Gezondheid en preventie
Vlaamse werkgroep Zeer Zorgwekkende Stoffen
In 2022 werd een Vlaamse werkgroep ‘zeer zorgwekkende stoffen’ opgericht. In die Vlaamse werkgroep zetelen deskundigen met uiteenlopende expertises zoals toxicologie, epidemiologie, communicatie,… . De werkgroep ondersteunt het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid en richt zich op chemische stoffen die een aanzienlijk risico kunnen vormen voor de menselijke gezondheid.
Wat doet de Vlaamse werkgroep 'zeer zorgwekkende stoffen'
De Vlaamse werkgroep 'zeer zorgwekkende stoffen' heeft een aantal belangrijke taken:
- Identificeren van de belangrijkste chemische stoffen die binnen de werkgroep moeten worden geëvalueerd
- Bepalen van gezondheidskundige advieswaarden voor blootstelling aan de belangrijkste chemische stoffen in de omgeving (lucht, drinkwater,…)
- Bepalen van grenswaarden in de mens voor concentraties van de belangrijkste chemische stoffen in de mens
- Zoeken van verbanden tussen gezondheidskundige advieswaarden, grenswaarden in de mens en de uiteindelijke impact op de gezondheid
- Opstellen van beleidsadviezen voor de belangrijkste chemische stoffen
Door het uitvoeren van haar taken, helpt de werkgroep bij het verminderen en beheren van de blootstelling aan deze chemische stoffen. Deze werkgroep speelt dan ook een belangrijke rol in het beschermen van onze gezondheid en ook onze omgeving tegen de risico’s van zeer zorgwekkende stoffen.
Humane zeer zorgwekkende stoffen
Meer informatie over humane zeer zorgwekkende stoffen vindt u hier terug.
Preventief gezondheidsbeleid rond humane zeer zorgwekkende stoffen
Meer informatie over het preventief gezondheidsbeleid rond humane zeer zorgwekkende stoffen, waaronder de visie van het Departement Zorg, vindt u hier terug.