Infrastructuurforfait en verhogen, verlagen of bepalen van de dagprijs in een ouderenzorgvoorziening
Op deze pagina vindt u informatie over het indienen van een prijsdossier om dagprijzen te verhogen, te bepalen of te verlagen in het kader van het infrastructuurforfait;
Het infrastructuurforfait
Nieuwe en vernieuwde woonzorgcentra komen in aanmerking voor een infrastructuurforfait van 6,07 euro per dag voor 2024 (basis = afgevlakte gezondheidsindex december 2017) per woongelegenheid. Elke voorziening kiest vrij of zij al dan niet het infrastructuurforfait aanvraagt.
Het forfait wordt toegekend voor onbepaalde duur, zolang de woongelegenheden blijven voldoen aan de erkenningsvoorwaarden.
Het forfait wordt enkel toegekend aan woonzorgcentra en centra voor kortverblijf.
Wanneer komt u in aanmerking voor het infrastructuurforfait?
Een woonzorgcentrum of een centrum voor kortverblijf komt in aanmerking voor infrastructuursubsidies als het voldoet aan de volgende voorwaarden:
- het Departement Zorg heeft een voorafgaande vergunning verleend en desgevallend moeten nieuwe woongelegenheden in de erkenningskalender zijn opgenomen;
- de woongelegenheden zijn ten vroegste vanaf 1 januari 2016 opnieuw voorlopig erkend na een investering;
- er is een stedenbouwkundige vergunning nodig voor de investering. Wanneer die niet nodig is, moet uit de aanvraag tot voorafgaande vergunning blijken dat de verbouwingswerken nodig zijn om te voldoen aan de nieuwe infrastructuurnormen;
- de maximaal te verkrijgen infrastructuursubsidie (6,07 euro voor 2024) wordt zichtbaar in mindering gebracht op de maandelijkse factuur van de bewoner;
- voor de woongelegenheden werden geen infrastructuursubsidies toegekend in de 25 jaar vóór ingebruikname. Dit betekent dat er 25 jaar moet zijn verstreken tussen de ingebruikname van het vorige en het huidige project;
- de dagprijs moet uiterlijk 4 maanden voor de effectieve ingebruikname van de woongelegenheden via het prijzenformulier 1A (met infrastructuurforfait) worden aangevraagd bij Departement Zorg en goedgekeurd worden. Voor de ingebruiknames in 2016 en 2017 gold evenwel als uiterlijke aanvraagdatum 31 augustus 2017;
- voor de berekening van het infrastructuurforfait zal voor het woonzorgcentrum rekening worden gehouden met de bezettingsgraad.
Meer informatie over het infrastructuurforfait vindt u op deze pagina
De prijs verhogen of bepalen
De dagprijs van forfaitgerechtigde capaciteit kan u alleen verhogen/bepalen na ontvangst van een goedkeuring van het Departement Zorg.
Na ontvangst van de goedkeuring moet u aan het Departement Zorg nog melden welke prijs u zal toepassen.
Hoe goedkeuring aanvragen?
Een prijsverhoging/-bepaling moet u altijd verantwoorden aan de hand van effectieve kosten.
Prijsverhogingen/-bepaling in het kader van het infrastructuurforfait | De voorziening wenst het infrastructuurforfait aan te vragen | Prijzenformulier 1Aundefined bestand319.2kb |
- Meer informatie over het invullen van het formulier vindt u in deze handleiding. Deze handleiding licht toe welke gegevens u moet invullen.
- U bezorgt het volledig Excel bestand. Enkel het tabblad “output” dient door de gemachtigde indiener(s) te worden ondertekend en in pdf te worden aangeleverd.
- Stuur uw aanvraag naar prijzen@vlaanderen.be
De behandeling van uw aanvraag
- Het Departement Zorg onderzoekt of uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden en begrenzingen.
- U krijgt de beslissing over uw aanvraag via aangetekend schrijven of via mail binnen de 4 maanden na ontvangst van een ontvankelijk dossier.
Uw prijs melden
Is uw aangevraagde dagprijsverhoging/-bepaling goedgekeurd, dan moet u aan het Departement Zorg melden welke prijs u juist gaat hanteren. Dit doet u via het e-loket.
Bij de nieuwe bewoners is de aangerekende dagprijs maximaal de verantwoorde kost.
Bij de bestaande bewoners gelden beschermingsregels met betrekking tot zowel de hoogte van de prijsverhoging als met betrekking tot de opstappen om daarnaar te evolueren.
Indien een goedgekeurde dagprijsverhoging voor bestaande bewoners meer bedraagt dan 6 euro moet de stijging fasegewijs worden gerealiseerd; namelijk in twee of meerdere (gelijke) delen (van elk maximum 6 euro), met een interval van (telkens) minstens zes maanden. Die fasering is van toepassing op de netto dagprijs, dit is de prijs na aftrek van het forfait. Dit wil zeggen dat bij ingebruikname de nettodagprijs met maximum 6 euro kan toenemen.
Voor het infrastructuurforfait en voor drastische investeringen zal de bescherming ook variëren in functie van de eventuele voorafgaande kennisname van de plafondprijs door de bestaande bewoner in de opnameovereenkomst.
In geval van een kennisname zal de prijs beperkt zijn tot die plafondprijs. Bij ontstentenis van zo’n kennisname evolueert de prijs naar de verantwoorde kost. De opstappen in geval van geen kennisname verlopen wel trager dan in het geval van een kennisname
U dient de effectief toegepaste dagprijzen (zowel de prijs vóór als na aftrek van het infrastructuurforfait) en de datum vanaf wanneer zij toegepast zullen worden in het e-loket in te brengen. Telkens als een nieuwe fase van dagprijsverhoging wordt toegepast, dient u de nieuwe prijs in het e-loket in te voeren.
De nieuwe prijs kan pas worden toegepast nadat hij minstens 30 dagen vooraf aan het Departement Zorg en aan de bestaande bewoners werd meegedeeld.
Voorwaarden en begrenzingen voor prijsverhogingen
Minimaal 365 dagen tussen de ontvangstdatum van 2 aanvragen. Indien de prijsaanvraag betrekking heeft op dezelfde bewoners, dient er 2 jaar verstreken te zijn ten opzichte van de vorige aanvraag.
Zodra u voor een bepaalde groep van woongelegenheden een aanvraag tot prijsbepaling van de dagprijs hebt gedaan met het formulier voor het infrastructuurforfait, kan u voor diezelfde groep van woongelegenheden geen aanvragen meer doen met een ander formuliertype. Vanaf dat moment voert u iedere dagprijsverhoging voor diezelfde groep van woongelegenheden uit via het formulier voor het infrastructuurforfait. Uitzondering op deze regel: bij een aanvraag op basis van niet-drastische investeringen en marge-evolutie dient het formulier 2 te worden ingevuld. Hierbij worden de nettoprijzen (prijzen na aftrek van een infrastructuurforfait) in de kolom “huidige dagprijzen” ingevuld.
Dienstverlening weghalen uit de dagprijs geldt ook als een prijsverhoging. Wil u een dienst die in de dagprijs is inbegrepen, voortaan aanrekenen als supplement, dan moet u een prijsverhoging aanvragen en goedkeuring krijgen.
Er gelden voor het prijzenformulier 1A (met infrastructuurforfait) volgende begrenzingen:
voor bestaande bewoners met plafondprijs in de opnameovereenkomst: de maximale dagprijs kan niet hoger zijn dan de plafondprijs en de verantwoorde kost, de opstappen op niveau van de prijs na aftrek van het forfait zijn maximaal 6 euro per 6 maanden;
voor bestaande bewoners zonder plafondprijs in de opnameovereenkomst: de maximale dagprijs kan niet hoger zijn dan de verantwoorde kost, de opstappen op niveau van de prijs na aftrek van het forfait zijn in het 1e jaar = 0 euro, vanaf het 2e jaar maximaal 3 euro per 6 maanden;
voor nieuwe bewoners: geen beperkingen, wel verantwoording nodig.
De prijs verlagen
U mag uw prijs verlagen of een lagere prijs toepassen dan diegene die u aan het Departement Zorg hebt meegedeeld of waarvoor u goedkeuring hebt gekregen. U moet die lagere prijs en de datum waarop die ingaat, wel melden aan het Departement Zorg:
- Doe de melding via het e-loket van het Departement Zorg.
- Handleiding bij het e-loket voor prijsmeldingen.pdf bestand1.3mb
- De toegangs- en gebruikersrechten instellen voor het e-loket.
Wil u later een hogere dagprijs hanteren, dan moet u een aanvraag tot prijsverhoging indienen. De door u verlaagde dagprijs is de basis voor een nieuwe aanvraag tot prijsverhoging of een prijsindexering.
Regelgeving
Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van verschillende besluiten, wat betreft de invoering van infrastructuursubsidies voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf
- Sector(en)
- Woonzorg