Moeder en kind - gespecialiseerde zorg
Onder gespecialiseerde moeder-kindzorg verstaan we enerzijds de maternale en de neonatale intensieve zorgen en de regionale perinatale zorg, en anderzijds de zorg voor kinderen met een een ernstige chronische ziekte, een bloedziekte of kanker. Het Departement Zorg erkent de MIC en de NIC, de functie perinatale zorg en de functie pediatrische liaison. Het departement werkt kwaliteitskaders uit en ziet toe op de naleving ervan.
De gespecialiseerde zorg is in een beperkt aantal ziekenhuizen beschikbaar en bestaat uit:
- Maternale Intensieve Zorgen en functie regionale perinatale zorg
- Neonatale Intensieve Zorgen
- Chronische zorg
- Bloedziekten en kanker bij kinderen
Alle ziekenhuizen bieden ook basiszorg aan en een aantal ziekenhuizen bieden ook psychiatrische zorg voor kinderen aan.
Moeder en Kind - Basiszorg
Maternale intensieve zorgen en perinatale zorg
De maternale intensieve zorgen (MIC) en de perinatale zorg zijn alleen beschikbaar in ziekenhuizen die ook een afdeling neonatale intensieve zorgen (NIC) hebben.
De MIC is een afdeling van de materniteit in het ziekenhuis en richt zich op de intensieve observatie van zwangerschappen met een hoog risico. Deze afdeling biedt zorg aan moeders met complicaties tijdens de zwangerschap, bevalling of in de periode daarna.
De functie perinatale zorg moet waken over een gecoördineerde aanpak bij zwangerschappen met een hoog risico. Zo moet er bijvoorbeeld een pediater met neonatologie-ervaring aanwezig zijn bij risicovolle bevallingen.
Neonatale intensieve zorgen
De NIC-afdeling biedt gespecialiseerde zorg aan pasgeboren baby's die intensieve medische ondersteuning nodig hebben. De NIC is uitgerust met geavanceerde apparatuur voor monitoring en behandeling. Baby's worden continu gemonitord om snel in te kunnen grijpen bij problemen.
Deze afdeling is essentieel voor de behandeling van prematuren, pasgeborenen met ernstige medische aandoeningen en baby's die direct na de geboorte intensieve zorg nodig hebben.
Zorg voor kinderen met een ernstige chronische aandoening
De functie ‘pediatrische liaison’ is speciaal ontworpen voor patiënten jonger dan 18 jaar die een ernstige chronische ziekte hebben. Het is een multidisciplinair team van ziekenhuismedewerkers dat zorgt voor een gecoördineerde aanpak van de zorg voor deze patiënten, binnen en buiten de ziekenhuismuren (liaison betekent letterlijk 'verbinding' of 'schakel').
Het team staat onder meer in voor:
- de ondersteuning van zorgverleners op de afdeling waar de patiënt is opgenomen.
- het mee organiseren van de continuïteit van zorg na ontslag uit het ziekenhuis.
Zorgprogramma voor bloedziekten en kanker bij kinderen
Het zorgprogramma pediatrische hemato-oncologie is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en nazorg van kinderen met bloedziekten (hematologie) en kanker (oncologie). Dit programma biedt uitgebreide en gespecialiseerde zorg voor jonge patiënten en hun familie.
Erkenningen
U kunt het overzicht van de erkenningen raadplegen in Cobrha-viewer onder de activiteit 'MIC', 'perinatale zorg' en 'NIC'.
Op dit ogenblik zijn er nog geen erkenningen voor het zorgprogramma pediatrische hemato-oncologie. Er zijn wel ziekenhuizen die deze zorg aanbieden.
Erkenningsnormen
De erkenningsnormen voor:
- de dienst MIC en de dienst NIC staan in de bijlagen van het KB van 23 oktober 1964.
- de functie regionale perinatale zorg (P*-functie)
- het zorgprogramma pediatrische hemato-oncologie
- de functie pediatrische liaison
- het netwerk pediatrie
Kwaliteitsindicatoren
Het Vlaams Instituut Kwaliteit van Zorg (VIKZ) ontwikkelt samen met de sector een set van kwaliteitsindicatoren volgens een evidence-beased methodologie. Deze indicatoren meten de kwaliteit van zorg in de Vlaamse algemene ziekenhuizen. De ziekenhuizen kiezen zelf of en welke indicatoren ze meten. Resultaten verschijnen op de website www.zorgkwaliteit.be.
Kwaliteitsindicatoren per thema
Vlaamse patiëntenpeiling - Pediatrie
Interessant websites
European Association for Children in Hospital
Babyvriendelijk ziekenhuis
Meer informatie
Over ziekenhuizen
Welke soorten ziekenhuizen zijn er? Hoe werken ze en worden ze erkend?
Ziekenhuiserkenning en regelgeving
Waaraan moeten erkende ziekenhuizen voldoen?
Planning en erkenning
Een overzicht van de procedures die de ziekenhuizen moeten volgen m.b.t. planning en erkenning.
Kwaliteit en patiëntveiligheid
Hoe ervoor zorgen dat patiënten veilige, effectieve en op hun behoeften afgestemde zorg krijgen?
- Sector(en)
- Ziekenhuizen