Pyrethroïde pesticiden
Middeltjes tegen bijvoorbeeld muggen, mieren, vlooien of teken: ze zijn handig, maar er kunnen ook pyrethroïde pesticiden in zitten. En die kunnen een grote impact hebben op je gezondheid. Gelukkig kun je je contact ermee beperken!
- Blootstellingsweg
- Dermaal, inhalatie, oraal
Wat zijn pyrethroïde pesticiden?
Pyrethroïde pesticiden vormen een groep stoffen die heel giftig zijn voor insecten. Sommige worden gebruikt in de landbouw, andere zitten bijvoorbeeld in middelen tegen muggen of mieren. Je vindt de stoffen ook terug in producten tegen motten, wespen of zilvervisjes, en in middelen tegen vlooien bij huisdieren of tegen teken in beschermkleding voor boswachters.
Hoe word je blootgesteld aan pyrethroïde pesticiden?
Pyrethroïde pesticiden zijn oplosbaar in vet, waardoor mensen ze vooral opnemen via voeding. Verschillende soorten zijn al gevonden in producten zoals vis, voeding van plantaardige oorsprong en in mindere mate in zuivelproducten zoals eieren, boter en melk.
Als je pyrethroïde pesticiden gebruikt in je woning, kun je ze inademen of inslikken via huisstof. In huis kun je er ook via huidcontact aan worden blootgesteld.
Wat zijn de gezondheidseffecten van pyrethroïde pesticiden?
Pyrethroïde pesticiden zijn niet alleen giftig voor insecten: ook mensen mogen ze niet binnenkrijgen. Ze kunnen onze huid, ogen en luchtwegen irriteren. En ze hebben een hormoonverstorende werking: bij kinderen verstoren ze bijvoorbeeld de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de hersenen en het hormonale evenwicht in het lichaam. Die impact is des te groter bij ongeboren kinderen en in de kindertijd. Ze kunnen ook de ontwikkeling van het voortplantingssysteem verstoren.
Hoe kun je blootstelling aan pyrethroïde pesticiden beperken?
Via heel wat (kleine) aanpassingen kun je je blootstelling aan pyrethroïde pesticiden beperken. Je vindt ze terug op het platform hormoonverstoorders.
Verschillende aanpassingen kun je in je eigen tuin doen. Kweek je bijvoorbeeld zelf je groenten, fruit en eieren? Zorg dan voor een gezonde bodem. Weet je niet zeker of jouw tuingrond gezond is? Doe dan de test op gezonduiteigengrond.be.
Bestrijdingsmiddelen zijn vaak schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Gebruik liever alternatieve bestrijdingsmethoden om ziektes en plagen zo veel mogelijk preventief aan te pakken. Meer info vind je op zonderisgezonder.be.
Vermijd luizenproducten die werken op basis van synthetische pyrethroïden (zoals permethrine) en organofosfaatpesticiden (zoals malathion). Pas liever de natkammethode toe om luizen te verwijderen of gebruik siliconen, plantaardige olies en andere stoffen die ze verstikken.
Gebruik je putwater? Laat dan testen of er schadelijke stoffen en bacteriën in aanwezig zijn. Bij een verhoogde concentratie van een schadelijke stof kun je dat water beter niet gebruiken om te drinken, te koken, groenten te wassen en zeker niet om babyvoeding te maken. Gebruik in plaats daarvan leidingwater. Als drinkwater heeft leidingwater altijd de voorkeur. Meer informatie vind je terug op de webpagina over putwater, op de webpagina over kwaliteit en controle van drinkwater en op de website van VMM.
Trek je schoenen uit aan de voordeur of veeg je voeten voor je het huis binnenstapt. Zo neem je geen verontreinigd stof mee. Spoel de deurmat geregeld af met leidingwater. Rubberen matten zijn het best geschikt, omdat je die gemakkelijk kunt afspoelen.
- Voorkomen
- BinnenluchtStof
- Categorieën
- Koken