Bestrijdingsmiddelen

Glyfosaat

Vandaag wordt glyfosaat in België alleen gebruikt door professionals met een speciale licentie. Maar lange tijd was het ook bij ons één van de meest gebruikte bestrijdingsmiddelen. Hoe beperk je je contact ermee?

Blootstellingsweg
Dermaal, inhalatie, oraal

Wat is glyfosaat?

Glyfosaat werd voor het eerst ingezet in 1974. Het is wereldwijd één van de meest gebruikte middelen om onkruid te bestrijden voor de land- en tuinbouw.

Glyfosaat wordt vaak in verband gebracht met ‘genetisch gewijzigde gewassen’ in de landbouw. Dat zijn gewassen die resistent zijn gemaakt tegen glyfosaat, zodat je op het veld kunt spuiten zonder het gewas zelf te doden. Maar in België en de rest van de EU is dat niet toegelaten.

Sinds 6 oktober 2018 is het gebruik en de verkoop van glyfosaat in België verboden voor niet-professionele gebruikers. De maatregel kwam er uit voorzorg, omdat glyfosaat mogelijk schadelijke effecten heeft op onze gezondheid en het milieu. Alleen professionals met een speciale licentie, zoals tuinaannemers en landbouwers, mogen het product nog gebruiken.

Hoe word je blootgesteld aan glyfosaat?

Als pesticiden met glyfosaat werden gebruikt bij de landbouw, kunnen resten ervan aanwezig zijn in de voeding. Gebruik je het in de tuin, of woon je in de buurt van een landbouwzone waar het gebruikt wordt, dan kan de stof in de lucht aanwezig zijn en kun je ze inademen.

In het Vlaams Humane-Biomonitoringsprogramma bleek al dat jongeren met meer landbouw in de buurt van de woning (in een buffer van 2 kilometer) meer AMPA in hun lichaam hadden, een afbraakproduct van glyfosaat.

Als je huid in contact komt met producten waarin glyfosaat aanwezig is, kun je ook aan de stof worden blootgesteld. Ten slotte kan het product ook via de grond in het drinkwater terechtkomen.

Wat zijn de gezondheidseffecten van glyfosaat?

Glyfosaat kan op verschillende manieren een impact hebben op de gezondheid. Uit onderzoek bij dieren bleek dat de stof kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen bij ongeboren baby’s: komt het zwangere dier met een grote hoeveelheid glyfosaat in aanraking, dan kan dat bij de baby leiden tot een lager lichaamsgewicht en problemen met de groei van botten en organen.

Sommige academische studies hebben glyfosaat in verband gebracht met door de ouders gerapporteerde gevallen van ADD/ADHD of gedragsstoornissen bij kinderen, en met de ziekte van Parkinson. Dat verband zou te vinden kunnen zijn in hormoonverstoorders.

Glyfosaat heeft nog andere negatieve effecten op het lichaam: in grote hoeveelheden kan de stof kanker veroorzaken. Ze heeft ook antibacteriële eigenschappen. Boerderijdieren die ermee in aanraking kwamen, hadden daardoor een gewijzigde darmflora.

Hoe kun je blootstelling aan glyfosaat beperken?

Via heel wat (kleine) aanpassingen kun je je blootstelling aan glyfosaat beperken. Je vindt ze terug op het platform hormoonverstoorders. De voornaamste tip: gebruik de stof zo weinig mogelijk.

Heb je nog een voorraad glyfosaat staan, maar ben je geen professionele tuinaannemer of landbouwer? Breng die dan naar het recyclagepark als klein gevaarlijk afval. Een tuin of terras onderhouden zonder pesticiden is perfect mogelijk. Gebruik, als dat nodig is, alternatieve bestrijdingsmethoden om ziektes en plagen zo veel mogelijk te voorkomen. Op de website van VMM vind je nuttige tips.

Voorkomen
Bodem
Buitenlucht
Drinkwater
Categorieën
Koken