Informatie voor huisartsen
Toelichting van het project
Met dit dataproject huisartsentoegankelijkheid wil het Departement Zorg, in samenwerking met de huisartsenkringen, op een structurele manier informatie verzamelen over de capaciteit van de huisartsengeneeskunde.
Opzet van het project
Er wordt gewerkt met twee vragenlijsten:
- een huisartsenvragenlijst die iedere huisarts en huisarts in opleiding zal ontvangen (indien u aangesloten bent bij een huisartsenkring of uw gegevens gekend zijn bij een huisartsenkring). Deze vragenlijst is beknopt en vraagt slechts 5 minuten van uw tijd;
- een praktijkvragenlijst die iedere huisartsenpraktijk ontvangt. Deze vragenlijst is iets uitgebreider en peilt naar de organisatie van de praktijk. Het duurt ongeveer 20 minuten om de vragenlijst in te vullen. Ook een praktijkverpleegkundige, administratief medewerker of andere zorgverlener werkzaam in de praktijk kan deze vragenlijst invullen.
Dit project data-inventarisatie vormt de basis om gericht ondersteuning op te zetten in regio’s waar de nood het hoogst is.
Het Departement Zorg zal de data vooral lokaal (aan de huisartsenkring en zorgraad) ter beschikking stellen om mee aan de slag te gaan.
Aandachtspunten
- Persoonsgegevens (zoals naam, e-mailadres, ervaren werkdruk, aantal werkuren per week ….) worden nooit openbaar gemaakt. Deze gegevens worden steeds geaggregeerd op het niveau van een gemeente, de huisartsenkring of zorgraad en worden uitsluitend gedeeld met diezelfde huisartsenkring en zorgraad.
- Praktijkgegevens (zoals financieringssysteem, aantal aanwezige artsen…) kunnen op praktijkniveau gedeeld worden, maar opnieuw alleen met de huisartsenkring en zorgraad.
- Geaggregeerde gegevens kunnen ook met VIVEL gedeeld worden.
Waarom de bevraging invullen?
Bekijk de presentatie over de data-inventarisatie bij huisartsen
De antwoorden op heel wat vragen zijn terug te vinden in de Q&A huisartsen
Hieronder delen twee collega’s waarom het belangrijk is om de bevraging in te vullen.
Handleiding vragenlijst
Vragen?
Voor algemene vragen over het project kan u terecht bij het team Eerste Lijn.
Team Eerste Lijn
Afdeling Eerste Lijn en Gespecialiseerde Zorg