Uw registratie als zorgkundige aanvragen
Een zorgkundige werkt onder toezicht van een verpleegkundige. Naast 23 verpleegkundige handelingen mag een zorgkundige ook de taken uitvoeren van een verzorgende. De zorgkundige werkt in de ouderenzorg, een ziekenhuis, de thuisverpleging of de geestelijke gezondheidszorg (psychiatrische verzorgingstehuizen).
Wat is het verschil tussen een registratie en een visum?
Een zorgkundige is opgeleid om 23 verpleegkundig ondersteunende taken uit te voeren. Om als zorgkundige aan de slag te kunnen, moet u een visum hebben van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. U krijgt dat visum nadat u een registratie aanvraagt bij het Departement Zorg.
- Registratie: voor u uw visum krijgt, moet u zich eerst laten registreren. U vraagt een registratie aan bij het Departement Zorg nadat u uw diploma behaalde.
- Visum: in België hebt u een visum nodig om als zorgkundige te mogen werken. Dat attest geeft u de toelating om het beroep uit te oefenen. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid reikt het visum uit zodra u de registratie heeft voltooid.
Welke stappen moet ik doorlopen om mij te registreren voor mijn beroepstitel?
Registratie A: ik wil mij registreren als zorgkundige op basis van een diploma zorgkundige, verpleegkundige of vroedvrouw
U kan zich registreren als zorgkundigen met één van deze diploma’s:
- Een 7de jaar BSO in personenzorg (2de jaar van de 3de graad van het secundair onderwijs, richting personenzorg) én het certificaat of getuigschrift van de opleiding van zorgkundige van 1 jaar.
- Een 7de jaar BSO Thuis- en Bejaardenzorg of zorgkundige, behaald vanaf 30 juni 2006.
- De beroepsopleiding tot zorgkundige van 1400 uur, gelijkgesteld met een opleiding van 1 studiejaar (certificaat zorgkundige), behaald via de diensten van de VDAB of via een Centrum voor Volwassenenonderwijs.
- Een attest van slagen van het 1ste jaar bachelor, gegradueerd of gebrevetteerd in de verpleegkunde of vroedkunde, samen met een bewijs van zowel theoretische als klinische opleiding die ingaat op de ouderenzorg waarvan minstens 150 uren stage aan het bed van de patiënt met inbegrip van de zorg voor ouderen.
- Het getuigschrift polyvalent verzorgende en de bijkomende opleiding tot zorgkundige van 120 uur.
Hou dit bij de hand:
- Uw e-mailadres;
- Een scan van uw diploma(s) in pdf, png of jpeg-formaat (niet groter dan 6 MB). U hoeft alleen uw diploma van zorgkundige op te laden, andere documenten of attesten zijn niet nodig.
Vraag uw erkenning aan.
Registratie B: ik wil mij registreren als zorgkundige op basis van een ander diploma én ervaring in de ouderenzorg
U kan zich registreren als zorgkundige als u:
- Een diploma hebt uit het document 'Lijst opleidingen voor registratie als zorgkundige met een ander diploma en werkervaring in de ouderenzorgpdf bestand55.5kb'
- Én op 13 februari 2006 werkte als verzorgingspersoneel in een Belgisch ziekenhuis of ouderenzorgvoorziening dat door het RIZIV erkend is (een woonzorgcentrum, centrum voor kortverblijf, …). Dit toont u aan met een tewerkstellingsattest: laat dat opstellen en ondertekenen door uw werkgever (het woonzorgcentrum, ziekenhuis ...).
Hou dit bij de hand:
- Uw e-mailadres;
- Een scan van uw diploma(s) uit de lijst met opleidingen in pdf, png of jpeg-formaat (niet groter dan 6 MB).
- een scan van het tewerkstellingsattest op 13/02/2006, opgesteld door de werkgever.
Vraag uw erkenning aan.
Registratie C: ik wil mij registreren als zorgkundige op basis van ervaring in de ouderenzorg
U kan zich registreren als zorgkundige als u:
- op 13 februari 2006 werkte als verzorgingspersoneel in een Belgisch ziekenhuis of ouderenzorgvoorziening dat door het RIZIV erkend is (een woonzorgcentrum, centrum voor kortverblijf, …)
- én op dat moment al minstens 5 jaar voltijds (of equivalent, bijvoorbeeld 10 jaar halftijds) gewerkt had als verzorgingspersoneel in een verzorgingsinstelling. Die 5 jaar ervaring hoeft niet in één doorlopende periode geweest te zijn.
Hou dit bij de hand:
- Uw e-mailadres;
- Een scan van uw attest van uw 5 jaar ervaring als verzorgingspersoneel op 13/02/2006 in pdf, png of jpeg-formaat (niet groter dan 6 MB). Andere documenten hoeft u niet op te laden.
Vraag uw erkenning aan.
Registratie D: ik wil mij registreren als zorgkundige op basis van ervaring in de thuiszorg
U kan zich registreren als zorgkundige als u:
- De afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar voltijds gewerkt hebt als verzorgend personeelslid bij een erkende dienst voor gezinszorg. Dat toont u aan met een “tewerkstellingsattest thuiszorg”. Laat dat opstellen en ondertekenen door uw werkgever;
- Met succes een aanvullende praktijkopleiding hebt gevolgd van minimaal 75 uur in een ziekenhuis of erkend woonzorgcentrum (rusthuis of rust- en verzorgingstehuis);
- Met succes een theoretische opleiding hebt gevolgd van 200 uur over de volgende onderwerpen:
- De toegestane verpleegkundige handelingen voor zorgkundigen,
- De deelname aan de uitwerking van een zorgplan,
- De communicatie aan de verpleegkundige,
- De hygiëne en de veiligheid, eigen aan de collectiviteiten,
- De reacties op noodsituaties in die context,
- De animatie in collectiviteiten,
- De communicatievormen in een multidisciplinair team,
- De logistieke aspecten eigen aan de collectiviteiten.
Deze theorie en praktijk wordt doorgaans aangeboden als 1 opleiding van 275 uur en wordt georganiseerd door de VDAB (in samenwerking met een dienst voor gezinszorg) of via een centrum voor volwassenenonderwijs.
Hou dit bij de hand:
- Uw e-mailadres;
- Een scan van de volgende documenten in pdf, png of jpeg-formaat (niet groter dan 6 MB).
- Een tewerkstellingsattest thuiszorg, opgesteld en ondertekend door uw werkgever in de thuiszorg.
- Het attest van uw theoretische opleiding.
- Het attest van uw praktijkopleiding.
Vraag uw erkenning aan.
Een overzicht van de verschillende soorten registraties als zorgkundige
Soort registratie | Diploma en/of werkervaring | Op te laden documenten |
---|---|---|
Registratie A | Diploma als zorgkundige, verpleegkundige of vroedkundige |
|
Registratie B | Een ander diploma en werkervaring als verzorgende in de ouderenzorg of ziekenhuis |
|
Registratie C | Geen diploma en ervaring in de ouderenzorg |
|
Registratie D | Ervaring in de thuiszorg |
|
Ik wil mijn voorlopige registratie omzetten naar een definitieve registratie als zorgkundige
U moest vóór 30 juni 2016 een aanvraag indienen voor een omzetting van een voorlopige naar een definitieve registratie op basis van het bewijs van de bijkomende opleiding tot zorgkundige van 120 uur. Heeft u de bijkomende opleiding niet tijdig gevolgd en u wil uw activiteiten als zorgkundige toch verderzetten? Volg in dit geval de opleiding tot zorgkundige van 1.400 lesuren of een verkort traject aan opleidingen in een van de verzorgings- of onderwijsinstellingen die deze aanbieden.
Sinds 1 juli 2016 kan u enkel nog via één van de volgende mogelijkheden een definitieve registratie als zorgkundige aanvragen:
- Via overgangsmaatregelen op basis van een diploma uit het document en een tewerkstellingsattest op 13/02/2006 als verzorgingspersoneel in een verzorgingsinstelling.
- Via overgangsmaatregelen zonder diploma maar met een bewijs van tewerkstelling dat u minstens 5 jaar tewerkgesteld was op 13/02/2006 als verzorgingspersoneel in een verzorgingsinstelling.
- Op basis van diploma, brevet of certificaat van zorgkundige (minstens 1400 uur) of attest van slagen in het eerste jaar van de opleiding tot verpleegkundige of vroedvrouw.
- Op basis van tewerkstelling in de thuiszorg aangetoond door middel van een tewerkstellingsattest in de thuiszorg van minimum 5 jaar en een attest opleiding 200 uur theorie en 75 uur praktijk. Deze tewerkstelling moet in de laatste 10 jaar vóór de aanvraag hebben plaats gevonden.
Hoe dien ik mijn documenten in?
U moet alle bewijsstukken via het e-loket indienen. Houd dit bij de hand:
- uw e-mailadres
- Ingescande versies van de bewijsstukken in pdf, png of jpeg-formaat (max. 6 MB per bestand). Opgelet: gebruik geen leestekens of accenten in de naam van uw document.
U logt in met een digitale sleutel naar keuze (e-ID met pincode en kaartlezer, een digitale identiteit (itsme), een beveiligingscode of een Europees erkend inlogmiddel). Kies daarna ‘Ik wil me aanmelden als: burger’. Meer hulp bij het e-loket.
Wat is het verdere verloop van mijn aanvraag?
De behandeling van uw aanvraag verloop als volgt:
- Wij controleren of uw aanvraag volledig is: hebt u alle bewijsstukken opgeladen? Zo niet, dan krijgt u een bericht met wat er nog ontbreekt. U vult uw dossier aan in het e-loket.
- Is uw dossier volledig? Dan leggen we dat voor aan de erkenningscommissie van uw beroep. Die komt regelmatig samen. De commissie beoordeelt uw dossier en geeft een positief of negatief advies, of vraagt om extra informatie. Het Departement Zorg keurt op basis van dat advies uw erkenning goed of af.
- Na de vergadering van de erkenningscommissie krijgt u het advies van de erkenningscommissie en de beslissing van het Departement Zorg.
- Bent u erkend? Dan ontvangt u uw erkenningsbesluit van het Departement Zorg via uw eBox.
- Bij een negatief advies ontvangt u binnen de 30 dagen via een aangetekende zending een voornemen tot weigering. U kunt daarna beroep aantekenen.
Via welk kanaal communiceert team Zorgberoepen over mijn aanvraag?
Het team Zorgberoepen communiceert digitaal met u. Dat wil zeggen dat we alle documenten naar uw eBox sturen. Als er een nieuw bericht in uw eBox zit, ontvangt u een e-mail.
U activeert uw eBox via Mijn Burgerprofiel.
Hoe neemt het Departement Zorg een beslissing over mijn aanvraag?
De erkenningscriteria worden bepaald door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Het Departement Zorg (Vlaamse overheid) baseert zich op deze erkenningscriteria om uw aanvraag te behandelen.
Voldoe ik aan de erkenningscriteria?
Volgens het Koninklijk Besluit moet u aan de volgende erkenningscriteria voldoen:
Koninklijk besluit - zorgkundigen
Wie neemt de beslissing over mijn aanvraag?
Conform de procedurebesluiten, doet het Departement Zorg bij de uitoefening van de erkenningsbevoegdheid een beroep op erkenningscommissies. Per (groep van) beroepstitel(s) geeft een erkenningscommissie advies over de te behandelen aanvragen. De expertise van de leden is essentieel om over te gaan tot een geargumenteerd advies om een kandidaat al dan niet te erkennen en op die manier een kwalitatieve instroom aan zorgverleners te bewaken. Het Departement neemt op basis van dat advies de uiteindelijke beslissing over uw aanvraag.
Hoeveel uren permanente vorming moet ik volgen om mijn registratie te behouden?
Wel moet u elk jaar een permanente vorming van 8 uur volgen. U kiest zelf waar u de opleiding volgt. De opleiding moet gegeven worden door één van de volgende entiteiten:
- De Gewesten en de Gemeenschappen
- De scholen of opleidingscentra die erkend en/of gesubsidieerd worden door de Gemeenschappen of de Gewesten
- De beroepsverenigingen van de verpleegkundigen en zorgkundigen
- Syndicale organisaties
- De zorginstellingen, als ze de opleiding organiseren samen met een opleidingsinstituut of met een beroepsvereniging van verpleegkundigen.
- De inhoud van de vorming moet aansluiten bij het beroep en de taken van de zorgkundige.
- Sector(en)
- Werk-Zorg