Gezondheid en preventie

Muggen en door muggen overdraagbare ziekten

Door hogere temperaturen, warmere winters en veranderende neerslagpatronen kunnen muggen zich sneller voortplanten en wordt het makkelijker voor exotische muggen om de winter te overleven in Vlaanderen. Naast de mogelijke overlast, kunnen sommige muggen ook ziektekiemen overdragen.

Aedes Albopictus

Met name de subtropische tijgermug (Aedes albopictus) vormt een toenemende uitdaging. Deze mug is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, maar wordt steeds vaker waargenomen in Vlaanderen. De virussen die deze mug kan overdragen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zika, kunnen zich ook sneller en beter ontwikkelen in een warmer klimaat, waardoor de kans op lokale overdracht toeneemt.  Zo werden de voorbije zomers reeds uitbraken van dengue en chikungunya gerapporteerd in Italië, Frankrijk en Spanje.

Ook andere muggensoorten, zoals de Japanse en Koreaanse bosmug die o.a. West-Nijlvirus kunnen overdragen, worden al in Vlaanderen waargenomen. Sporadisch ingevoerde tropische malariamuggen kunnen dan weer personen infecteren met de zogenaamde luchthavenmalaria tijdens warme periodes.

In Vlaanderen is het risico op door muggen overdraagbare muggenziekten nu nog beperkt, maar we bereiden ons reeds voor op deze uitdagingen in de toekomst. Zo kunnen we nu reeds maatregelen nemen om de opmars van de tijgermug in Vlaanderen tegen te houden.

Meer info vind je op www.muggensurveillance.be (Sciensano) en vanaf het voorjaar 2025 op de website steekmuggen.be (in ontwikkeling). 

Bevestigde gevallen van infectieziekten die door muggen overgedragen worden zoals dengue, chikungunya, zika zijn verplicht te melden aan het Departement Zorg. 

Communicatiematerialen muggen voor lokale besturen

Het beperken van broedplaatsen voor de tijgermug is essentieel om de verspreiding van deze mug en de ziektes die ze kan overdragen, zoals dengue en chikungunya, te voorkomen. Elke burger kan hierbij een groot verschil maken door eenvoudige maatregelen te nemen. Onderstaande materialen zijn bedoeld om lokale besturen te ondersteunen in hun communicatie naar burgers. Vanaf het voorjaar 2025 wordt dit aanbod uitgebreid en aangeboden via de campagnewebsite steekmuggen.be (in ontwikkeling).

Cijfers en rapporten

Er wordt volop gewerkt aan een plan van aanpak voor de problematiek rond de tijgermug en andere invasieve muggen in Vlaanderen. Het communicatiestappenplan muggen, uitgewerkt in 2023 door Sciensano in opdracht van Departement Zorg, vormt hiervoor de basis.