Lood in drinkwater
Zelfs kleine hoeveelheden lood in drinkwater kunnen schadelijk zijn, vooral voor baby’s en jonge kinderen. Het metaal kan zich in het lichaam ophopen en organen en het zenuwstelsel aantasten. Hoewel de drinkwaterkwaliteit in Vlaanderen goed is, blijven er risico’s in oudere gebouwen met loden leidingen. Het is cruciaal om deze leidingen te herkennen en te vervangen voor veilig drinkwater.
Lood is een ongewenste stof in ons lichaam
Lood in drinkwater kan zelfs in kleine hoeveelheden schade toebrengen aan ons lichaam. Het stapelt zich op in ons lichaam en tast de organen en het zenuwstelsel aan. Het zenuwstelsel van baby’s en jonge kinderen is nog volop in ontwikkeling. Zij zijn daarom het meest kwetsbaar voor lood in drinkwater.
Waar komt lood in drinkwater vandaan?
Lood werd tot 1970 gezien als het ideale materiaal om waterleidingen van te maken. Het is sterk, waterdicht en buigzaam. Ook andere materialen zoals koppelstukken uit messing, loden soldeersels of galvanische corrosie in de binneninstallatie van de waterleiding kunnen zorgen voor lood in drinkwater.
Vervang loden leidingen
Vervang loden waterleidingen door leidingen en verbindingen uit inert materiaal die geen stoffen afgeven aan het water. Vooral in oudere gebouwen is er een grotere kans dat er nog loden leidingen en/of onderdelen aanwezig zijn in de binneninstallatie.
Hoe herkent u loden leidingen?
Aan de volgende kenmerken van lood kan u een loden leiding herkennenpdf bestand643.9kb:
- Grijze kleur: een loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen
- Niet magnetisch: blijft een magneet aan de leiding hangen, dan is ze veilig
- Dof geluid: aantikken met een metalen voorwerp geeft een dof geluid
- Verdikkingen: een loden waterleiding heeft geen koppelstukken maar wel verdikkingen aan kruispunten