Gezondheid en preventie

Mentale gezondheid en klimaat

Mentale gezondheid en welzijn zijn cruciaal voor de levenskwaliteit en hangen sterk samen met lichamelijke gezondheid. Toch krijgen ze vaak minder aandacht dan lichamelijke gezondheid, ook voor wat betreft de gevolgen van klimaatverandering op gezondheid.

Door klimaatverandering zullen naar verwachting een stijgend aantal mensen last krijgen van psychologische en emotionele problemen omdat  de rechtstreekse, maar ook onrechtstreekse, gevolgen meer en meer  zullen gevoeld worden. Hittegolven kunnen de slaap verstoren, zelfmoordcijfers verhogen en psychiatrische stoornissen verergeren. Extreme weersgebeurtenissen kunnen leiden tot posttraumatische stressstoornis, depressie, angst en middelengebruik.

Klimaatverandering is een “risicovermenigvuldiger” voor mentale problemen, vooral voor kwetsbare groepen door structurele ongelijkheden. Er is een toenemende existentiële dreiging, wat kan leiden tot psychologische reacties zoals angst, woede, en hopeloosheid, en soms tot psychische stoornissen.
Er is een brede aanpak nodig om de impact op mentale gezondheid te verminderen en het welzijn te verbeteren. Bij die aanpak horen o.a. een sterk klimaatbeleid, goede noodhulp, maar ook het algemeen inzetten op mentale weerbaarheid, mentaal welbevinden en veerkracht. Veerkracht vormt een buffer tegen moeilijke ervaringen en zorgt voor herstel van het mentaal welbevinden na tegenslagen.