Zorgaanbod

Informatie voor mantelzorgers

De Vlaamse overheid heeft een specifiek beleid voor mantelzorgers en voorziet daarbij ook in een aanbod dat er op gericht is jou als mantelzorger te ondersteunen.

Wat is mantelzorg?

Als mantelzorger draag je op regelmatige basis zorg voor een familielid, vriend of buur die extra zorg of ondersteuning nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld hulp in huishouden zijn maar ook emotionele ondersteuning of hulp bij verplaatsingen. Mantelzorg is geen betaalde job of vrijwilligerswerk en kan door iedereen worden opgenomen.
 

Verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers

Je kan als mantelzorger steeds terecht bij één van de 6 erkende verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers die allemaal werkzaam zijn in Vlaanderen en Brussel. Deze verenigingen informeren en ondersteunen mantelzorgers en gebruikers en doen aan belangenbehartiging. De zes verenigingen zijn tijdens de kantooruren gratis bereikbaar voor vragen over jouw mantelzorgsituatie. 

Neem ook zeker eens een kijkje in het bestaande zorg- en ondersteuningsaanbod dat jou kan ontlasten in je rol als mantelzorger.

Vlaams Expertisepunt Mantelzorg

In 2017 werd het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg opgericht vanuit de nood aan het laagdrempelig centraliseren en digitaal ontsluiten van kennis, methodieken en informatie over mantelzorg in Vlaanderen.


Op de website van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg – www.mantelzorgers.be - kan je alle nuttige informatie over mantelzorg gebundeld terugvinden.

Deze website beschrijft uitgebreid beschreven wat mantelzorg wel, maar ook wat mantelzorg niet is. Je kan er daarnaast een overzicht terugvinden van wat er allemaal bestaat om mantelzorgers te ondersteunen in de rol die ze opnemen. Dit gaat van financiële ondersteuning en verlofmogelijkheden, tot hulp en advies.


Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg maakt sinds 1 januari 2020 deel uit van het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn.
 

Mantelzorgplan

In 2016 werd voor de eerste keer een Vlaams Mantelzorgplan opgemaakt voor een periode van 4 jaar, met als doel erkenning te geven aan mantelzorgers en in te zetten op een betere ondersteuning voor hen.


Sinds beging 2022 is een nieuw mantelzorgplan in uitvoering waarin heel wat acties zijn opgenomen voor de vele mantelzorgers die Vlaanderen rijk is. Uit de resultaten van de Zorgenquête 2021 blijkt immers dat in 2021 zo’n 33% van de Vlaamse volwassen bevolking mantelzorg verleende. 

Het mantelzorgplan schuift twee grote speerpunten naar voor waar allerlei doelstellingen met acties aan gekoppeld zijn: 

  • enerzijds het erkennen en herkennen van mantelzorgers; 
  • anderzijds het ondersteunen van mantelzorgers.

Met het mantelzorgplan wordt sterk ingezet op het verbinden en optimaliseren van reeds bestaande initiatieven en activiteiten. Vernieuwend aan het tweede mantelzorgplan is dat wordt uitgegaan van een geïntegreerd mantelzorgbeleid, dat meer ingang vindt in andere relevante beleidsdomeinen zoals onderwijs, werk, jeugd,…  


Ook een bredere bekendmaking en zichtbaarheid van het mantelzorgbeleid behoort tot de doelstellingen via meer doorgedreven communicatie.
 

Wetenschappelijk onderzoek over mantelzorg

De afgelopen jaren werd heel wat wetenschappelijk onderzoek gevoerd rond mantelzorg.

Sector(en)
Thuiszorg