Niet-dringend patiëntenvervoer
Voor vervoer naar een ziekenhuis of zorgverlener dat u niet via de dienst 112 aanvraagt, kan u beroep doen op niet-dringend vervoer.
Uw ziekenfonds regelt meestal dit type vervoer. MUTAS behandelt aanvragen tot niet-dringend personen- en patiëntenvervoer voor de Christelijke mutualiteit, de Socialistische mutualiteit, de Liberale Mutualiteit en de Neutrale ziekenfondsen. Onafhankelijke ziekenfonds Helan heeft een eigen organisatie van niet-dringend vervoer.
In functie van uw noden zal:
- een ziekenwagen (met twee ambulanciers niet-dringend patiëntenvervoer) voor uw vervoer instaan, waarbij tijdens het vervoer toezicht op de patiënt mogelijk is,
- een personenwagen of busje (enkel met chauffeur) voor personen in een stabiele toestand
- een voertuig voor rolstoelvervoer (enkel met chauffeur) voor personen die in een rolstoel voor uw vervoer instaan.
De kost van dit vervoer loopt soms hoog op en wordt niet altijd (volledig) gedragen door uw ziekenfonds. Het is daarom belangrijk om u vooraf goed te informeren over de kosten en mogelijke tegemoetkomingen door uw ziekenfonds.
Niet alleen ziekenhuizen organiseren deze diensten, er zijn ook zelfstandige aanbieders. Niet-dringend patiëntenvervoer (met een ziekenwagen) mag enkel gebeuren door daartoe vergunde diensten. Het Departement Zorg vergunt de ambulancediensten voor niet-dringend liggend omwillen, van vervoer.
Een vorm van niet-dringend ziekenvervoer is het vervoer tussen ziekenhuizen of het ‘interhospitaal ziekenvervoer’. Dat vervoer is bijvoorbeeld nodig als u opgenomen bent in een ziekenhuis maar voor een gespecialiseerd onderzoek naar een ander ziekenhuis moet worden gebracht. Meestal regelt het ziekenhuis dit ziekenvervoer. Het ziekenhuis draagt de kosten van interhospitaal vervoer om medische redenen. Als u op eigen vraag (en dus niet om medische redenen) naar een ander ziekenhuis wordt vervoerd, draagt u zelf de kosten.
Vergunningen
Alleen ziekenwagendiensten met een officiële vergunning van de overheid mogen niet-dringend (liggend) patiëntenvervoer uitvoeren. Een dienst krijgt een vergunning nadat vastgesteld is dat de betrokken dienst beantwoordt aan vooraf bepaalde kwaliteitseisen.
Regelgeving
De regelgeving voor niet-dringend patiëntenvervoer is opgenomen in:
- het decreet betreffende niet-dringend liggend ziekenvervoer
- het uitvoeringsbesluit betreffende niet-dringend liggend ziekenvervoer
De regelgeving voor het beroep van ambulancier niet dringend patiëntenvervoer.
Kwaliteit
Enkel vergunde diensten mogen niet-dringend patiëntenvervoer (in een ziekenwagen) uitvoeren. Een dienst krijgt een vergunning als die voldoet aan kwaliteitsstandaarden.
Als u klachten heeft over de dienstverlening van het niet-dringend liggend patiëntenvervoer, formuleert u deze aan de betrokken ziekenwagendienst of uw ziekenfonds. Als u oordeelt dat de klachtbehandeling door de betrokken ziekenwagendienst of het ziekenfonds geen afdoend resultaat heeft, kan u de klacht melden bij de onafhankelijke commissie niet-dringend liggend ziekenvervoer (NDLZ).
Deze klachten richt u aan NDLZ@vlaanderen.be.
Organisatie niet-dringend liggend patiëntenvervoer
Via onderstaande link komt u op een webpagina met meer informatie over:
- de aanvraag voor de controle en de vergunning
- de opleiding en erkennig van ambulanciers
- het protocolakkoord kwaliteitsnormen