Gezondheid en preventie

Voeding en klimaat

Voeding en klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Klimaatverandering stelt de voedingssector voor uitdagingen zoals oogstschade, plagen en voedselinfecties. Tegelijk draagt ons voedingssysteem bij aan het klimaatprobleem. Met bewuste keuzes in ons voedingspatroon en sterkere voedselveiligheid kunnen we bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Uitdaging

Door de klimaatverandering kampt ook de voedingssector met nieuwe uitdagingen, zoals oogstschade door extreme weersomstandigheden, plagen, afname van de voedselkwaliteit en een mogelijke toename van voedselinfecties. Tegelijkertijd draagt de voedselsector zelf bij tot het klimaatprobleem door broeikasgasuitstoot. 

Acties vanuit het Departement Zorg

Met de voedingsdriehoek dragen we vanuit het gezondheids- en welzijnsbeleid bij aan een duurzaam voedselsysteem. Als je kiest voor een voedingspatroon volgens de gezonde en milieuverantwoorde voedingsdriehoek, met meer plantaardige dan dierlijke eiwitten die je bij voorkeur haalt uit lokale seizoensgroenten, draag je bij aan een duurzamer voedselsysteem met drie uitgangspunten: 

  1. Meer plantaardige dan dierlijke voeding.
  2. Zo weinig mogelijk lege calorieën, zoals frisdrank, koeken en chips. 
  3. Zo weinig mogelijk voedselverlies en gematigde consumptie.

Dit voedingspatroon verkleint ook het risico op obesitas, kanker en hartziekten die vaker voorkomen bij diëten met veel rood vlees en bewerkte voeding. Het verbetert de luchtkwaliteit, waterkwaliteit en biodiversiteit.

Verder ondersteunt het Departement Zorg andere Vlaamse initiatieven zoals: