Spoedgevallen
De spoedgevallendienst in een ziekenhuis is om mensen met acute medische problemen snel te helpen. De Mobiele Urgentie Groep (MUG) is een team van medische professionals dat uitrukt bij levensbedreigende situaties. In enkele ziekenhuiscampussen is er een ‘eerste opvang spoedgevallen’.
Gespecialiseerde spoedgevallen
Of het nu gaat om een ongeluk, een plotselinge ziekte of een ernstige verwonding, deze spoedgevallendienst is 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar. De hulpverleners beoordelen elke patiënt bij binnenkomst snel op basis van de ernst van de situatie. Dit proces heet triage. Hierdoor krijgen de meest dringende gevallen voorrang.
Eerste opvang spoedgevallen
De eerste opvang spoedgevallen staat in voor het onthaal, de diagnostiek en de behandeling van patiënten die er zich aanmelden. Voor ernstige aandoeningen kunt u best naar een gespecialiseerde spoedgevallen gaan of zal u hiernaar doorverwezen worden.
Mobiele Urgentie Groep
De Mobiele Urgentie Groep (MUG) is een team van medische professionals dat uitrukt bij levensbedreigende situaties. Dit team bestaat uit een arts en een gespecialiseerde verpleegkundige. Ze zijn uitgerust met geavanceerde medische apparatuur om ter plaatse acute medische zorg te bieden en de patiënten zo snel mogelijk te stabiliseren voor ze naar het ziekenhuis worden vervoerd.
Naast de MUG is er ook het Paramedisch Interventie Team (PIT). Dit team bestaat meestal uit een hulpverlener-ambulancier en een spoedverpleegkundige. De PIT wordt ingezet wanneer er medische urgentie is, maar geen nood aan een arts ter plaatse. De PIT valt onder de bevoegdheid van de federale overheid.
Paramedisch Interventie Team
Erkenningen
Alle Vlaamse algemene en universitaire ziekenhuizen beschikken over een erkenning voor een functie gespecialiseerde spoedgevallen (meestal op de hoofdcampus) eventueel in combinatie met een MUG.
Een aantal ziekenhuizen beschikken eveneens over een erkenning van de functie ‘eerste opvang spoedgevallen’.
U kunt het overzicht van de erkenningen raadplegen in Cobrha-viewer onder de activiteit 'spoedgevallen' en 'MUG'.
Het Departement Zorg erkent het PIT niet.
Erkenningsnormen
De erkenningsnormen voor:
Nalevingstoezicht
Om de kwaliteit van spoedgevallen en MUG in de ziekenhuizen te waarborgen, zijn er eisen voor spoedgevallen en MUG opgenomn in het eisenkader voor de internistische patiënt. Het eisenkader bevat alle eisen die de sector en de overheid beschouwen als cruciaal voor de kwaliteit van zorg in dit zorgtraject.
De elementen in dit eisenkader worden door Zorginspectie afgetoetst tijdens inspectierondes.
Eisenkaders
Inspectie in de ziekenhuizen
Kwaliteitsindicatoren
Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) ontwikkelt samen met de sector een set van kwaliteitsindicatoren volgens een wetenschappelijk onderbouwde (evidence-based) methodologie. Deze indicatoren meten de kwaliteit van zorg in de Vlaamse algemene ziekenhuizen. De ziekenhuizen kiezen zelf of en welke indicatoren ze meten. Resultaten verschijnen op de website www.zorgkwaliteit.be.
Kwaliteitsindicatoren per thema
Meer informatie
Over ziekenhuizen
Welke soorten ziekenhuizen zijn er? Hoe werken ze en worden ze erkend?
Ziekenhuiserkenning en regelgeving
Waaraan moeten erkende ziekenhuizen voldoen?
Planning en erkenning
Een overzicht van de procedures die de ziekenhuizen moeten volgen m.b.t. planning en erkenning.
Kwaliteit en patiëntveiligheid
Hoe ervoor zorgen dat patiënten veilige, effectieve en op hun behoeften afgestemde zorg krijgen?
- Sector(en)
- Ziekenhuizen