Ga je reizen? Wees muggen een steek voor
Ga je op reis? Zorg dan dat je goed geïnformeerd bent over mogelijke gezondheidsrisico’s, zoals dengue, chikungunya en zika. Deze ziekten worden overgedragen door muggen, waaronder de tijgermug, en komen in verschillende delen van de wereld voor.
Risicogebieden
Het risico op muggenoverdraagbare ziekten verschilt per regio en seizoen. Voor actuele informatie kan je terecht op wanda.be, de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Deze website geeft per land een overzicht van gezondheidsrisico’s en adviezen over preventieve maatregelen, zoals vaccinaties en bescherming tegen muggenbeten.
Zo ga je goed voorbereid op reis en verklein je de risico’s. Wees muggen een steek voor!
Voorzorgsmaatregelen
1. Je reist naar een gebied waar dengue, chikungunya of zika voorkomt
Als je op reis gaat naar een regio waar ziekten als dengue, chikungunya of zika voorkomen, is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Deze ziekten worden overgedragen door bepaalde muggensoorten, en bescherming tegen muggenbeten verkleint het risico op besmetting aanzienlijk.
- Gebruik een insectenwerend middel
Kies een doeltreffend middel zoals muggenlotion met DEET of een ander bewezen insectenwerend middel. Breng het regelmatig aan op onbedekte huid. Gebruik je ook zonnecrème? Smeer dan eerst de zonnecrème, wacht minstens een halfuur en breng daarna pas het insectenwerend middel aan. Hou er rekening mee dat de tijgermug vooral overdag steekt, terwijl andere muggensoorten vooral ’s ochtends vroeg en ’s avonds actief zijn.
>> Meer info over insectenwerende middelen
- Draag geschikte kleding
Bescherm je huid met lange mouwen en lange broeken van lichtgekleurde, wijde stoffen. Muggen kunnen door strak zittende stoffen heen steken, zelfs door jeans. Lichte kleuren helpen bovendien om muggen op afstand te houden, omdat ze minder aantrekkelijk zijn dan donkere kleuren. - Gebruik muggennetten
Slaap bij voorkeur onder een geïmpregneerd muggennet, zoals een klamboe, vooral in gebieden met veel muggen of in open accommodaties. Deze netten zijn speciaal behandeld voor extra bescherming tegen muggenbeten. Je kan een klamboe ook over tuinmeubelen plaatsen om muggen op afstand te houden tijdens een middagdutje. Een ventilator of airconditioning kan ook helpen, omdat muggen niet goed kunnen vliegen in een luchtstroom. - Controleer op benodigde vaccinaties
Op de website wanda.be van het Instituut voor Tropische Geneeskunde vind je actuele informatie over vaccinaties en gezondheidsrisico’s per land. Check op tijd of er vaccinaties nodig zijn voor jouw bestemming
2. Je komt terug van een reis naar een gebied waar ziekten voorkomen die door muggen worden overgedragen (dengue, chikungunya, zika)
Blijf ook na thuiskomst alert, vooral de eerste twee weken. Ziekten die door muggen worden overgedragen, zoals dengue, chikungunya en zika, verspreiden zich wanneer een mug eerst een geïnfecteerde persoon steekt en de ziekte vervolgens via een volgende steek op iemand anders overdraagt. Dit kan mogelijk verdere verspreiding van ziekten in jouw regio veroorzaken.
Let extra goed op symptomen
- plotse koorts (≥ 38 °C)
- gewrichtspijn
- spierpijn
- huiduitslag
Ervaar je één of meerdere van deze symptomen? Neem dan contact op met een arts. Vermeld altijd je recente reisgeschiedenis, zodat de arts rekening kan houden met mogelijke tropische ziekten. Een snelle diagnose helpt om de juiste behandeling te starten en verdere verspreiding te voorkomen.
>> Meer info over muggenoverdraagbare ziekten
Blijf jezelf beschermen
Ook na je reis is het belangrijk om muggenbeten te voorkomen, vooral tijdens het muggenseizoen (mei tot oktober). Gebruik insectenwerende middelen, draag lange mouwen en lange broeken, en slaap onder een muggennet of in ruimtes met muggengaas. Zo verklein je de kans dat een lokale mug je steekt als je zelf een virus hebt opgelopen, en dat de ziekte zich verder verspreidt.
Zag je tijgermuggen tijdens je reis? Geef ze geen lift!
Heb je tijgermuggen opgemerkt tijdens je reis? Wees dan extra voorzichtig met wat je meeneemt naar huis. Vooral als je met de wagen of camper naar Zuid-Europa hebt gereisd.
Tijgermuggen kunnen ongemerkt meereizen in je auto, caravan of mobilhome, en in bagage of andere spullen. Zo kunnen ze zich na thuiskomst in je omgeving verspreiden.
Planten meenemen van je reisbestemming lijkt misschien onschuldig, maar kan onbedoeld bijdragen aan de verspreiding van muggensoorten die ziekten kunnen overbrengen. Dit geldt niet alleen voor landen buiten de EU, maar ook voor Zuid-Europa. Plantenpotten en -schalen, en vooral de randen ervan, zijn ideale plekken voor muggeneitjes. Deze eitjes, zoals die van de tijgermug, hechten zich vast aan vochtige oppervlakken en kunnen zo onopgemerkt meereizen.
Maak je spullen droog en borstel ze grondig schoon voordat je terugreist. Zelfs kleine, nauwelijks zichtbare eitjes (0,3 mm) kunnen achterblijven.