Preventief gezondheidsbeleid rond humane zeer zorgwekkende stoffen
In Vlaanderen is er een preventief gezondheidsbeleid dat zich specifiek richt op chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, ook wel ‘humane zeer zorgwekkende stoffen’ genoemd.
Wat wil het Departement Zorg bereiken?
Om de blootstelling aan schadelijke stoffen te verminderen is het belangrijk om te begrijpen hoe en wanneer bepaalde chemische stoffen onze gezondheid kunnen schaden. Op basis van beschikbare wetenschappelijke kennis worden de risico’s op gezondheidseffecten ingeschat en wordt bepaald vanaf welk niveau van blootstelling deze gezondheidseffecten kunnen optreden.
Met deze kennis worden:
- preventietips gegeven om blootstelling aan deze stoffen te verminderen
- acties genomen om de bron(nen) van deze stoffen aan te pakken.
Er wordt altijd extra aandacht besteed aan mensen die het meest kwetsbaar zijn.
Wie speelt een rol?
Het Departement Zorg wordt ondersteund door de Vlaamse werkgroep 'zeer zorgwekkende stoffen' die ons helpt begrijpen hoe en wanneer bepaalde chemische stoffen onze gezondheid kunnen schaden.
Het medisch milieukundig netwerk zorgt voor een goede samenwerking tussen wetenschappers, overheidsdiensten en lokale preventiewerkers. De medisch milieukundigen vormen de eerste trap van dit netwerk en bieden ondersteuning aan lokale actoren zoals artsen, gemeenten en bewonersgroepen.
Uiteraard speelt ook het omgevingsbeleid een rol. Het doel is immers om een geïntegreerd Vlaams beleid rond 'zeer zorgwekkende stoffen' te ontwikkelen, waarbij de visie vanuit het omgevingsbeleid gecombineerd wordt met die vanuit het preventieve gezondheidsbeleid. Zo zal getracht worden om 'zeer zorgwekkende stoffen' samen aan te pakken.