Valpreventie
Ongeveer één op drie 65-plussers valt per jaar, met mogelijk ernstige gevolgen, maar valpreventie is mogelijk door voldoende bewegen in alle fasen van het leven en bijkomende maatregelen op oudere leeftijd.
Een alarmerende statistiek
Ongeveer één op drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Bijna de helft van deze senioren valt zelfs verschillende keren per jaar. In woonzorgcentra is dit probleem nog nijpender, met maar liefst 70% van de bewoners die jaarlijks een val meemaken.
De ernst van de gevolgen
Vallen is niet onschuldig. Vaak leidt het tot een ziekenhuisopname, met alle bijhorende fysieke en mentale gevolgen. De angst die na een val ontstaat, kan leiden tot een vicieuze cirkel: mensen durven minder te bewegen en worden hierdoor vatbaarder voor nieuwe valpartijen. Dit kan leiden tot sociale isolatie en een verminderde levenskwaliteit.
Een proactieve aanpak
Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om vallen te voorkomen. Door voldoende mobiel te blijven en door gerichte valpreventiemaatregelen te nemen, kunnen we de veiligheid en mobiliteit van ouderen bevorderen.
Tips voor ouderen
Week van de valpreventie
Elk jaar organiseert het Expertisecentrum Val- en Fractuurpreventie, de Vlaamse Logo's en het Vlaams Instituut Gezond Leven de Week van de Valpreventie.
Deze campagneweek sensibiliseert en informeert ouderen, hun familie en alle zorg- en welzijnswerkers in Vlaanderen over val- en fractuurpreventie.
Procesbegeleiding preventie binnen Zorg en Welzijn
De Vlaamse overheid stelt procesbegeleiders ter beschikking om woonzorgcentra te helpen bij het opstarten of versterken van een duurzaam preventiebeleid voor de thema’s mondzorg, val– en fractuurpreventie, ondervoeding & psychofarmaca.
Richtlijnen en methodieken voor zorgprofessionals
Als zorgverlener aan de slag gaan met valpreventie? Er zijn heel wat richtlijnen, methodieken en materialen beschikbaar om valpreventie op een goede manier te implementeren, zowel in de thuissituatie als in woonzorgcentra.
Inzetten op expertise
Door samen te werken - senioren, familie, zorgverleners en beleidsmakers - kunnen we een veilige omgeving creëren waar senioren mobiel en vitaal kunnen blijven.
- Sector(en)
- Residentiële ouderenzorgWelzijnsvoorzieningen