Een erkenning aanvragen voor een woonzorgcentrum
Voorwaarden
- Vooraleer een erkenning aan te vragen, moet een woonzorgcentrum een goedgekeurde erkenningskalender hebben en een voorafgaande vergunning.
- Om erkend te worden, moet een woonzorgcentrum voldoen aan de specifieke erkenningsvoorwaarden. Die staan in het woonzorgdecreet van 15 februari 2019 en in hoofdstuk 3 en bijlage 11 van het besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019
- Verdere verduidelijking over sommige van deze erkenningsvoorwaarden, vindt u in de toelichtingsnota over de erkenningsvoorwaarden voor woonzorgcentra en centra voor kortverblijf type 1.
- Om erkend te kunnen worden en blijven als woonzorgcentrum moet u voor uw voorziening een attest inzake de naleving van de brandveiligheidsnormen kunnen voorleggen, afgeleverd door de burgemeester.
- Meer informatie over brandveiligheid vindt u op deze pagina.
- U dient de brandveiligheidsdocumenten in te dienen via het e-loket, meer informatie vindt u in de handleiding.
Erkenningsvoorwaarden voor woonzorgcentra
Kort samengevat:
- De bewoners zijn 65 jaar of ouder (afwijkingen mogelijk);
- Een jaar na de datum van de erkenningsbeslissing moet de voorziening voldoen aan de bepalingen over de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen;
- Het woonzorgcentrum voert een actieve communicatie met de bewoner en zijn omgeving met betrekking tot de strategische beleidsbeslissingen van het management die een impact hebben op de dagelijkse werking van het centrum, op de kosten van het verblijf of de aard van de aangeboden hulp- en dienstverlening;
- Het woonzorgcentrum betrekt familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers bij zijn werking;
- Het centrum integreert zich zo veel mogelijk in de buurt;
- Een woonzorgcentrum moet een beroep kunnen doen op een kwaliteitscoördinator. Die functie hoeft niet exclusief aan één centrum te worden toegekend;
- Tijdens de nacht moet in elk woonzorgcentrum per begonnen schijf van 60 woongelegenheden één actieve nachtdienst worden georganiseerd;
- Het woonzorgcentrum ontwikkelt een vormings-, trainings- en opleidingsbeleid voor het personeel. Elk personeelslid, met uitzondering van het onderhouds- en keukenpersoneel, volgt over een periode van maximaal 2 jaar minstens 20 uren bijscholing. De directeur volgt jaarlijks 8 uren extra bijscholing;
- Het woonzorgcentrum vraagt minstens bij de aanwerving van alle nieuwe personeelsleden en bij de aanstelling van alle nieuwe bestuurders een uittreksel uit het strafregister ter inzage waaruit blijkt dat er geen veroordelingen zijn voor bepaalde misdrijven. Een opsomming van deze misdrijven vindt u hierdoc bestand60.0kb;
- Het woonzorgcentrum voldoet aan de brandveiligheidsnormen;
- De begeleiders wonen en leven voldoen aan de kwalificatievereisten;
Sinds 1 januari 2017 gelden er nieuwe infrastructuurvoorwaarden.
De erkenning aanvragen
Met dit formulierdoc bestand77.7kb kunt u de erkenning aanvragen voor een woonzorgcentrum, centrum voor kortverblijf type 1, centrum voor dagverzorging of centrum voor herstelverblijf.
Dit formulier gebruikt u voor de aanvraag van:
- de eerste erkenning als woonzorgcentrum, centrum voor kortverblijf type 1, centrum voor dagverzorging of centrum voor herstelverblijf.
- de erkenning van de capaciteitswijziging van een woonzorgcentrum, een centrum voor kortverblijf type 1 of een centrum voor herstelverblijf.
- de eerste erkenning van het verbouwde deel of de vervangingsnieuwbouw van een woonzorgcentrum, een centrum voor kortverblijf type 1 of een centrum voor herstelverblijf.
Opgelet, vanaf 2 maart 2020 moet u het brandpreventieverslag en het bijhorend attest van de burgemeester over de brandveiligheid verplicht insturen via het e-loket van het Departement Zorg. Meer informatie over brandveiligheid vindt u op deze pagina.
Kunt u door omstandigheden de erkenning voor bijkomende capaciteit volgens een goedgekeurde erkenningskalender niet op tijd aanvragen? U kunt dan maximaal 4 jaar uitstel krijgen door een gemotiveerd verzoek in te dienen.
De behandeling van uw aanvraag
- Nadat wij uw aanvraag ontvangen hebben, gaat het Departement Zorg na of uw aanvraag ontvankelijk is. Is uw aanvraag niet ontvankelijk, dan zullen wij u dat melden binnen 30 dagen na ontvangst van uw erkenningsaanvraag. Ontvangt u binnen die termijn geen bericht, dan is uw aanvraag automatisch ontvankelijk.
- Binnen die termijn van 30 dagen kunnen wij u ook om bijkomende inlichtingen vragen. U moet deze binnen 30 dagen na ons verzoek verstrekken. Doet u dit niet, dan is uw aanvraag onontvankelijk. Indien nodig, kunt u gemotiveerd uitstel vragen voor deze termijn. Zodra wij van u de gevraagde inlichtingen ontvangen hebben, begint er opnieuw een termijn van 30 dagen te lopen waarbinnen wij u kunnen melden dat uw aanvraag onontvankelijk is. Na die termijn is uw aanvraag ontvankelijk.
- Is uw aanvraag ontvankelijk, dan gaan wij na of u voldoet aan de erkenningsvoorwaarden.
- Voldoet u niet aan de voorwaarden, dan krijgt u een voornemen tot weigering van de erkenning. U kan daartegen bezwaar indienen.
- Sector(en)
- Residentiële ouderenzorgWoonzorg