Mobiliteitshulpmiddelen in Brussel
Wie in Brussel woont, is niet verplicht om zich aan te sluiten bij de Vlaamse sociale bescherming en hoeft dus ook de zorgpremie niet te betalen. Maar u moet wel aangesloten zijn om een tussenkomst te kunnen krijgen voor uw mobiliteitshulpmiddel.
- U bent momenteel aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming? Ook uw rolstoel of ander mobiliteitshulpmiddel wordt (grotendeels) betaald door de Vlaamse sociale bescherming. U kan terecht bij een erkende verstrekker of uw zorgkas voor de aanvraag. Heeft u nog achterstallige zorgpremies te betalen, dan zal uw zorgkas u daarvan verwittigen.
- U bent momenteel niet aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming? U kan kiezen om zich alsnog aan te sluiten, of u kan zich wenden tot Iriscare voor een tussenkomst voor uw mobiliteitshulpmiddel. Vraag advies aan uw verstrekker.
Vanaf 2022 wachttijd voor mobiliteitshulpmiddelen
Als u in Brussel woont en u zich niet meteen heeft aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming (bij verhuis of zodra u 26 werd), dan geldt er vanaf 2022 een wachttijd van 5 jaar voor u beroep kan doen op de tussenkomsten voor mobiliteitshulpmiddelen. U zal dan 5 jaar ononderbroken aangesloten moeten zijn en uw zorgpremies moeten hebben betaald, vooraleer u aanspraak kan maken op deze tussenkomsten.
Bij verhuis van en naar Brussel
U verhuist van het Vlaams naar het Brussels gewest
U kan ervoor kiezen om gewoon aangesloten te blijven bij de Vlaamse sociale bescherming door uw zorgpremie te blijven betalen.
Kiest u ervoor om niet meer aan te sluiten bij de Vlaamse sociale bescherming?
- Wil u een tussenkomst voor een mobiliteitshulpmiddel aanvragen, dan moet u daarvoor naar Iriscare.
- Had u toen u in Vlaanderen woonde, al een mobiliteitshulpmiddel gekocht? Dat neemt u gewoon mee bij verhuis, het is immers uw eigendom. Stopt u uw aansluiting bij de Vlaamse sociale bescherming, dan stoppen echter ook de tussenkomsten voor onderhoud en herstel voor uw mobiliteitshulpmiddel. Wil u een nieuw hulpmiddel kopen, dan gaat u daarvoor naar Iriscare en dan gelden hun termijnen voor vernieuwing van uw hulpmiddel.
- Huurde u een mobiliteitshulpmiddel in Vlaanderen? U heeft een uitlooprecht van 3 maanden, zodat u de tijd heeft om op uw nieuwe woonplek een aanvraag te doen (geldt niet voor verhuis naar buitenland).
U verhuist van het Brussels gewest naar het Vlaams gewest
- U moet verplicht aansluiten bij de Vlaamse sociale bescherming en uw zorgpremie beginnen te betalen.
- Een mobiliteitshulpmiddel dat u in Brussel gekocht heeft via Iriscare neemt u gewoon mee. Het is uw eigendom.
- Wanneer komt u in aanmerking voor een nieuwe rolstoel? Zodra u bent aangesloten bij de Vlaamse sociale bescherming, gelden onze hernieuwingstermijnen. U valt volledig onder de Vlaamse regels zodra u in Vlaanderen woont.
U krijgt pas een budget voor onderhoud en herstellingen bij aankoop van een nieuw mobiliteitshulpmiddel.