Wat kan de waterkwaliteit beïnvloeden?
De waterkwaliteit in uw woning kan veranderen door verschillende factoren. Loden leidingen, slechte temperatuurregeling, of een aansluiting met niet-drinkbaar water kunnen leiden tot verontreiniging. Ook waterbehandelingssystemen en opslagmethoden, zoals waterontharders of bidons, kunnen de kwaliteit van drinkwater beïnvloeden. Het is belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om uw waterinstallatie veilig te houden en gezondheidsrisico's te vermijden.
Zorg voor drinkwater tot aan de kraan
De waterkwaliteit van leidingwater en putwater kan veranderen in uw woning. De waterleidingen in uw huis kunnen chemische stoffen afgeven aan het water of kunnen besmet met ziekteverwekkers. Denk hierbij aan:
- Lood in het water door loden leidingen of andere schadelijke stoffen
- Legionella door geen juiste temperaturen, onvoldoende onderhoud of stilstand
- Besmetting door een aansluiting met niet-drinkbaar water
Nabehandeling en opslag drinkwater
De kwaliteit van het drinkwater hangt niet enkel af van de waterleidingen. Zo kan de waterkwaliteit ook veranderen als u het water zelf behandelt of opslaat. Enkele voorbeelden van waterbehandeling en opslag zijn het gebruik van:
- Waterontharder: ziekteverwekkers kunnen groeien in de harsen van de waterontharder
- Bidons: zowel chemische stoffen en ziekteverwekkers kunnen in het water terechtkomen door lange stilstand van het water en contact met de bidon
De Vlaamse Milieumaatschappij geeft aanbevelingen rond nabehandeling en opslag van het water.