Meldingsplichtig

Polio(myelitis)

Polio is een ernstige infectie die spierverlamming en hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Poliovaccinatie is de enige wettelijk verplichte vaccinatie in België.

Vaccinatie
Vaccinatie beschikbaar
Basisvaccinatieschema
Onderdeel van het basisvaccinatieschema
Vaccinatiegroep
0-4 jaar
5-18 jaar

Over polio

Sinds de verplichte vaccinatie in de jaren 60 is polio verdwenen uit Vlaanderen en Europa, maar de vaccinatie blijft nodig omdat het virus in sommige landen nog voorkomt.  

Polio wordt veroorzaakt door het poliovirus. Er zijn 3 types poliovirus. Vaccinatie biedt een goede bescherming tegen deze 3 types. 

Wild type 1 (WPV1)Het enige poliovirus dat nog voorkomt
Wild type 2 (WPV2)Werd in 1999 in India voor het laatst geïsoleerd
Wild type 3 (WPV3)Werd in november 2012 voor het laatst geïsoleerd in Nigeria

Symptomen 

De tijd tussen de besmetting en het optreden van symptomen (de incubatietijd) is 3 tot 35 dagen. Meestal treden symptomen op na 7 tot 14 dagen.

Bij de meeste besmette personen zijn er geen of slechts milde klachten, waardoor de ziekte vaak onopgemerkt blijft. Als er symptomen optreden, zijn dat vaak de volgende:

  • Koorts
  • Moe
  • Hoofdpijn
  • Maag- en darmklachten
  • Keelpijn en neusverkoudheid
  • Een stijve nek of spierpijn

In een klein aantal gevallen raken mensen verlamd door het poliovirus. Als dat gebeurt, zijn meestal de benen verlamd. Deze verlamming is vaak blijvend en kan heel snel optreden, soms al binnen enkele uren na het vertonen van de eerste symptomen. Van de mensen die verlamd geraken, overlijdt 5-10% doordat hun ademhalingsspieren stoppen met werken.  

Verspreiding

  • Het poliovirus verspreidt zich vooral via de ontlasting van besmette personen, meestal kinderen. In gebieden met slechte hygiëne en sanitaire voorzieningen kan het virus zich snel verspreiden. Het kan overleven op oppervlakken zoals de handen, een deurklink, wc-bril, speelgoed en bestek. 
  • Het virus kan zich ook in de keel nestelen van iemand die besmet is. Bij hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht, die anderen kunnen inademen, wat tot besmetting kan leiden.

Bij een persoon die besmet is met het poliovirus, is het virus gemiddeld 2 weken aanwezig in het speeksel en 3 tot 7 weken aanwezig in de ontlasting, waardoor de persoon anderen tijdens deze periode kan besmetten.  

Vaccinatie

Verplichte vaccinatie

Vaccinatie tegen polio is de enige vaccinatie die in België verplicht is. Baby's moeten een volledige basisvaccinatie tegen polio gekregen hebben voor ze 18 maanden zijn. Een attest hiervan moet als bewijs aan de gemeente bezorgd worden. 

Basisvaccinatie

Poliovaccinatie maakt deel uit van het gratis basisvaccinatieschema.

LeeftijdGecombineerd vaccin dat beschermt tegenMerknaam (gratis aanbod)
8 wekenDifterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib*, hepatitis BHexyonpdf bestand216.1kb
12 wekenDifterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib*, hepatitis BHexyonpdf bestand216.1kb
16 wekenDifterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib*, hepatitis BHexyonpdf bestand216.1kb
15 maandenDifterie, tetanus, kinkhoest, polio, Hib*, hepatitis BHexyonpdf bestand216.1kb
6 jaar (1ste leerjaar)Difterie, tetanus, kinkhoest, polioInfanrix IPVpdf bestand109.2kb
 *Haemophilus Influenzae type B

Standaard wordt voor de vaccinatie tegen polio gebruik gemaakt van combinatievaccins die beschermen tegen meerdere ziektes. Als je kind niet met een combinatievaccin kan of mag gevaccineerd worden, dan kan het gratis vaccin Imovax Polio gebruikt worden. Dit vaccin beschermt alleen tegen polio. Voor de wettelijke vaccinatieverplichting zijn de aanbevolen momenten dan op 8 weken, 16 weken en 15 maanden voldoende, maar ook de vaccinatie op 6 jaar wordt sterk aangeraden. 

Inhaalvaccinatie

Als je niet of niet volledig bent gevaccineerd tegen polio, kan je deze vaccinatie alsnog afronden. Vraag raad aan je arts.

Personen die afkomstig zijn uit landen waar polio nog voorkomt, krijgen bij aankomst in België de poliovaccinatie gratis aangeboden als ze deze niet hebben ontvangen bij het verlaten van dat land. Dit advies komt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en geldt ook voor volwassenen. Voor hen is een gratis vaccin Imovax Polio® beschikbaar voor een aanvullende vaccinatie. 

Reisvaccinatie

Bij sommige reizen wordt een booster van het poliovaccin op volwassen leeftijd aangeraden. Meer informatie hierover vind je op www.wanda.be 

Kostprijs

Vaccinatie tegen polio is gratis voor personen jonger dan 18 jaar én personen die recent afkomstig zijn uit een land waar wild poliovirus nog voorkomt.

  • Hexyon en Infanrix IPV kunnen gebruikt worden voor personen jonger dan 13 jaar. 
  • Imovax Polio kan gebruikt worden voor personen jonger dan 18 jaar én volwassenen die recent afkomstig zijn uit een land waar wild poliovirus nog voorkomt.

De toediening van het vaccin bij Kind en Gezin of CLB (Centrum Leerlingenbegeleiding) is gratis. Bij je huisarts of kinderarts betaal je mogelijks voor de consultatie.

Het vaccin is gratis beschikbaar bij je vaccinator. Je hoeft het dus zelf niet te gaan kopen. Koop je het vaccin toch zelf bij de apotheker? Dan kan de Vlaamse Overheid de kosten niet terugbetalen.
 

Behandeling

Er is geen behandeling om polio te genezen. Je kan alleen de symptomen behandelen.

Informatie voor zorgprofessionals

Polio(myelitis), inclusief acute slappe parese

Samenvatting

Verwekker: Poliovirus (RNA-virus)
Incubatieperiode: Meestal 7-14 dagen (spreiding 3-35 dagen)
Besmettingsweg: Feco-oraal, aerogeen (bij begin)
Besmettelijke periode: Niet precies bekend, 2 -7 weken
Symptomen: Meest asymptomatisch. Verlammingsverschijnselen (0,5-1%), ‘post-poliosyndroom’
Waarom melden: Vermoedens van AFP worden best vroegtijdig gemeld om polio uit te sluiten en ondergevaccineerde groepen te detecteren. De ziekte moet internationaal gemeld worden.

Richtlijnen

Criteria

Klinische criteriapersoon met acute slappe paralyse aan één of meer extremiteiten met verminderde/afwezige peesreflexen, zonder gevoels- of cognitieve stoornissen
Epidemiologische criteria

Minstens één van de volgende:

  • transmissie van mens naar mens
  • verblijf in een gebied waar polio endemisch is, of in een gebied met waarschijnlijke/bevestigde polio gevallen
Criteria voor laboratoriumconfirmatie
  • virusisolatie uit feces en/of cerebrospinaal vocht
    OF
  • aantonen van poliovirus via PCR in klinische stalen

Gevalsdefinitie

Mogelijkpatiënt met klinische criteria
Waarschijnlijkpatiënt met klinische criteria EN epidemiologische criteria
Bevestigdpatiënt met klinische criteria EN laboratoriumconfirmatie

Nuttige documenten

Cijfers meldingsplichtige infectieziekten


Cijfers over meldingsplichtige infectieziekte