Vermijd een steekspel
Bescherm jezelf tegen muggen
- Voor jezelf: draag beschermende kleding en gebruik een insectenwerend middel.
- Voor je omgeving: verwijder stilstaand water om te voorkomen dat muggen zich voortplanten. Muggengaas helpt om muggen buiten te houden, maar omdat de tijgermug vooral overdag en buiten actief is, blijft het belangrijk om broedplaatsen te verwijderen.
Persoonlijke maatregelen
Pas kleding aan
Bescherm jezelf tegen muggen met gepaste kleding:
- Draag shirts met lange mouwen en losse lange broeken om je armen en benen te bedekken.
- Kies lichte kleuren, want muggen worden aangetrokken door donkere kleuren en warmte.
- Ga voor ademende stoffen voor extra comfort.
Met deze kledingtips verlaag je het risico op muggenbeten.
Insectenwerende middelen
Bij zware muggenoverlast of risico op lokale overdracht van ziekten is het belangrijk om insectenwerende middelen (repellants) te gebruiken. Lees altijd de bijsluiter om het product op de juiste manier aan te brengen. Er zijn zowel synthetische als natuurlijke varianten. De volgende concentraties werken goed tegen gewone huismuggen én tijgermuggen in België:
- DEET (20-50%): het meest effectieve middel. In België volstaat een concentratie van 20-30%, wat tot 8 uur bescherming biedt. Niet gebruiken bij baby’s jonger dan 2 maanden. In tropische gebieden is 50% aanbevolen, maar pas vanaf 2 jaar. Voor kinderen onder de 2 jaar en zwangere vrouwen mag de concentratie niet hoger zijn dan 30%.
- Icaridine (20%): biedt tot 6 uur bescherming en is veilig voor kinderen vanaf 2 jaar.
- Citriodiol/PMD (30%): een natuurlijke optie, op basis van citroeneucalyptusolie; beschermt 4-6 uur en is veilig vanaf 6 maanden.
- IR3535: werkt goed tegen de tijgermug. Een concentratie van 20% biedt goede bescherming en is veilig voor kinderen vanaf 6 maanden en voor zwangere vrouwen.
Omgevingsmaatregelen
Er zijn verschillende manieren om je omgeving muggenvrij te houden. Deze helpen vooral tegen gewone huismuggen. Ze bieden minder bescherming tegen de tijgermug, omdat die overdag actief is en vooral buiten steekt. Daarom is het niet alleen belangrijk om jezelf te beschermen tegen beten, maar ook om muggen geen kans te geven zich voort te planten door broedplaatsen te verwijderen.
Muggengaas
Plaats muggengaas voor ramen en verluchtingsgaten om muggen buiten te houden. Zo blijft je huis muggenvrij, terwijl je toch frisse lucht binnenlaat. Zorg dat het gaas goed aansluit, zodat er geen kleine openingen zijn waar muggen doorheen kunnen.
Ventilator
Muggen kunnen niet goed vliegen in een sterke luchtstroom. Een ventilator houdt muggen op afstand en verkleint de kans op beten.
Muggennet
Een klamboe of muggennet is een eenvoudige manier om je ’s nachts te beschermen tegen muggenbeten. Hang het net over je bed en creëer zo een barrière die voorkomt dat muggen je huid bereiken terwijl je slaapt. Klamboes zijn handig in gebieden met veel muggen of waar muggenoverdraagbare ziekten voorkomen, maar bieden minder bescherming tegen de tijgermug, omdat die voornamelijk overdag actief is.
Wat te doen na een muggenbeet?
Wanneer een mug je steekt, doorboort ze je huid en neemt ze bloed op met haar lange zuigsnuit. Hierbij injecteert ze speeksel met lichaamsvreemde stoffen, wat een reactie van je lichaam kan veroorzaken.
- Hou de steek proper om infecties te vermijden.
- Breng eventueel ijs aan om zwelling te voorkomen.
- Verminder jeuk met een anti-jeukcrème of een crème met antihistaminica. Vraag advies aan je apotheker.
Neem contact op met je arts als je volgende symptomen ervaart:
- rode zwelling die groter wordt, gloeit en hard aanvoelt
- lichte temperatuursverhoging
- netelroos
- gezwollen lymfeklieren
Een infectie of sterke reactie gebeurt vaker bij mensen met een verminderde immuniteit, kinderen of gezonde mensen die voor het eerst worden gestoken door een specifieke soort steekmug.
Gestoken in een risicogebied voor muggenoverdraagbare ziekten?
Ben je gestoken in een regio waar ziekten die door muggen worden overgedragen voorkomen? Blijf dan in de weken daarna alert op symptomen zoals:
- plotse koorts
- spier- of gewrichtspijn
- huiduitslag
Ervaar je deze symptomen? Neem contact op met je arts en vermeld je reis naar een risicogebied.