Uw erkenning aanvragen als verpleegkundige
Na een bijkomende opleiding kan u een erkenning aanvragen voor een bijzondere beroepstitel of een bijzondere beroepsbekwaamheid of als verpleegkundig specialist.
Wat is het verschil tussen een erkenning en een visum?
Om als verpleegkundige aan de slag te kunnen, moet u een visum hebben van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.
Erkenning: er bestaat geen erkenning voor het basisdiploma van een verpleegkundige. Na een bijkomende opleiding kan u een erkenning aanvragen voor een bijzondere beroepstitel of een bijzondere beroepsbekwaamheid of als verpleegkundig specialist.
Visum: in België hebt u een visum nodig om als verpleegkundige te mogen werken. Dat attest geeft u de toelating om het beroep uit te oefenen. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid reikt het visum uit.
Welke stappen moet ik doorlopen om erkend te worden voor mijn beroepstitel?
1. Ik wil een aanvraag indienen voor een bijzondere beroepsbekwaamheid
Om in aanmerking te komen voor een bijzondere beroepsbekwaamheid, moet u houder zijn van: het diploma, de graad, het brevet of de titel van gegradueerde verpleger, gegradueerde verpleegster, bachelor in de verpleegkunde, verpleger, verpleegster of van het diploma in de verpleegkunde. Nadien volgt u een bijkomende opleiding en kan u een erkenning aanvragen voor deze bijzondere beroepsbekwaamheden:
- in de geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie;
- in de geriatrie;
- in de diabetologie;
- in de palliatieve zorg.
De opleiding telt minstens 150 uur in de verschillende onderdelen of domeinen van de specialisatie. Voor geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie en palliatieve zorgen komt dat overeen met 10 ECTS studiepunten.
Hou dit bij de hand:
- Het diploma, de graad, het brevet of de titel van gegradueerde verpleger, gegradueerde verpleegster, bachelor in de verpleegkunde, verpleger, verpleegster of van het diploma in de verpleegkunde
- Attest(en) van uw aanvullende opleiding: een attest van 900 uur voor beroepstitels en 150 uur voor beroepsbekwaamheden.
Vraag uw erkenning aan.
2. Ik wil een aanvraag indienen voor een bijzondere beroepstitel
Om in aanmerking te komen voor een bijzondere beroepstitel, moet u het diploma, de graad of de titel van gegradueerde verpleger of verpleegster hebben (voor 31 december 2007) of een bachelor in de verpleegkunde. Na een bijkomende opleiding kan u een erkenning aanvragen voor deze specialisaties:
- geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie;
- geriatrie;
- intensieve zorg en spoedgevallenzorg;
- oncologie;
- pediatrie en neonatologie;
- peri-operatieve zorgen.
De opleiding telt minstens 900 uur, wat overeenkomt met 60 ECTS studiepunten. Het theoretische en praktische gedeelte omvatten elk minstens 450 uren, wat overeenkomt met 30 ECTS studiepunten.
Hou dit bij de hand:
- Het diploma, de graad of de titel van gegradueerde verpleger of verpleegster (voor 31 december 2007) of een bachelor in de verpleegkunde
- Attest(en) van uw aanvullende opleiding: een attest van 900 uur voor de beroepstitels
Opgelet: bij een aanvraag voor de bijzondere beroepstitel peri-operatieve zorg, voegt u ook uw visum als verpleegkundige toe.
Vraag uw erkenning aan.
3. Ik wil een aanvraag indienen voor verpleegkundig specialist
Op 25 april 2024 is het koninklijk besluit van 14 april 2024 tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het koninklijk besluit voorziet in een erkenning als verpleegkundig specialist op basis van algemene criteria, alsook in een erkenning op basis van een overgangsmaatregel.
U moet alle bewijsstukken via het e-loket indienen. Kies in het e-loket achtereenvolgens:
Beroep: verpleegkundige
Titel of bekwaamheid: titel
Voor welke titel of bekwaamheid doet u een aanvraag? verpleegkundig specialist
Ik wil een aanvraag indienen op basis van algemene bepalingen
Hou dit bij de hand:
- een diploma of titel van verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg (diploma dat afgeleverd is in overeenstemming met artikel 45, §1 van de gecoördineerde wet van 10 mei 2015);
- een masterdiploma in de verplegingswetenschap;
- een bewijs van tewerkstelling in de laatste 5 jaren voorafgaand aan de datum van de erkenningsaanvraag gedurende minstens 3000 effectieve uren binnen een bepaalde zorgcontext of specialisatiedomein als verpleegkundige verantwoordelijk voor de algemene zorg in de verpleegkundige zorg.
Vraag uw erkenning aan vanaf 1 januari 2025. Opgelet: kies in het e-loket achtereenvolgens:
- Beroep: 'verpleegkundige'
- Titel of bekwaamheid: 'titel'
- Voor welke titel of bekwaamheid doet u een aanvraag? 'verpleegkundig specialist'
Ik wil een aanvraag indienen op basis van overgangsmaatregelen
Hou dit bij de hand:
- een diploma of titel van verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg (diploma dat afgeleverd is in overeenstemming met artikel 45, §1 van de gecoördineerde wet van 10 mei 2015);
- een masterdiploma in het domein van de gezondheidswetenschappen;
- een bewijs van beschikken over de competenties uit het competentieprofiel van verpleegkundig specialist;
- een bewijs van tewerkstelling in de laatste 5 jaren voorafgaand aan 1 januari 2025 gedurende minstens 3000 effectieve uren binnen een bepaalde zorgcontext of specialisatiedomein waarin de bekwaamheden werden uitgeoefend zoals bepaald in het competentieprofiel van verpleegkundig specialist.
Het competentieprofiel van de verpleegkundig specialist werd opgemaakt door de Federale Raad voor de Verpleegkunde. Vraag uw erkenning aan vanaf 1 januari 2025. Opgelet: kies in het e-loket achtereenvolgens:
- Beroep: 'verpleegkundige'
- Titel of bekwaamheid: 'titel'
- Voor welke titel of bekwaamheid doet u een aanvraag? 'verpleegkundig specialist'
Een aanvraag voor een erkenning op basis van bovenstaande overgangsmaatregel kan ingediend worden bij het Departement Zorg tot 1 januari 2029.
Hoe dien ik mijn documenten in?
U moet alle bewijsstukken via het e-loket indienen. Houd dit bij de hand:
- uw e-mailadres
- Ingescande versies van de bewijsstukken in pdf, png of jpeg-formaat (max. 6 MB per bestand). Opgelet: gebruik geen leestekens of accenten in de naam van uw document.
U logt in met een digitale sleutel naar keuze (e-ID met pincode en kaartlezer, een digitale identiteit (itsme), een beveiligingscode of een Europees erkend inlogmiddel). Kies daarna ‘Ik wil me aanmelden als: burger’. Meer hulp bij het e-loket.
Wat is het verdere verloop van mijn aanvraag?
De behandeling van uw aanvraag verloop als volgt:
- Wij controleren of uw aanvraag volledig is: hebt u alle bewijsstukken opgeladen? Zo niet, dan krijgt u een bericht met wat er nog ontbreekt. U vult uw dossier aan in het e-loket.
- Is uw dossier volledig? Dan leggen we dat voor aan de erkenningscommissie van uw beroep. Die komt regelmatig samen. De commissie beoordeelt uw dossier en geeft een positief of negatief advies, of vraagt om extra informatie. Het Departement Zorg keurt op basis van dat advies uw erkenning goed of af.
- Na de vergadering van de erkenningscommissie krijgt u het advies van de erkenningscommissie en de beslissing van het Departement Zorg.
- Bent u erkend? Dan ontvangt u uw erkenningsbesluit van het Departement Zorg via uw eBox.
- Bij een negatief advies ontvangt u binnen de 30 dagen via een aangetekende zending een voornemen tot weigering. U kunt daarna beroep aantekenen.
Via welk kanaal communiceert team Zorgberoepen over mijn aanvraag?
Het team Zorgberoepen communiceert digitaal met u. Dat wil zeggen dat we alle documenten naar uw eBox sturen. Als er een nieuw bericht in uw eBox zit, ontvangt u een e-mail.
U activeert uw eBox via Mijn Burgerprofiel.
Hoe neemt het Departement Zorg een beslissing over mijn aanvraag?
De erkenningscriteria worden bepaald door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Het Departement Zorg (Vlaamse overheid) baseert zich op deze erkenningscriteria om uw aanvraag te behandelen.
Voldoe ik aan de erkenningscriteria?
Volgens het Koninklijk Besluit moet u aan de volgende erkenningscriteria voldoen:
Koninklijk besluit - bijzondere beroepstitels en bijzondere beroepsbekwaamheden
Koninklijk besluit - verpleegkundig specialist
Ministerieel besluit - bijzondere beroepsbekwaamheid geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie
Ministerieel besluit - bijzondere beroepsbekwaamheid geriatrie
Ministerieel besluit - bijzondere beroepsbekwaamheid diabetologie
Ministerieel besluit - bijzondere beroepsbekwaamheid palliatieve zorg
Ministerieel besluit - bijzondere beroepstitel geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie
Ministerieel besluit - bijzondere beroepstitel geriatrie
Ministerieel besluit - bijzondere beroepstitel intensieve zorg en spoedgevallenzorg
Ministerieel besluit - bijzondere beroepstitel oncologie
Ministerieel besluit - bijzondere beroepstitel pediatrie en neonatologie
Ministerieel besluit - bijzondere beroepstitel peri-operatieve zorgen
Wie neemt de beslissing over mijn aanvraag?
Conform de procedurebesluiten, doet het Departement Zorg bij de uitoefening van de erkenningsbevoegdheid een beroep op erkenningscommissies. Per (groep van) beroepstitel(s) geeft een erkenningscommissie advies over de te behandelen aanvragen. De expertise van de leden is essentieel om over te gaan tot een geargumenteerd advies om een kandidaat al dan niet te erkennen en op die manier een kwalitatieve instroom aan zorgverleners te bewaken. Het Departement neemt op basis van dat advies de uiteindelijke beslissing over uw aanvraag.
Hoeveel uren permanente vorming moet ik volgen om mijn erkenning te behouden?
De criteria voor het behoud van de erkenning voor alle bijzondere beroepstitels en -bekwaamheden bestaan uit 2 voorwaarden:
- Het volgen van permanente vorming (zie onderstaande tabel)
- Uw tewerkstelling aantonen van minstens 1500 uren gewerkt op een erkende dienst m.b.t. het specialisme
Deze documenten hoeft u niet op te sturen, maar de bevoegde overheidsdienst kan de documenten op elk moment opvragen. Werd uw erkenning ingetrokken, dan kan u altijd een nieuwe erkenning aanvragen bij het Departement Zorg. Voor het opnieuw verkrijgen moet u bijkomende opleiding volgen bovenop de uren permanente vorming.
Bijzondere beroepstitel of bekwaamheid of verpleegkundig specialist | Vereiste uren vorming | Bewaartermijn documenten | Bijkomende opleiding indien erkenning werd ingetrokken |
---|---|---|---|
Titel - geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie | Minstens 60 uur per 4 kalenderjaren (start op 1 januari na het behalen van uw erkenning) | 6 jaar | 20% bijkomende uren + uren vorming binnen de 48 maanden voor de aanvraag tot erkenning |
Titel - geriatrie | Minstens 60 uur per 4 kalenderjaren | 4 jaar | 20% bijkomende uren |
Titel - intensieve zorg en spoedgevallenzorg | Minstens 60 uur per 4 kalenderjaren | 4 jaar | 20% bijkomende uren |
Titel - oncologie | Minstens 60 uur per 4 kalenderjaren | 6 jaar | 20% bijkomende uren |
Titel - pediatrie en neonatologie | Minstens 60 uur per 4 kalenderjaren | 6 jaar | 20% bijkomende uren + uren vorming binnen de 48 maanden voor de aanvraag tot erkenning |
Titel - peri-operatieve zorg | Minstens 60 uur per 4 kalenderjaren (start op 1 januari na het behalen van uw erkenning) | 6 jaar | 20% bijkomende uren + uren vorming binnen de 48 maanden voor de aanvraag tot erkenning |
Bekwaamheid - geestelijke gezondheidszorg en psychiatrie | Minstens 60 uur per 4 kalenderjaren (start op 1 januari na het behalen van uw erkenning) | 6 jaar | 20% bijkomende uren |
Bekwaamheid - geriatrie | Minstens 60 uur per 4 kalenderjaren | 4 jaar | 20% bijkomende uren |
Bekwaamheid - diabetologie | Minstens 60 uur per 4 kalenderjaren | 6 jaar | 20% bijkomende uren |
Bekwaamheid - palliatieve zorg | Minstens 60 uur per 4 kalenderjaren (start op 1 januari na het behalen van uw erkenning) | 6 jaar | 20% bijkomende uren |
Verpleegkundig specialist | Minstens 80 uur per 4 kalenderjaren | / | 20% bijkomende uren |
- Sector(en)
- Werk-Zorg