Zorgaanbod

Algemeen Welzijnswerk

Het Algemeen Welzijnswerk biedt psychosociale hulp- en dienstverlening aan personen van wie de welzijnskansen bedreigd of verminderd worden.

Wat verstaan we onder algemeen welzijnswerk?

Algemeen welzijnswerk is een ruim begrip, waar heel wat thema’s onder vallen. U maakt zich zorgen over uw huisvesting, u werd slachtoffer van een misdrijf, u ervaart opvoedingsproblemen met uw kinderen, er zit ruis op de relatie met uw partner, u voelt zich niet goed in uw vel … Dat zijn allemaal voorbeelden van zaken die uw welzijnskansen bedreigen en waarvoor u bij het algemeen welzijnswerk terechtkunt. 
Vanuit het Departement Zorg staan we in voor een kwaliteitsvol welzijnsaanbod. Dat betekent enerzijds dat we een aantal beleidsthema’s opvolgen en anderzijds voorzieningen erkennen en subsidiëren. We volgen de evoluties op het terrein, adviseren de minister, gaan in overleg met de belangrijkste actoren, verdiepen ons in onderzoek rond het thema …

Beleidsthema's

  • Psychische en persoonlijke problemen

Heel wat mensen krijgen vroeg of laat te kampen met psychische of persoonlijke problemen in hun leven. Die problemen kunnen variëren van alledaagse stress, eenzaamheid, angst tot ernstigere aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en andere psychische aandoeningen. Die problemen hebben een aanzienlijke impact op het dagelijkse leven. Vanuit het Departement Zorg volgen wij recente ontwikkelingen rond de problematiek op zoals onderzoek en aanbevelingen, (internationale) richtlijnen, informatie, methodieken en tools. Er bestaan diverse organisaties en hulplijnen, die wij erkennen en subsidiëren, die hulp en ondersteuning bieden voor deze problematieken, gericht op alle doelgroepen binnen de samenleving.

  • Misdrijven, verkeersongevallen, rampen en terreur

Een misdrijf, een ramp, een terreuraanslag of een verkeersongeval. Het zijn gebeurtenissen die het leven van mensen ingrijpend kunnen veranderen. Dat kan sporen nalaten die soms erg lang voelbaar zijn, zowel bij slachtoffers, plegers/veroorzakers/daders als hun naasten. 
Samen met andere overheidsdiensten en partnerorganisaties ontwikkelen en implementeren we een beleid rond geweld en slachtofferzorg. We zorgen ervoor dat slachtoffers en hun naasten, nabestaanden en getuigen de nodige informatie en ondersteuning kunnen krijgen. We sluiten daartoe samenwerkingsakkoorden met andere overheidsdiensten en partnerorganisaties, zetten mee in op verschillende actieplannen en erkennen en subsidiëren organisaties die een aanbod formuleren voor de doelgroep. We zorgen er ook voor dat er aan de slag wordt gegaan met plegers van geweld. 

Waar kunt u terecht?

Voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling kunt u terecht bij 1712.
 

Voor al uw vragen en bezorgdheden rond seksuele gevoelens en gedrag ten aanzien van minderjarigen kunt u terecht bij Stop it Now
 

Slachtoffers en hun naasten, nabestaanden en getuigen van misdrijven, verkeersongevallen, rampen en terreuraanslagen kunnen voor informatie en ondersteuning op juridisch, praktisch en emotioneel vlak terecht op www.slachtofferzorg.be 

  • Relationele en gezinsproblemen

Relaties kunnen soms onder druk komen te staan door verschillende problemen. Het is belangrijk om die problemen tijdig te herkennen en aan te pakken om de relatie gezond en duurzaam te houden. Onder relationele problemen verstaan we gezinsproblemen, relatieproblemen en scheidingsproblemen. 
Wij ontwikkelen een beleid dat hulpverlening en ondersteuning waarborgt, door nieuwe aanbevelingen, onderzoek, (internationale) richtlijnen, methodieken en tools rond die thematieken op te volgen.
Ook de gezinsenquête neemt het thema relaties op. Die peilt onder andere naar de huidige en de vorige relaties en ook het gezinsbeleid komt aan bod.

  • Dak- en thuisloosheid

Onderzoekers schatten het aantal dak- en thuislozen in het Vlaamse Gewest op een kleine 20 000. Niet alleen in groot- of centrumsteden, maar ook in landelijke gebieden beschikken heel wat mensen niet over een eigen stabiele woonst. Dat maakt hen meteen extra kwetsbaar op andere levensdomeinen, zoals gezondheid, onderwijs, werk, inkomen … Dak- en thuisloosheid kent vele dimensies en vraagt een aanpak waarin verschillende beleidsdomeinen en overheden betrokken zijn. 

Erkenning en subsidiëring

We erkennen en subsidiëren een aantal organisaties binnen het algemeen welzijnswerk. Het gaat over grotere sectoren zoals de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW's), het centrum Tele-Onthaal of schuldhulpverlening, maar ook over kleinere partnerorganisaties zoals Rondpunt vzw, Moderator, Fara vzw. Via de linken komt u alvast meer te weten over de sectoren en welke rol het Departement Zorg opneemt.

Centra Algemeen Welzijnswerk

Info over algemeen welzijnswerk en de hulpverlening in de Centra Algemeen Welzijnswerk.

Tele-Onthaal

Wat is Tele-Onthaal? Wat doen ze? Welke rol nemen wij op?

Schuldbemiddeling

Wat doen wij rond schuldhulpverlening, samenwerkingsverbanden schuldhulpverlening, Steunpunt Mens en Samenleving (SAM vzw)?

Partnerorganisaties welzijnswerk

Informatie over de partnerorganisaties binnen het welzijnswerk.

Sector(en)
Welzijnsvoorzieningen