Leg de tijgermug droog
Ook jij speelt een grote rol in het bestrijden van de tijgermug en het beperken van de verspreiding ervan. Door actief mogelijke broedplaatsen te verminderen, kunnen we samen een groot verschil maken. Jouw inzet telt!
Muggen hebben water nodig om hun eitjes en larven te laten ontwikkelen. De tijgermug doet dat op een bijzondere manier: het vrouwtje legt haar eitjes op een droge plek, zoals aan de binnenkant van een schaaltje, net boven het wateroppervlak. Zodra het warmer wordt en regent, en de eitjes in aanraking komen met water, komen de larven uit en groeien ze verder in het water. De tijgermug is goed aangepast aan stedelijke omgevingen en heeft al genoeg aan een klein beetje water.
Op dit moment is het verwijderen of goed afdekken van mogelijke broedplaatsen de beste manier om verspreiding te voorkomen.
Controleer daarom elke week je tuin of terras op stilstaand water en haal het weg. Zo maak je een wereld van verschil!
Maak leeg
- Giet stilstaand water weg, bijvoorbeeld uit emmers, gieters of schotels onder bloempotten.
- Zet lege bloempotten, gebruikte autobanden, containers, emmers, kruiwagens en kinderspeelgoed binnen of onder een afdak, of draai ze om.
- Span plastic zeilen strak op, zodat er geen water op blijft staan.
- Reinig en herstel dakgoten, ook die van tuinhuizen, en controleer sifons en overloopstukken.
- Controleer afvoergoten en plekken waar bladeren of vuil zich ophopen en maak ze schoon, zodat water goed kan wegstromen.
- Controleer pompen en zorg dat er geen water in achterblijft.
Ververs
- Ververs drinkbakken voor dieren en vogelbadjes minstens één keer per week.
- Vul schaaltjes onder bloempotten met zand of hydrokorrels, of ververs het water elke week.
- Reinig in de winter of vroege lente regentonnen, vogelbadjes en andere plekken waar muggen eitjes kunnen leggen grondig met een borstel. Alleen het water verversen is niet genoeg, want muggen leggen hun eitjes net boven de waterrand. Giet het afvalwater uit op het gras en niet in de rioolput.
Dek af
Zorg dat regentonnen, putten, kuipen en andere grote wateropslagplaatsen goed afgesloten zijn met muggengaas of een deksel. Zo voorkom je dat muggen erbij kunnen.
Biodiversiteit
Andere insecten en kleine dieren zoals libellen, juffers, waterkevers, kikkers, salamanders, vleermuizen en vogels lusten graag muggen. Maak je tuin gastvrij voor deze natuurlijke vijanden. Zo ondersteun je niet alleen de biodiversiteit, maar help je ook muggen bestrijden op een natuurlijke manier. Creëer schuilplaatsen, een wilder stukje natuur of een plekje dat insecteneters aantrekt, en maak het muggen zo een stuk moeilijker.