Lokale besturen
Jouw rol als lokaal bestuur
Lokale besturen spelen een cruciale rol in de aanpak van de tijgermug. Die aanpak begint bij preventie. Ook zonder meldingen in jouw gemeente kan je al stappen zetten om de tijgermug tegen te houden en inwoners te sensibiliseren.
Bij een eerste gevalideerde waarneming via MuggenSurveillance.be in je gemeente ontvang je als lokaal bestuur een bericht van Sciensano. Daarna nemen andere collega’s binnen het Vlaamse preventiebeleid de ondersteuning over.
Scenariokaart
De lokale situatie van de tijgermug wordt opgevolgd aan de hand van scenario’s. Via de scenariokaart kan je de situatie in Vlaanderen opvolgen tot op het niveau van een statistische sector (wijkniveau). Deze kaart geeft het hoogste scenario weer waarmee een statistische sector in aanraking komt. Binnen één gemeente kunnen verschillende zones tot een verschillend scenario behoren.
Communicatiedraaiboek
Afhankelijk van het scenario biedt dit draaiboek voor lokale besturenpdf bestand2.9mb aangepaste communicatiedoelen, -materialen en -acties. Met dit stappenplan kunnen lokale besturen eenvoudig aan de slag met de tijgermugsensibilisatie en -surveillance in de gemeente.
Reizigers
Naast de communicatie per scenario, kan een lokaal bestuur de inwoners ook informeren rond de risico’s van door muggen overdraagbare ziekten op reis. Voor de doelgroep reizigers werden affiches, een folder, een filmpje en social media posts ontwikkeld. Die kan je als lokaal bestuur steeds downloaden en bestellen op steekmuggen.be en communiceren in aanloop naar vakantieperiodes.
Campagnemateriaal
Het materiaal dat vermeld wordt in het draaiboek en het materiaal voor reizigers kan je downloaden en bestellen op de pagina met campagnemateriaal.
Andere acties die je kan ondernemen
Naast de communicatieacties naar inwoners toe, kan je als gemeente zelf ook acties ondernemen. Afhankelijk van de scenario's in je gemeente kunnen extra acties belangrijk en noodzakelijk zijn.
- Screening van gemeentelijke sites op mogelijke broedplaatsen: bv. technische dienst, groenzones, recyclagepark, begraafplaatsen.
- Breng deze locaties in kaart
- Maak een plan op waarbij de groendienst:
- wekelijks broedplaatsen verwijdert tijdens het muggenseizoen
- een lente- en winterschoonmaak inplant
- Organiseer een infomoment in de wijk of gemeente. Communiceer hierbij ook wat de gemeente zelf doet om draagvlak te creëren.
- Ga niet zelf aan de slag met bestrijdingsmiddelen. Deze zijn vaak niet effectief en kunnen schadelijk zijn voor het milieu en je eigen gezondheid. Laat het over aan experts die precies weten hoe ze de tijgermug moeten aanpakken.
Voor extra inhoudelijke ondersteuning kan je altijd terecht bij de medisch milieukundige van Gezondheidsmakers.