Zorgaanbod
Het Departement Zorg staat in voor een voldoende en kwaliteitsvol zorg- en welzijnsaanbod in heel wat verschillende sectoren, zowel de zorg in uw buurt als meer gespecialiseerde vormen van zorg. We erkennen en subsidiëren voorzieningen en individuele zorgverstrekkers. We stimuleren bovendien hun samenwerking via netwerken en met slimme IT-oplossingen.
Eerstelijnszorg
Eerstelijnszorg is zorg in uw buurt die direct toegankelijk is voor iedereen, zonder doorverwijzing. Via heel wat vernieuwende projecten en initiatieven met participatie van zowel burgers als professionals zorgt het Departement Zorg voor een vlotte organisatie en samenwerking, zodat iedereen op een goede manier geholpen kan worden.
Woonzorg
Het mogelijk maken dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, dat is een belangrijke doelstelling van het departement. Maar wanneer thuis wonen niet meer lukt, moeten mensen terecht kunnen in zorgvoorzieningen waar er kwaliteitsvolle zorg geboden wordt.
De woonzorglijn
De Woonzorglijn is het contactpunt van de Vlaamse overheid voor wie vragen of klachten heeft over een residentiële ouderenzorgvoorziening.
Ziekenhuizen
Over ziekenhuizen
Welke soorten ziekenhuizen zijn er? Hoe werken ze en worden ze erkend?
Zorgverlening en diensten
Voor welke zorg en diensten kunt u terecht in ziekenhuizen?
Kwaliteit en patiëntveiligheid
Hoe ervoor zorgen dat patiënten veilige, effectieve en op hun behoeften afgestemde zorg krijgen?
Beleid en financiering
Hoe stuurt de overheid de toegankelijkheid en de kwaliteit van zorg in ziekenhuizen aan?
Patiëntenrechten en klachtbemiddeling in het ziekenhuis
Wat mag u als patiënt verwachten van de medewerkers in het ziekenhuis? En wat als u niet tevreden bent en erover praten niet helpt?
Personeel in de ziekenhuizen
Voor een kwaliteitsvolle en veilige zorg zijn vele medewerkers nodig.
Projecten en onderzoek
Hoe dragen we bij aan innovatie en kennisontwikkeling in de zorg?
Patiëntenvervoer
Dringend patiëntenvervoer
Bij levensbedreigende situaties of als er een dringende medische tussenkomst nodig is, vraagt u een ziekenwagen voor dringend vervoer via het noodnummer 112.
Niet-dringend patiëntenvervoer
Vervoer naar een ziekenhuis of zorgverlener dat u niet via de dienst 112 aanvraagt
Geestelijke gezondheid
Geestelijke gezondheid
Meer informatie over de verschillende sectoren binnen de geestelijke gezondheid: centra voor geestelijke gezondheidszorg, initiatieven van beschut wonen, psychiatrische ziekenhuizen en verzorgingstehuizen en voorzieningen geestelijke gezondheid met een revalidatieovereenkomst.
Naar een gemeenschappelijk overheidskader voor CAR en CGG
Met de centra voor ambulante revalidatie (CAR) en de centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG) loopt het Departement Zorg een gezamenlijk traject dat als doel heeft om een gemeenschappelijk overheidskader te ontwikkelen voor wat nu 2 aparte sectoren zijn. Dit traject startte in mei 2022 en loopt de volgende jaren in verschillende fases verder.
Decreet van 5 april 2019 betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijke gezondheidsaanbod
Het decreet van 5 april 2019 regelt de organisatie en ondersteuning van het geestelijke gezondheidsaanbod in Vlaanderen.
Partnerorganisaties geestelijke gezondheidszorg
Binnen de geestelijke gezondheidszorg werkt het Departement Zorg samen met partnerorganisaties Psyche vzw en het Familieplatform.
Sector overschrijdende initiatieven
In de geestelijke gezondheidszorg zijn sector overschrijdende en zorgvernieuwende initiatieven cruciaal voor het verbeteren van de zorgkwaliteit en het bevorderen van innovatie in de zorg. Deze initiatieven richten zich op het versterken van samenwerking tussen verschillende zorgsectoren, zowel binnen als buiten de geestelijke gezondheidszorg, en het ontwikkelen van vernieuwend aanbod voor de ondersteuning van zorggebruikers.
Welzijnswerk
Algemeen Welzijnswerk
Het Algemeen Welzijnswerk biedt psychosociale hulp- en dienstverlening aan personen van wie de welzijnskansen bedreigd of verminderd worden.
Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk
Het Departement Zorg erkent en subsidieert autonome vrijwilligersorganisaties werkzaam binnen het beleidsdomein van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Werk en zorg
Werk en zorg
Werk- en zorgtrajecten zijn ondersteunende programma’s voor mensen die door cognitieve, medische, psychische, psychiatrische of sociale problemen (tijdelijk) geen betaald werk kunnen doen. Ze bieden begeleiding op maat, zoals activeringstrajecten om iemand voor te bereiden op werk, of arbeidsmatige activiteiten om mee te doen in de samenleving.