Gezonde voeding
De Vlaamse overheid ondersteunt diverse campagnes en preventiemethodieken om een bewustere gezonde voedingskeuze aan te moedigen. De milieuverantwoorde voedingsdriehoek vormt de basis voor deze methodieken. De voedingsdriehoek geeft helder weer hoe je verschillende voedingsmiddelen het best combineert voor een evenwichtige en gezond eetpatroon.
Waarom is gezonde voeding belangrijk?
Een evenwichtige voeding heeft talrijke voordelen voor je gezondheid:
- het ondersteunt een gezond lichaamsgewicht;
- het vermindert het risico op ernstige ziekten;
- het verbetert je energieniveau en algemene welzijn;
- het speelt een rol bij de groei en ontwikkeling.
Gezonde voeding speelt een belangrijke rol in het voorkomen van verschillende chronische ziekten. De keuze voor gezonde voedingsmiddelen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, bepaalde kankers, gewichtsproblemen, etc. Ongezonde voeding is een van de belangrijkste risicofactoren voor vroegtijdige sterfte en ziekten wereldwijd. Daarnaast heeft ongezonde voeding een negatieve impact op de levenskwaliteit en kan het leiden tot een verhoogde zorgbehoefte op latere leeftijd.
Beleidsinformatie en cijfers
De Vlaamse gezondheidsdoelstelling 'De Vlaming leeft Gezonder in 2025' is o.a. gericht op het bevorderen van de gezond gedrag bij de Vlaamse bevolking waaronder gezonde voeding.
Cijfers over voedingsgedrag en gewicht worden opgevolgd door middel van de:
De Preventiebarometer van 2022 geeft de Vlaamse bevolking aan dat slechts een minderheid van de Vlaamse bevolking de voedingsaanbevelingen volgt. Slechts 48,4% eet dagelijks fruit, voor groenten is dat 67,6%.
15,1% van de volwassenen dagelijks gesuikerde frisdrank en 26,9% dagelijks zoete of zoute snacks.
Partners
De Vlaamse overheid werkt samen met diverse partners, zoals het Vlaams Instituut Gezond Leven, Eetexpert, de Diabetes Liga, de Logo’s en lokale gezondheidsorganisaties, om een gezond voedingspatroon aan te moedigen.
Omdat gezond gedrag niet altijd een individuele vrije keuze is, leggen we ook de nadruk op het creëren van een leefomgeving die de gezonde keuze stimuleert. Hiervoor wordt er nauw samengewerkt met andere beleidsdomeinen (Health in All Policies) en heeft het beleidsdomein Volksgezondheid zich geëngageerd om mee te werken aan o.a. de:
Procesbegeleiding preventie binnen Zorg en Welzijn
In België is 12% van de 70-plussers ondervoed en loopt 44% een risico op ondervoeding. De cijfers liggen hoger in ziekenhuizen (afdelingen geriatrie) en woonzorgcentra: 13% en 50%.
De Vlaamse overheid stelt procesbegeleiders ter beschikking om woonzorgcentra te helpen bij het opstarten of versterken van een duurzaam preventiebeleid voor de thema’s mondzorg, val– en fractuurpreventie, ondervoeding & psychofarmaca en in de lokale dienstencentra voor het thema ondervoeding.
Om een gezonder en duurzamer voedingspatroon te realiseren in woonzorgcentra en lokale dienstencentra zijn er heel wat richtlijnen en materialen ontwikkeld om met het thema gezonde voeding/ondervoeding aan de slag te gaan.
Groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing
Het project Gezonde Voeding op Verwijzing biedt mensen met specifieke gezondheidsbehoeften begeleiding om hun eetpatroon aan te passen en te verbeteren. In 6 opeenvolgende groepssessies van anderhalf uur gaat men, onder begeleiding van een diëtist, praktijkgericht aan de slag met eetgewoonten en leert men hoe gezonder te eten.
Gezonde voedingsomgevingen
Er worden initiatieven genomen om gezonde voedingsomgevingen te creëren in scholen, op de werkvloer en in de openbare ruimte. Het project Gezonde publieke ruimte geeft ondersteuning aan de lokale besturen en actoren voor het realiseren van een gezonde voedingsomgeving. Daarnaast worden ook andere gezondheidsaspecten meegenomen, zoals beweegvriendelijkheid, mentaal en sociaal welbevinden, luchtkwaliteit, geluidslandschap en rookvrije omgevingen.
Meer info
Wil u meer weten over hoe u meer kunt bewegen en minder kunt zitten? Bezoek dan de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven voor praktische tips en advies.
Voor informatie over lopende campagnes en initiatieven of voor ondersteuning bij het ontwikkelen van een actieplan, kan u terecht bij uw lokale Logo of de Intergemeentelijke preventiewerkers.