg belangrijk is voor kinderen, moeten die scores voldoen aan de pedagogische norm. Elke dimensie krijgt een score van 1 tot 4. Een score 1 is ‘onvoldoende’ en vergt bijsturing, score 2 is ‘nipt voldoende’ en vraagt aandacht en bijsturing, score 3 betekent ‘goed’ en een score 4 is ‘uitstekend’.
Toezicht op de overige vergunningsvoorwaarden
Tijdens een inspectiebezoek worden een aantal vergunningsvoorwaarden geïnspecteerd. In het inspectierapport vindt u per geïnspecteerde vergunningsvoorwaarde de inspectieresultaten. Ook leest u met welke vergunningsvoorwaarden de kinderopvang in orde is en met welke niet.
Het advies op het einde van het inspectierapport is een signaal van Zorginspectie aan Opgroeien (Kind en Gezin)
Zorginspectie formuleert op basis van alle vaststellingen van het inspectiebezoek een advies aan het Agentschap Opgroeien (Kind en Gezin). Dat advies is een oordeel van Zorginspectie op basis van de situatie tijdens de inspectie en kan een aansporing vormen om het toezicht te verscherpen, wat mogelijk ook een impact heeft op de vergunning. Wanneer het de eerste keer is dat een kinderopvanginitiatief zo’n advies krijgt, spreekt Zorginspectie van ‘opstart van de handhaving’. Als er bij een volgend bezoek geen verbetering is ten opzichte van de vorige inspectie gaat het over ‘voortzetting van de handhaving’.
Met ‘handhaving’ worden alle activiteiten en tussenkomsten bedoeld die het Agentschap Opgroeien richt op de organisator van de kinderopvang, zodat zij voldoen aan de vereisten van de vergunning. Zo kan Opgroeien aan de organisator vragen om verbeteracties te ondernemen, zoals bijvoorbeeld de opmaak van een plan van aanpak om de vastgestelde inbreuken weg te werken of kan het de vergunning schorsen. Opgroeien (Kind en Gezin) beslist of het het advies van Zorginspectie volgt en eventueel dwingende maatregelen oplegt aan een opvanglocatie om de naleving van regels en voorwaarden te verzekeren.
Meer informatie over actieve openbaarheid in de kinderopvang vindt u in deze folderpdf bestand4.6mb.
- Sector(en)
- Kinderopvang