Gezonde omgeving & levensstijl
Gezondheid en preventie

Preventie van diabetes type II

We stellen in Vlaanderen een toenemende prevalentie van diabetes type II vast. Ongeveer één op de tien volwassen Belgen heeft diabetes Type II en één op de drie personen met diabetes is zich daar niet van bewust. Bovendien loopt een groep mensen een verhoogd risico op diabetes type II, naar schatting 30% van de 45-plussers in Vlaanderen. Daarom is preventie, met name een gezonde leefstijl, en deelnemen aan het preventieprogramma waarin verhoogd risico op Diabetes type II wordt opgespoord, belangrijk.

Belang van een goede leefstijl

De preventie van diabetes type II start met een gezonde leefstijl: gezonde voedingsgewoonten, voldoende bewegen, geen alcohol drinken, niet roken, enz., verlagen het risico op het ontstaan van diabetes type II.

Het gezondheidskompas  kan u helpen om inzicht te krijgen in uw gezondheidsrisico's en je concrete adviezen geven om een gezondere leefstijl te bevorderen.

Bevolkingsonderzoek

Via Halt2Diabetes wordt een verhoogd risico op diabetes type II opgespoord bij volwassenen vanaf 45 jaar en verder naar de huisarts doorverwezen voor opvolging. Halt2Diabetes is een screenings- en leefstijlprogramma dat stapsgewijs in Vlaanderen wordt uitgerold. 

Specifiek voor zwangere vrouwen organiseert het programma Zoet zwanger een gepaste opvolging voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes, omdat zij verhoogd risico hebben om binnen de eerste 5 tot 10 jaar na de bevalling diabetes te ontwikkelen.

Beleidsinitiatieven en cijfers

De Vlaamse gezondheidsdoelstelling 'De Vlaming leeft Gezonder in 2025' is o.a. gericht op bevorderen van een gezonde leefstijl. Via de programma’s Halt2Diabetes en Zoet Zwanger wordt doorverwezen naar een specifiek leefstijlaanbod.µ

Cijfers over diabetes type II worden opgevolgd via de Gezondheidsenquête.

Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing

Personen met verhoogd risico op diabetes kunnen gratis deelnemen aan groepssessies gezonde voeding na verwijzing door de huisarts. In 6 opeenvolgende groepssessies van anderhalf uur gaat men, onder begeleiding van een diëtist, praktijkgericht aan de slag met eetgewoonten en leert men hoe je gezonder kan eten.

Dit aanbod wordt stelselmatig uitgerold in Vlaanderen.

Bewegen op Verwijzing

Personen die meer willen bewegen maar niet goed weten hoe te beginnen, kunnen beroep doen op een Bewegen Op Verwijzing-coach. Deze coach stimuleert je om meer te bewegen met een persoonlijk beweegplan en gesprekken.

Partners

De Diabetes Liga, de partnerorganisatie van de Vlaamse overheid in het kader van diabetespreventie ondersteunt de Vlaamse overheid met expertise en bij de uitvoering van  preventieprogramma’s.